Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Kako zdrava prehrana pozitivno utječe na plodnost?

Iako možda ne mislite tako, hrana ima značajan utjecaj na plodnost. Način prehrane žene prije i tijekom trudnoće utječe na plodnost te tijek i ishod trudnoće

Foto: Shutterstck

Danas znamo da su brojni utjecaji koji uvjetuju začeće i rođenje zdravog djeteta. Hrana i plodnost povezani su jer je za zdravu trudnoću potreban zdrav organizam, to jest zdrave jajne stanice i spermatozoidi

Nezdrava hrana već godinama je prepoznata kao jedan od razloga neplodnosti. Bili pretili ili pothranjeni, to utječe na reproduktivni ciklus. Ovulacija je neredovita, ako ju uopće i imate. Pothranjenost smanjuje plodnost jer smanjen udio masnog tkiva također može utjecati na ovulaciju.

Jajnici i masne stanice reguliraju estrogen, koji isto utječe na ovulaciju. Kod smanjene tjelesne težine, moguće je da ga tijelo ne proizvodi dovoljno, a kod povećane ga proizvodi previše. 

Male promjene daju odlične rezultate

Umjesto proteina životinjskog porijekla iz govedine, svinjetine i piletine, ubacite u svoj jelovnik biljne proteine poput orašastih plodova i grahovica.  Nemojte izbjegavati mlijeko i mliječne prerađevine. Za proces ovulacije dobro je punomasno mlijeko.Za građu fertilnih stanica potrebni su biološki vrijedni proteini, kao oni iz mlijeka. Osim toga potreban je i kalcij kojeg ima također u mlijeku,jogurtu i sirevima.

Voće i povrće, ne samo da su puni vitamina i minerala već i antioksidansa koji imaju ključnu ulogu u plodnosti obaju spolova. Stoga, slobodno jedite losos, srdele, haringe i šarane.

Zdravom prehranom polažete dobre temelje zdravoj trudnoći i skladištite dragocjene hranjive tvari potrebne vama i nerođenom djetetu.

Vitaminsko mineralni dodatak prehrani s omega 3 osiguraj već danas

Message