Obavijesti

Tech

Komentari 6

Rogovima iz 3D printera bore se protiv izumiranja nosoroga

Rogovima iz 3D printera bore se protiv izumiranja nosoroga
1

95 posto svjetske populacije nosoroga izgubljeno je u posljednjih 40 godina. Zapadni crni nosorozi su službeno izumrli, a sjevernih bijelih nosoroga ima još pet

VIDEO

Ilegalna trgovina ugroženim životinjama četvrto je po veličini crno tržište na svijetu, odmah nakon droge, oružja i trgovine ljudima. Mnoge životinje su bespovratno nestale s lica Zemlje, a nažalost, slična budućnost predviđa se i nosorozima.

No, pokrenut je startup, Pembient, koji pruža nadu. Naime, inženjeri koji su osmislili ovaj projekt uspjeli su pomoću 3D printera napraviti rogove nosoroga koji su glavni razlog zašto krivolovci ubijaju ove životinje. 3D isprintani rogovi genetski su identični pravima.

Pembientov suosnivač, Matthew Markus, radio je na raznim startupovima od kasnih 90-ih, no problem nosoroga i ostalih divljih životinja počeo ga je sve više zaokupljati.

- Počeo sam čitati o nosorozima 2006. godine, ali morao sam čekati da se tehnologija dovoljno razvije i omogući mi da poduzmem nešto u vezi toga - rekao je Markus.

Rogovi nosoroga sastoje se od određene vrste proteina keratina. U Pembientu su dokučili genetski kod i uspješno su reproducirali rogove koristeći keratin pri 3D printanju, prenosi Tech Crunch.

Markus se nada da će ova tehnika dramatično spustiti cijenu rogova i time odvratiti krivolovce od ubijanja nosoroga.

Čak 95 posto svjetske populacije nosoroga izgubljeno je u posljednjih 40 godina zbog krivolova. Zapadni crni nosorozi su službeno izumrli, a sjevernih bijelih nosoroga postoji još samo pet. Njih čuvaju naoružani vojnici kako bi spriječili krivolovce da i ovu vrstu dodaju na listu izumrlih.

Pembient ima još ambicija. Naime, namjeravaju pokrenuti projekte i za tigre i slonove te ostale životinje čiji se dijelovi prodaju na crnom tržištu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana