Obavijesti

Kolumne

Ćuftastičan sendvič za koji me inspirirao Joey iz 'Prijatelja'

Ćuftastičan sendvič za koji me inspirirao Joey iz 'Prijatelja'
1

Tko će kome, ako ne Tea sendviču? Ovaj sam napravila inspirirana ponovnim repriziranjem Prijatelja koje gledam minimalno dva puta godišnje...

VIDEO

Posebno me inspirirala epizoda u kojoj Joey u trenutku panike skače preko pola auta da bi svoj sendvič zaštitio od fantomskog metka. Zaintrigirana time što taj tzv. meatball sub čini toliko posebnim odlučila sam ga složit doma (i na poslu) i reakcija je bila fenomenalna. Apsolutno razumijem Joey-a.

Radi se o talijanskoj vrsti sendviča, vrlo popularnoj u Americi (meatball sub) te se sastoji od ćufti (očito) kuhanih u paradajzasto-povrtnom umaku i topljene mozzarelle, sve zapakirano u pecivo poput lizike/malog baguetta (sub). Poanta je da ćufte djeluju poput eksplozije okusa s otopljenom mozzarellom koja ih savršeno objedinjuje. Recept zahtijeva više truda i vremena pa ga preporučam raditi preko vikenda.

Sastojci:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

(za 6-8 sendviča)

  • cca 0,5 dcl maslinovog ulja
  • 2 žuta luka
  • 1 mrkva
  • 2 stapke celera
  • 1 čili
  • 1/2 tegle grillanih paprika
  • 1 češanj češnjaka
  • cca 0,5 dcl crnog vina
  • velika konzerva pelata (800 g)
  • 3 dcl vode
  • sol, papar

_________________________________________________________

  • pola pušleka peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 0,5 kg miješanog mljevenog mesa
  • 100 g krušnih mrvica
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 100 g parmezana/grana padane/ribanca

__________________________________________________________

  • 6-8 malih baguetta ili 3-4 veća
  • 3-4 većih komada mozzarelle

Priprema:

  • U dubljoj tavi zagrijte 0,5 dcl ulja pa dodajte nasjeckani luk i češnjak i dinstajte 2-3 minute. Dodajte nasjeckani celer, mrkvu, čili i grill papriku pa popržite 3-4 minute sve skupa. Zalijte s vinom, pustite minutu da ispari pa dodajte pelate, vodu, sol i papar i pustite da krčka na srednje jakoj vatri 20 minuta.
  • U međuvremenu napravite ćufte: u zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte nasjeckani peršin i češnjak, krušne mrvice, žlicu maslinova ulja, jaje, naribani parmezan, prstohvat soli i papra pa dobro promiješajte. Oblikujte 24 kugle veličine ping pong loptice i posipajte ih brašnom.
  • Prepecite ćufte na malo ulja, par minuta sa svake strane dok lagano ne posmeđe. Dok se peku izblendajte povrtni umak.
  • Prebacite ćufte u umak i kuhajte 15 minuta na slaboj vatri.
  • Pecivo prerežite po pola i moj savjet je da unutarnju stranu prepržite na malo ulja ili istostirate (inače umak uđe u pecivo i postane gnjecavo).
  • Donju stranu peciva prekrijte s umakom (žlicu-dvije), na njih poslažite ćufte (3-4), na vrh ćufti dodajte kriške mozzarelle (pola mozzarelle po sendviču).  Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih 2-3 minute dok se sir ne otopi (ispod gornje ploče).
  • Servirajte s rikolom ili ovako kako je.

U slast!

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang