Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Preispitajte uvjerenja i minus pretvorite u plus

Naviku stvaramo kad nešto često radimo sve do trenutka kad o tome više ne moramo svjesno razmišljati da bismo sam proces savršeno ponovili.

VIDEO

Mnoge stvari u životu radimo iz čiste navike. Ne razmišljamo o tome zašto to radimo baš tako, koji je razlog. I drugi to rade, pa radimo i mi. Što je točno navika? Naviku stvaramo kad nešto opetovano radimo sve do trenutka kad o tome više ne moramo svjesno razmišljati da bismo sam proces savršeno ponovili. 

To vrijedi i za naše misli. Kad stalno mislimo o jednom te istom na isti način, razmišljanje se s vremenom pretvori u naviku misli i tako nastaje stav ili uvjerenje. Međutim ta uvjerenja nisu nužno istinita, samo mi mislimo da jesu i što je najbolje (najgore) prenose se s generacije na generaciju. 

Ispričat ću vam priču o svojoj klijentici Maji. Došla je k meni prošle godine u desetom mjesecu. Radi posao koji je zadovoljava, ima 6.000 kn plaću, kredit za auto. Kad plati sve račune i kupi neke sitnice ne ostane joj ništa. 

Već nakon uvodnog razgovora bilo mi je potpuno jasno da ima vrlo ograničavajuća uvjerenja o novcu i da je to razlog zbog kojeg je u minusu i nema ga. Naime, Maja ima uvjerenje da ukoliko želi imati novac mora za njega jako puno i teško raditi, a ona ne želi crnčiti od jutra do mraka nego želi uživati u slobodnom vremenu i imati i privatni život. 

Također je uvjerena da su bogatstvo i novac rezervirani samo za privatnike i biznismene, a ne i za obične ljude poput nje. Uživanje u slobodnom vremenu za nju znači izlazak u kino, kazalište, pokoja masaža, kave s prijateljicama. Za to uživanje joj je i te kako potreban novac. Tako se nesvjesno našla u unutarnjem sukobu sama sa sobom.

O autorici 

Inga Lalić, business coach i konzultantica, ima desetogodišnje iskustvo u radu s tisuću klijenata. Osmislila je i vodi trening Poduzetnička piramida. Pomaže poduzetnicima i onima koji to žele biti da ostvare svoje želje i ciljeve, povećaju prihode uz više slobodnog vremena i postanu učinkovitiji, uspješniji, sretniji i bogatiji. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA, specijaliziranog centra za razvoj poduzetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode