Obavijesti

Kolumne

Komentari 45

Gadljivo je i ponižavajuće kad se politika bori za prava žena

Gadljivo je i ponižavajuće kad se politika bori za prava žena
1

Baš uoči Dana žena Davor Bernardić nazvao je žene u SDP-u "eksperimentima". Andrej Plenković u svojoj kampanji u HDZ-u ima jednu ženu - s pištoljem. A za prava žena zauzeo se čak i Zoran Milanović.

VIDEO

Davor Bernardić doživio je da njegov SDP u anketama prestigne HDZ. Ponesen tom euforijom obećao je 500 kuna više minimalne plaće i mirovine kad dođe na vlast.

I nitko nije obraćao pažnju.

Sve dok nije ovoga vikenda, baš za Dan žena, za žene rekao da su "eksperimenti".

Na pitanje zašto nijedna žena ne može voditi izbornu koordinaciju, Bernardić je poručio: "Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu". 

Pa su ga mnogi žestoko napali - najmanje njegove SDP-ovke - a on se morao skrušeno ispričati.

Branio se kako je "takvo stanje posljedica malog broja SDP-ovki u Saboru i tijelima stranke".

Što nas pak dovodi do Zorana Milanovića.

"Svi će vas se bojati!"

Predsjednik države poručio je povodom Dana žena da moramo "ustrajno moramo raditi na poboljšanju položaja žena, sve dok u potpunosti ne osiguramo, bez iznimke, jednaka prava ženama kao i muškarcima".

Izjavio je to bivši predsjednik SDP-a koji ne samo da je u stranci ostavio mali broj žena, već je i kao premijer zaradio prijavu za seksizam - od liberalki, ne SDP-ovki - zbog toga što je ženama poručio: "Budite bolje, pametnije, lukavije, i zaboravit će da ste žene, svi će vas se bojati".

Znači, moraju biti bolji od muškaraca da bi se zaboravilo da su žene. I da bi ih se bojali.

Danas je na Pantovčak jedva uspio dovesti dvije žene: prijateljicu svoje supruge i suprugu svog prijatelja. I koji je u svojoj Vladi imao dvije SDP-ovke: jednu je potjerao, druga je završila kod Milana Bandića.

Plenkijeva žena s pištoljem

Svime time naslađivao se Andrej Plenković poručivši kako se "nijednom članu HDZ-a ne može dogoditi niti kao eskapada ili gaf da izgovori ono što je rekao Davor Bernardić".

Zato HDZ-ova Opcija za promjene nije našla nijednu ženu za svoju stranačku kampanju, a Plenković je uspio pronaći jednu, inače sestru terorista Zvonka Bušića, koja je poznata po pucanju iz pištolja.

Ona je ujedno i jedina žena koja se natječe za visoka mjesta u HDZ-u, a zapravo Plenkoviću služi tek maskota pred stranačkim desničarima.

To je razlika između dviju velikih stranaka.

Ako ništa drugo, HDZ daje ženama šansu da s muškarcima podijele sve klasične simptome: korupciju, klijentelizam, nekompetentnost, čak i rasizam, šovinizam, ksenofobiju...

SDP je, međutim, postao kronično muškom strankom.

HDZ se skriva iza žena

HDZ je imao predsjednicu i premijerku, doduše onu koju je Ivo Sanader nazvao "zapisničarkom" i na njezina leđa pokušao istovariti sav teret, a iza leđa pospremiti svo smeće svoje vladavine. 

Imao je i predsjednicu Republike, onu koja na promociji ženskih prava nije učinila baš ništa. Osim što je plesala s obiteljskim nasilnikom, odbijala Istanbulsku konvenciju i svojim ponašanjem produbljivala stereotipe o ženama.

Ali SDP već godinama nema žena na vrhu stranke. Pa čak ni na vidiku.

To je postala stranka pod apsolutnom dominacijom, gotovo u  vlasništvu muškaraca. Premda je upravo SDP stranka koja najviše računa na glasove žena, zaklinje se u ravnopravnost i jednakost žena. Nazivajući ih "eksperimentima".

Mačistička organizacija

U Milanovićevoj blizini, pa ni orbiti, punih deset godina nije bilo nijedne žene, kamoli utjecajne. Žene se nisu, od Željke Antunović, kandidirale za šefa stranke, žene se nisu promovirale na izborima za predsjednika države, a Milanović je u Vladi držao samo dvije žene.

Jednu samo nakratko.

Andrej Plenković na tome se sada naslađuje, premda je čak i njegov HDZ postao mačistička organizacija. A jedina žena je ona s pištoljem.

Oni se sada zaklinju u žene. Svađaju se tko više promovira prava žena. Nadmeću se kvotama. Koje određuju muškarci. Njihova budućnost je u rukama muškaraca.

A poruka politike je jasna: žene moraju biti kao muškarci ili moraju biti dobre s muškarcima.

I od muškaraca u politici primati čestitke jednom godišnje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode