Obavijesti

Kolumne

Klasičnim sendvičima je došao kraj, probajte trganu svinjetinu

Klasičnim sendvičima je došao kraj, probajte trganu svinjetinu
1

Pulled pork sam prvi puta radila za nedavni mi rođendan kad sam u zadnji čas odlučila okupiti dvadesetak ljudi za malu proslavu.

VIDEO

Dobra većina se odazvala pa sam odlučila pripremiti nešto zasitno, a opet ne preteško, party finger food da nema prtljanja s beštekom i tako došla do pulled pork-a (ja to po naški zovem nacubana svinja). Drago mi je izvijestiti da je sve nestalo i da se tražilo repete. Stoga ako sutra planiraš neki ludi tulum, a ne bi klasičnog odojka (iako ništa njemu ne fali) razmisli o opciji nacubane svinje, jer je uz to što jedan od najboljih sendviča koje sam jela i miljenik publike. A hrana nije ništa bez ljudi koji u njoj uživaju.

Ovaj recept je najbolje raditi kroz dva dana (ukoliko se nađe vremena naravno) kroz više faza.

Faza 1. Mješavina začina za mesotrlj (meat rub):

  • 1 kg svinjske plećke
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica papra
  • 3 žličice slatke paprike
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličice drobljenog čilija
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica korijandera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 2 žlice smeđeg šećera

Zarezati meso i natrljati s mješavinom začina. Zamotati čvrsto u prozirnu foliju i staviti u frižider u dubokom tanjuru na min. 4 h, najbolje preko noći. Meso će pustiti sok.

Faza 2. Marinada:

  • ¾ šalice jabučnog octa
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice cvjetnog meda
  • 3 žlice Worchester umaka
  • 5 žlica umaka od rajčice
  • 1 veći luk
  • 5 češnja češnjaka
  • 1 povrtna kocka
  • 1 1/2 šalica vode
  • 3 žlice ulja

Pomiješati sve sastojke za marinadu. Meso staviti u dublji pleh i preliti s marinadom. Pokriti s folijom i peći 4 h na 150 Celzijevih stupnjeva. Kad je pečeno trebalo bi biti mekano kao putar. Lagano vilicom natrgajte na komadiće. U međuvremenu pola umaka reducirajte na laganoj vatri 10 minuta te onda pomiješajte s mesom.

Sendvič nije sendvič bez dobrog peciva stoga prilažem i recept za mliječno pecivo koje savršeno ide uz ovakav tip mesa.

Faza 3. Mliječno pecivo:

  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 dcl tople vode
  • Žličica šećera
  • šalica mlijeka
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 2 žličice meda
  • 1 jaje
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica soli
  • 3 šalice oštrog brašna

Mlijeko prokuhajte. Od vode, žličice šećera i kvasca napravite smjesu pa ostavite 5 minuta sa strane da se aktivira. Pomiješajte prokuhano ohlađeno mlijeko sa šećerom, medom, jajetom, maslacem i kvas smjesom. Dodajte brašno i sol te umijesite mekano, elastično tijesto (bit će ko malo premokro, neka). Prekrijte krpom i ostavite na toplom sat vremena. Oblikujte loptice (6-8 komada) i stavite na pleh za pečenje. Premažite s malo otopljenog maslaca i pecite na 180 Celzijevih 20 minuta dok ne zazlate. Ja peciva radim u zadnjih sat vremena dok se svinja peče tako da kad izvadim meso van samo tutnem peciva da se ispeku. I onda serviram sve toplo i sočno, iako i kao hladna zbrčka nije nimalo loše.

Servirajte kao sendvič s malo coleslaw-a (salata od ribanog zelja, celera i mrkve s majonezom) i par listova svježe zelene salate.

U slast!

T. :)

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici: 


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja