Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Deset uvriježenih mitova, za koje svi misle da su - istiniti

Pucketanje prstima mnogi su u glavi zapamtili kao naviku koja je ljutila bake, tete i djedove, a ni mamama nije bila draga. No, mnogo je tu 'frke' nastalo ni zbog čega

REUTERS
Foto: REUTERS
17 komentara

Pucketanje prstima

Zbog pucketanja prstima mnogoj se djeci duboko u pamćenje urezala izjava: "ući će ti zrak među kosti!" To je bila jedna od nesretnih dijagnoza, a liječnici su smatrali da pucketanje vodi artritisu. Međutim, znanstvenici nisu uspjeli pronaći baš nikakvu vezu između zadovoljnog pucketanja i spomenute bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Mitovi koji su nadjačali sva znanstvena objašnjenja

Žvakaće se ne razgrađuju u želucu

Bake su zabranama reagirale i na 'divljanje' sa žvakaćom gumom u ustima. Iako je za to bilo više razloga, poput potencijalnog gušenja, onaj da se žvakaća u želucu razgrađuje i do sedam godina potpuno je neutemeljen. Žvakaće se, kao i sva druga hrana, zadržavaju u želucu do najviše tjedan dana.

Giphy

Kovanice koje mogu ubiti

Porijeklo ove zablude nije poznato, ali mnogi i dalje u nju vjeruju. Netko je zaključio kako obična kovanica bačena s veće visine može razbiti lubanju čovjeka i ubiti ga . Znanstvenici su samo poručili kako bi kovanica, bačena s vrha Empire State Buildinga, teško i pogodila nekog. Pa čak i kad bi uspjela nekog pogoditi u glavu, osoba to vjerojatno ne bi niti osjetila.

Krv zapravo nije crvena

Boja vena koju vidimo na svojim podlakticama najvjerojatniji je izvor zablude da krv nije uvijek crvene boje. Zbog toga su neki 'mudraci' ustvrdili kako je krv, prije nego što dođe u dodir s kisikom, plave boje. Krv sigurno dolazi u nekoliko različitih nijansi, no nijedna od njih nije plava .

'Hiperaktivni su zbog šećera!'

Omiljena izlika svakog roditelja da djeci ne daju previše slatkiša je ona da su zbog šećera djeca hiperaktivna. Premda je istina to da prekomjeran unos šećera djeci, ali i odraslima, može prouzrokovati probleme s koncentracijom i fokusiranjem na samo jedan zadatak, šećer ipak ne uzrokuje i povećanu tjelesnu aktivnost djece .

Giphy

POGLEDAJTE VIDEO: U jedan od ovih mitova sigurno ste vjerovali

Koža otpada nakon što se smežura

Tvrdnja da koža otpada, nakon što se smežura u vodi, vjerojatno je izvorno bila izmišljotina nekog roditelja da natjera dijete van iz mora. Ipak, u nekim se područjima ta tvrdnja proširila, pa i postala temom narodne predaje. Naravno, nije istinita. Koža se za dužeg perioda u vodi smežura, jer je to evolucijski alat koji ljudima omogućuje lakše držanje predmeta pod vodom, kako nam ne bi klizali iz ruku .

Bikovi lude zbog crvene boje

Činjenica da bikovi bijesne na crvenu boju već je davno opovrgnuta. Naime, za vrijeme koride, matadori 'aktiviraju' bikove mahanjem platna, koji su u crveni iz jednostavnog razloga - efekta.

REUTERS

Šišmiši su slijepi

Ljudi iz engleskog govornog područja navikli su na uzrečicu "blind as a bat", što je ekvivalent našoj uzrečici "slijep kao miš". Mnogi vjeruju da je istina da su šišmiši slijepi, no istraživanja na više od tisuću vrsta šišmiša pokazala su kako baš nijedna vrsta nije slijepa. Vjerojatno je tako i s miševima.

Kameleoni i promjena boje

Naučili smo da postoje životinje koje se kamufliraju kako bi se zaštitili od napadača - kameleoni. Međutim znanstvenici su utvrdili kako je uloga mijenjanja boja kameleona upozorenje drugim kameleonima da postoji opasnost. Kamuflaža kao 'stapanje s okolinom' tek je sekundarna namjena sposobnosti životinje.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message