Viral

Komentari 26

Ovo je srpsko jezero smrti: Na karti ima oblik zmaja, a krije strašnu legendu o grobovima

Ovo je srpsko jezero smrti: Na karti ima oblik zmaja, a krije strašnu legendu o grobovima

Uz jezero Ćelije u Srbiji vezuju se tragični događaji, kao i jeziva legenda koja ih navodno uzrokuje. U njemu svake godine netko izgubi život, a misterij potiče i sablasni oblik jezera

Jezero Ćelije u Rasinskom okrugu u Srbiji izvor je brojnih tragičnih smrti, za koje mnogi optužuju "neriješene dugove iz prošlosti". Jezero koje se nalazi kraj Kruševca ima površinu od pet kvadratnih kilometara, a na najvećoj dubini mjeri oko 41 metar.

POGLEDAJTE VIDEO - najopasnije jezero u Engleskoj:

Samo se jezero sastoji od tri bazena - zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog.

Unatoč činjenici da jezero plijeni svojom ljepotom, ono sa sobom veže jezivu legendu. Naime, na mjesto na kojem se danas nalazi ovo umjetno jezero, nekoć se nalazilo selo koje je prema legendi potopljeno.

Osim sela, potopljeno je i pripadajuće groblje te crkva.

Prema izjavama brojnih svjedoka i mještana, u vodi se navodno povremeno može vidjeti i križ s vrha crkve.

Jezero smrti ima sablastan oblik

Cijela priča postaje još jezivija kad se legendi doda činjenica da svake godine jezero "uzima sebi žrtvu" - tako da se naivni kupači u njemu utope, najčešće turisti koji u ljetno doba pohrle na njegovu plažu koja se naziva "Pista".

Legenda u koji brojni mještani vjeruju kaže da će "jezero uzeti onoliko života koliko je grobova potopljeno".

Još jedna specifičnost jezera je svakako njegov oblik - na Google Mapsu se vidi kako jezero ima oblik zmaja. 

Samo jezero nastalo je 1979. godine gradnjom brane na rijeci Rasini, a u godinama nakon gradnje je postalo iznimno popularno odredište za ribarenje.  Zbog sustavnog zanemarivanja je bilo predviđeno da će potpuno nestati dok kraja idućeg desetljeća, ali posljednja predviđanja kažu da će jezero ispunjavati svoju svrhu sve do 2050. godine. Osim toga, neki izračuni kažu da će oko 200.000 osoba dobivati pitku vodu iz tog jezera.