Donosim vam recept za meni jednu od najdražih vrsti browniesa: s maslacem od kirkirikija i pekmezom, baš američki. Kolegica me zamolila da za njen rođendan ispečem neki kolač za ekipu s posla.
Uz brownieje s maslacem od kikirikija život će vam biti slađi
Dok je ona u Americi, ja sam si dala zadatak smisliti što bi svatko volio pojest, definitivno nešto čokoladno, al opet da bude malo drugačije od običnog čokoladnog kolača… I dok sam tako gruntala, cimerima pored mene je dokrajčila piksu maslaca od badema u kombinaciji s nekim pekmezom. I žaruljica se upalila. Nema ništa više američko od brownieja s kikiriki maslacem i pekmezom. Nakon kombinacije više različitih recepata, ovo mi je trenutno najdraža verzija.
Sastojci:
(za 12-15 komada)
- 2,5 dcl mlijeka
- 1 vanilija ili 1 žličica ekstrakta
- 2 žumanjka
- 1 žlica gustina
- 25 g maslaca
- 3 žlice na vrh pune maslaca od kikirikija
- 50 g šećera
____________________________________________________________________________________________
- 250 g maslaca
- 250 g čokolade za kuhanje
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 150 g brašna
- pekmez
- 50 g neslanog kikirikija
Priprema:
- Za kremu postoje dvije opcije.
- Prva: zagrijte mlijeko s vanilijom. U međuvremenu u zdjelici pjenasto istucite žumanjke sa šećerom, gustinom i maslacem. Polako dolijevajte mlijeko cijelo vrijeme miješajući. Vratite na vatru da prokrčka još 2 minute, dodajte kikiriki maslac te pustite da se ohladi.
- Druga: skuhajte puding od vanilije te pred kraj dodajte maslac od kikirikija te pustite da se ohladi. Okusom je vrlo slično, a jeftinije.
- Za brownieje otopite maslac s čokoladom na laganoj vatri. Dodajte šećer i maknite s vatre te pustite dvije minute da se ohladi. Utucite jedno po jedno jaje dok smjesa ne postane svilenkasta. Dodajte brašno i nasjeckani kikiriki te dobro promiješajte.
- Ulijte u protvan dimenzija 20×30 cm (namašćen s papirom za pečenje). Prošarajte s kikiriki kremom, te natočkajte pekmez po želji. Možete ukrasiti i s nekim bobičastim voćem, tipa malinama.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih 20 minuta (izvana će biti pečeno, iznutra još gnjecavo).
- Ohladite (barem pola sata, probajte se strpjeti) i servirajte.
U slast,
T 🙂
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Mark Viduka o dopinškoj aferi, rodbinskoj vezi s Modrićem i kako mu tata nije dao u Dinamo
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
Andrijašević za 24sata: Dinamo više priča nego što igra, Rijeka mora kupovati, Hajduk ne...