Obavijesti

Kolumne

Prefin i vrlo zdrav obrok: Evo recepta za savršeni pileći gyros

Prefin i vrlo zdrav obrok: Evo recepta za savršeni pileći gyros
1

Gyros je tradicionalno grčko jelo koje se sastoji od mesa pečenog na vertikalnom ražnju (piletine ili svinjetine) zamotanog u lepinju s dodatkom povrća i umaka poput tzatzikija.

VIDEO

Gryos spada u porodicu sendviča i srodnik je kebaba (u tu kategoriju spadaju još shawarma u arapskom svijetu i al pastor u Meksiku). Zapravo je prvotna riječ za takvu vrstu jela bila döner no budući da se radi o turskoj riječi Grci su je ubrzo zamijenili za gyros.

Danas vam pišem recept za pileći gyros, koji uključuje i recept za lepinju (rekla bih nešto između tortilje i somuna) i tzatziki umak. Kad smo bili u Grčkoj u gyros su na kraju stavljali pomfrit, tako da sam uključila i pečene krumpire u svoj, no to je zbilja opcionalno.

Sastojci za šest osoba:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • 1 paketić suhog kvasca
  • žličica šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 330 g oštrog brašna
  • žličica soli
  • opcionalno: šaka svježe nasjeckane majčine dušice
  • žlica maslinovog ulja

  • 1 žlica sjemenki korijandera
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limun
  • 2 žlice slatke dimljene paprike
  • žličica drobljenog čilija
  • žličica sušene majčine dušice
  • žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 600 g filea zabatka ili filea prsiju (preporučujem zabatak jer je sočnije meso)

  • 1 krastavac
  • sol, papar
  • vinski bijeli ocat
  • 300 g grčkog jogurta
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • svježi kopar

Priprema:

  • Za lepinje umiješajte kvasac sa šećerom, mlijekom i vodom sobne temperature pa pustite pet minuta da se aktivira. U međuvremenu u zdjeli pomiješajte oštro brašno sa solju i majčinom dušicom. Dodajte maslinovo ulje i kvas te miješajte vilicom dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i mijesite 5 minuta dok ne dobijete glatko, mekano tijesto.
  • Prebacite u nauljenu zdjelu, prekrijte krpom i pustite da odstoji 45 minuta. Potom tijesto premijesite, izvaljajte u valjak i razrežite na 6 komada. Svaki komad formirajte u lopticu, a svaku lopticu izvaljajte u ovalni, par milimetara tanki oblik.
  • Pecite na vrućoj nemasnoj grill tavi minutu do dvije sa svake strane. Napuhnut će se kao balon, neka vas to ne brine. Lepinja treba biti duplo deblja od klasične tortilje ali i savitljiva da se može zarolati, ako vam se lomi znači da je prepečena (pričam iz iskustva, ali onda barem dobijete mlince).
  • Meso narežite na tanke trakice. U mužaru istucite sjemenke korijandera, dodajte naribani češanj češnjaka, čili, dimljenu papriku, majčinu dušicu, sol, papar, naribanu koricu 1 limuna i sok pola limuna te maslinovo ulje i dobro promiješajte. Držite u frižideru do dva dana. Kada pečete, pecite u turama na blago nauljenoj tavi uz jedno okretanje, da se meso zapeče i lagano karamelizira, cca 7 minuta.
  • Za tzatziki ogulite i naribajte krastavac, posolite dodajte žlicu octa i ostavite sa strane da pusti vodu. U grčki jogurt dodajte maslinovo ulje pomiješano s jednim naribanim češnjom češnjaka i lagano promiješajte. Dodajte sol, papar i 3 žlice octa (on tzatzikiju daje njegov karakteristični okus) te dobro ocijeđene krastavce. Dodajte šaku nasjeckanog svježeg kopra te promiješajte.
  • Za serviranje sljedeći trik: lepinju premažite tzatzikijem, prema jednom rubu složite meso, na to dodajte zelene salate, nasjeckane rajčice, ljubičasti luk, pečeni krumpir nasjeckan na trakice i fetu (sve od ovoga je opcionalno). Zarolajte i umotajte u aluminijsku foliju da se lakše barata.

Možete ga kao ja na pola puta do želuca utopiti u tzatzikiju i dodati ljutog čili umaka. Kombinacije okusa su na vama.

Vidi ga što je sočan.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang