Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Joga za trudnice u stilu Hilarie Baldwin: 'Ovo olakšava porod'

Joga za trudnice u stilu Hilarie Baldwin: 'Ovo olakšava porod'
4

Vježbe joge u trudnoći pomoći će ojačati imunitet, potaknuti proizvodnju hormona sreće, prag tolerancije na bol, a zbog jačih mišića olakšat će i sam porod

VIDEO

Joga u trudnoći ublažava bolove u leđima, poboljšava san i olakšava porod, potvrdili su stručnjaci s klinike Mayo, a s ovim se slaže i supruga Aleca Baldwina, instruktorica joge Hilaria koje je samo osam dana nakon poroda vratila svoju zavidnu liniju. Ona je tijekom cijele trudnoće vježbala jogu i vodila satove za trudnice te na kraju i izdala DVD. Vježbe je znala izvoditi i po noći, odnosno kad bi osjetila tegobe, priznaje.

Joga povećava toleranciju na bol

Tijekom trudnoće beba lagano raste što s vremenom sve više opterećuje kralježnicu i kukove. Upravo zbog toga se preporučuju vježbe za kukove, ruke i ramena jer ublažavaju bolove. Duboko disanje u kombinaciji s vježbama povećavaju razinu hormona sreće, endorfina i serotonina, a oni pak prag tolerancije na bol. Osim toga, joga djeluje i na parasimpatički živčani sustav zadužen za opuštanje što smiruje i nerođenu bebu. 

Istezanje jača imunitet trudnice i smanjuje mučnine

Vježbe istezanja jačaju mišiće i potiču cirkulaciju što jača imunitet, ali pomaže i u smanjivanju otečenosti. Tijelo time postaje otpornije na bolesti i lakše podnosi trudnoću pa su samim time i mučnine rjeđe. 

Jača zdjelica znači i lakši porod

Tijekom trudnoće organizam otpušta hormone koji omekšavaju zglobove i pripremaju tijelo za porod, no prije samog čina preporučuje se ojačati mišiće zdjelice. Što su mišići jači, to će porod biti lakši. 

Za početnice u jogi vježbe koje ne zahtijevaju previše naprezanja

Trudnice koje prije nisu vježbale jogu, trebale bi početi s laganijim vježbama koje ne opterećuju tijelo, ali samo uz dopuštenje liječnika. Osobito trebaju pripaziti trudnice u prvom tromjesečju zato što je to razdoblje najosjetljivije. Preporučuje se držati se poza koje su ugodne, dok s pozama za ravnotežu treba biti posebno oprezan. Također, treba paziti na zglobove koji tijekom trudnoće omekšaju pa ih je lako uganuti. Stoga, vježbe istezanja treba raditi samo u skladu s mogućnostima bez forsiranja. 

Alternativa jogi - plivanje, ples, lagano istezanje 

U trudnoći je važna aktivnost kako za majku tako i za dijete, pa osim joge mogu isprobati plivanje, plesanje, lagano istezanje i šetnju. Vježbanje omogućuje brži povratak staroj figuri, međutim, prije vježbanja treba se posavjetovati s liječnikom kako bi se izbjegle komplikacije. 

Znate li koliko kilograma smijete dobiti u trudnoći? Pročitajte na Klokanici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro