Obavijesti

Kolumne

'Osvetnici: Rat beskonačnosti' - vrh superjunačkog kino ludila

'Osvetnici: Rat beskonačnosti' - vrh superjunačkog kino ludila
1

"Smrt ga slijedi poput sjene." Deset je godina prošlo od premijere "Iron Mana" koji je pokrenuo lavinu filmova o superjunacima iz Marvel svijeta. "Iron Man" je bio uvod u desetljeće obilježeno superjunačkim filmovima.

VIDEO

Malo je onih koji su mogli predvidjeti takvu ekspoziju Marvel superjunaka na kino blagajnama. Redali su se filmovi o Osvetnicima, filmski studiji su proširili Marvel filmski svijet novim superjunacima ("Dr. Strange", "Čuvari galaksije", "Ant-Man", novo uskrsnuće Petera Parkera...) koji su donijeli milijarde dolara zarade . Bilo je dobrih, vrlo dobrih, ali i loših filmova - voljeli ih ili ne ostaje činjenica da su posljednje kino godine obilježene superjunačkim filmovima.

Kulminacija superjunačkog kino ludila stigla je ove godine. "Black Panther" je srušio mnoge rekorde na kino blagajnama i donio prvi superjunački film u kojem su većina likova Afroamerikanci. Nakon Panthera u kino dvorane je stiglo najveće i najskuplje okupljanje superjunaka u povijesti.

Prema nekim, istina neslužbenim, nepotvrđenim, informacijama "Osvetnici: Rat beskonačnosti" koštao je nevjerojatnih 400 milijuna dolara. Riječ je o najskupljem filmu u povijesti - obzirom da filmom počinje kraj jedne superjunačke ere (ili početak nove) začinjenom velikim obračunom jasno je vidljiva ambicija ekipe filma da "Rat beskonačnosti" postane veći od svih superjunačkih prethodnika. U svakom pogledu. Razlog ogromnog budžeta nisu samo efekti svih vrsta i spektakularni obračuni - trebalo je isplatiti honorare velikoj glumačkoj ekipi u kojoj se nalaze mnogi glumci i glumice prve hollywoodske lige.

Zaplet kaže ovako - nova/stara prijetnja Zemlji kao i čitavom svemiru je Thanos s planete Titan. Thanos želi prorijediti život na Zemlji kako bi preživjeli nastavili živjeti. Pola čovječanstva je u opasnosti, Thanos se već obračunao s nekoliko planeta. Kako bi ostvario namjere i stekao potpunu kontrolu i moć mora skupiti Kamenje beskonačnosti. Dva kamena čuvaju poznati nam likovi i Thanos šalje svoje izaslanike na Zemlju...

Redatelji filma, braća Russo, "Rat beskonačnosti" su zamislili i realizirali kao svojevrsnu superjunačku space operu. Za razliku od većine prethodnih "Marvel" filmova,  Zemlja je tek jedno od mjesta radnje - ostali obračuni, potrage i potjere razasuti su diljem svemira. Radnja raspršena na nekoliko destinacija redateljima je potrebna iz (barem) dva razloga - prvi je ogroman broj likova od kojih je svaki trebao dobiti svojih pet ili više minuta slave. Drugi je demonstracija moći i veličine filma u odnosu na prethodnike - više efekata (zvučnih i vizualnih) i akcije te atraktivnije i maštovirije nove lokacije. Braća Russo solidno balansiraju s neprirodno velikim brojem likova i glumačkih zvijezda (ovakav broj hollywoodskih zvijezda na jednom mjestu mogao se vidjeti u ratnim i filmovima katastrofe snimljenih u prošlom stoljeću poput "Najdužeg dana" ili "Paklenog tornja"). Najbolje se u gužvi snalazi ekipa iz "Čuvara galaksije" i Dr. Strange. Space opera je ipak najbliža Star Lordu, Draxu i ostatku družine...

Wonder Woman: Nagovještaj boljih dana za superjunake
Wonder Woman: Nagovještaj boljih dana za superjunake

Ljubitelji superjunačke akcije neće imati prigovore na "Rat beskonačnosti". Film je prepun akcijskih scena, neke od njih su spektakularne i ostvaruju ambiciju najvećeg Marvel filma. No koliko god akcija bila atraktivna i cjelina vizualno raskošna nemoguće je ne primjetiti kako je želja za veličinom i spektaklom stavila priču u drugi plan. Obzirom na dužinu filma frenetično nizanje akcijskih scena bombardiranje gledatelja efektima svih vrsta postaje zamorno dok je čitava radnja uvod u novi film.
Iako neki od likova stradaju od Thanosove ruke redatelji ipak kalkuliraju - upitno je da li su mrtvi doista mrtvi ili samo privremeno (slično kao i u "Građanskom ratu" - braća Russo se ne usuđuju odreći nekog od važnijih protagonista).

Finale filma je mutno i nejasno - pitanja ostaju bez odgovora i ostaje nada da odgovori stižu za godinu dana.

U moru likova najzanimljiviji je glavni negativac. Thanos ima pakleni plan za Zemlju i ostale planete. Za problem prenaseljenosti i višak stanovništva Thanos planira konačno rješenje koje se broji stotinama milijuna mrtvih (obzirom na prah i pepeo koje glavni negativac ostavlja za sobom teško je vjerovati da bi bilo preživjelih i nakon ostvarenja njegovog plana) - aktualan detalj, poveznica s recentnim znanstvenim istraživanjima.

Kao i većina Marvel filmova tako i "Rat beskonačnosti" ima duhovitih, zabavnih trenutaka. Glavni akteri podbadanja i međusobnog provociranja su Tony Stark i Dr. Strange te, očekivano, Čuvari galaksije i pridruženi članovi. Film sadrži nekoliko uspjelih, zabavnih dosjetki povezanih s "Alienom", "Flash Gordonom" i Kevinom Baconom. Bitke, prije svih ona na Wakandi, podsjeća na Gospodara prstenova, ali i na Transformere.

Spektakularan u akcijskim scenama, vizualno raskošan "Osvetnici: Rat beskonačnosti" jedan je od najozbiljnjih kandidata za najgledaniji film godine. Obzirom na broj likova i radnju prethodni filmovi o Osvetnicima izgledaju kao veliki trailer za najnoviji Marvel superjunački spektakl. Akcijske scene, vizualna maštovitost, interesantan negativac te duhoviti trenuci ipak ne mogu sakriti činjenicu da je riječ o prilično proračunatom projektu, uvodu u još jedan "veći" nastavak koji ćemo gledati za godinu dana. Previše minuta, pretjerano gomilanje likova i bombardiranje gledatelja efektima svih vrsta neki su od razloga zbog kojih je "Rat beskonačnosti" tek jedan od Marvel filmova.

Više ne znači uvijek i bolje. "Osvetnici: Rat beskonačnosti" najbolji je dokaz.

OCJENA: 7/10

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje. 

 

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode