Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Čudovišni val od 23,8 metara: 'To je kao zgrada od 8 katova!'

Ogromni val od 23,8 metara zabilježen je u Južnom oceanu, 700 kilometara od Novog Zelanda. Golemo čudovište visoko skoro 24 metara odgovara visini jedne osmerokatnice. Pogledajte video...

46 komentara

Ogromni val od 23,8 metara zabilježen je u Južnom oceanu, 700 kilometara od Novog Zelanda, priopćio je MetOcean Solutions, vodeće novozelandsko savjetodavno tijelo za oceanografiju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Golemo čudovište visoko skoro 24 metara odgovara visini jedne osmerokatnice. Snimila ga je posebna plutača za prikupljanje raznih podataka, i to za vrijeme snažne oluje.

Viši oceanograf Tom Durrant rekao je da je srušen prethodni rekord koji je iznosio 22,03 metara, a zabilježen je 2012. godine.

- Po našim saznanjima riječ je o najvećem dosad snimljenom valu u južnoj hemisferi. Kalifornijski surferi mogu očekivati dovoljno energije upravo od posljedica ove oluje. Za otprilike tjedan dana ovi će valovi, doduše puno niži, stići do njihovih obala - rekao je. 

Durrant smatra da je bilo još valova visine oko 25 metara, no plovak postavljen u ožujku koji mjeri ekstremne uvjete u Južnome oceanu uključuje se za snimanje svaka tri sata po dvadeset minuta zbog štednje baterija. 

Najveći val u povijesti zabilježen je na Aljasci, 1958. godine. Val je bio visok 30,5 metara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message