Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

10 odličnih recepata s tikvicama

10 odličnih recepata s tikvicama
10

Tikvice su zdrave i fine. Iako ovo povrće nije najpopularnije kod onih mlađih, ne smiju se zanemariti njihove posebnosti i vrline. Imaju malo kalorija, a puno nutrijenata

VIDEO

To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. 

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i  čiste crijeva od toksina. No, mogu se činiti pomalo dosadne, a samim time i ne toliko fine. Zato vam predstavljamo 10 najboljih, najzanimljivijih i najfinijih načina na koje možete uživati u tikvicama. 

ČIPS OD TIKVICA

Uz samo 2 manje tikvice narezane na vrlo tanke ploške, 1 žlicu maslinovog ulja, 1 žlicu suhog origana, sol i papar napravite zdravi čips od tikvica.

Za pripremu ove ljetne poslastice trebat će vam 95 minuta, a nakon toga moći ćete u njoj uživati koliko god dugo želite. Sve što trebate učiniti je slijediti ovih nekoliko jednostavnih koraka i vaši će vam okusni pupoljci zahvaljivati.

Volite bob? Napravite piroške, punjene paprike i sipu s bobom
Volite bob? Napravite piroške, punjene paprike i sipu s bobom

Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva. Tikvicu narežite uz pomoć rezača na tanke ploške i položite na papirnate ubruse kako bi pustile višak tekućine. Posolite ih, popaprite i pospite origanom. Položite ih na lim obložen papirom za pečenje i sušite otprilike 90 minuta. Gotove su kad poprime smećkastu boju i postanu hrskave. 

UŠTIPCI S TIKVICAMA

3 jaja, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 šalice brašna, 1 ribana tikvica, 1 žličica praška za pecivo, ulje za prženje, sol i papar pomoći će vam stvoriti ovo remek-djelo.

Tikvicu ogulite, naribajte, posolite i pustite da odstoji. Vodu koju je ispustila ocijedite nakon 20 minuta. U zdjeli istucite pjenjačom jaja i brašno s praškom za pecivo, dodajte vrhnje, naribanu tikvicu, šareni mljeveni papar i soli prema potrebi.

Umiješajte tijesto u ujednačenu masu.  Zatim žlicom zahvatite tijesto, spuštajte uštipke na zagrijano ulje pa pržite s jedne i druge strane dok ne porumene. Poslužite ih tople. Tako jednostavno i tako fino!

PUNJENE TIKVICE S PROSOM I SIROM

100 g prosa, 400 ml povrtnog temeljca, 3 srednje tikvice, 3 žlice svježeg sira, 75 g feta sira, 2 velika režnja češnjaka, 2 mlada luka, 3 grančice timijana ili veliki prstohvat suhog timijana, 1 jaje, 50 g svježe naribanog tvrdog sira, sitna morska sol i papar mogu omogućiti raj vašim ustima. 

Proso operite. Stavite ga u malu posudu, dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije. Smanjite vatru na vrlo nisku i pustite da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prepolovite tikvice i uklonite dio mesa kako ta oblikuje 'lađice' od tikvica.

Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava
Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava

Stavite tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje. Ohlađeni proso pomiješajte sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodajte umućeno jaje te sol i papar po ukusu.

Smjesu rasporedite u tikvice, pospite ih svježe naribanim tvrdim sirom i pecite oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju. Punjene tikvice poslužite uz salatu od rajčice.

PUNJENE TIKVICE S MLJEVENIM MESOM

Ljubitelji mesa zaljubit će se u ovaj recept punjenih tikvica s mljevenim mesom.

Sve što trebate su 4 srednje tikvice, 1/2 žličice miksa talijanskih začina, sol i papar po ukusu, 2 žličice maslinovog ulja, 400 g mljevenog mesa, 400 g pelata, 1 luk, nasjeckan, 1 žličica mljevenog češnjaka, 3/4 šalice mozzarelle i 1 žlica nasjeckanog peršina. 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obložite papirom za pečenje. Tikvice operite, odrežite im krajeve i prepolovite ih po dužini. Žlicom izdubite meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogolite“ do kore – ostavite otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da pravite lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.

Tikvice začinite soli i paprom te začinima po želji. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveno meso, luk i dinstajte. Dodajte nasjeckane pelate, sol i papar.

Kuhajte 15-ak minuta dok umak ne postane gust. Posložite tikvice i žlicom ih napunite pripremljenim punjenjem. Pospite ih sirom i pecite 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni. Pospite peršinom, pa poslužite.

ŠPAGETI OD TIKVICA

Koristeći 2 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, mljevena, 2 srednje tikvice, 2 žlice parmezana, naribanog, sol i papar možete napraviti ručak za pamćenje. Napravite rezance od tikvica.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi. Dodajte rezance od tikvica i okrećite ih u tavi, oko jednu minutu, samo da se zagriju i lagano omekšaju, a zatim isključite vatru. Pospite ih naribanim parmezanom, posolite i popaprite po ukusu. Još ih jednom promiješajte u tavi i poslužite.

LAZANJE S TIKVICAMA

Svi Garfieldi svijeta obožavat će ovaj recept za lazanje s tikvicama.

Sve što vam je potrebno je 450 g mljevenog mesa, 1 i 1/2 žličice soli, 1 žličica maslinovog ulja, 1/2 luka, 3 češnja češnjaka, 700 g pasirane rajčice, 2 žlice svježeg bosiljka, sol, papar, 600 g tikvica narezanih na tanke trake, 400 g ricotte, 25 g parmezana, 1 veliko jaje i 450 g mozzarelle. 

U srednje velikoj tavi prodinstajte meso sve dok lagano ne posmeđi, posolite i popaprite ga. Stavite sa strane. U tavu dodajte maslinovo ulje i pirjajte češnjak i luk par minuta. Vratite meso u tavu, dodajte rajčicu, bosiljak, sol i papar. Pokrijte i pustite da lagano krčka, najmanje 30 do 40 minuta. U međuvremenu, tikvice narežite na tanke kriške, lagano posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta.

Vodič kroz vrste krumpira: Nije svejedno od koje radite pomfrit, pire, pečeni ili krumpir salatu
Vodič kroz vrste krumpira: Nije svejedno od koje radite pomfrit, pire, pečeni ili krumpir salatu

Tikvice imaju puno vode pa nakon deset minuta papirnatim ručnikom pokupite ju i osušite tikvice. Zagrijte grill tavu na srednje jakoj i grilajte tikvice dvije minute sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavite na papirnate ručnike da upiju višak vlage. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U srednje velikoj zdjeli dobro promiješajte ricottu, parmezan i jaje.

Na dno lima za pečenje dodajte malo umaka, zatim sloj tikvica, zatim sloj s ricottom i jajem te na kraju dodajte sloj mozzarelle. Ponavljajte postupak sve dok imate dovoljno sastojaka, a zadnji sloj nek bude red tikvica prelivenih umakom od rajčice i mesa.

Prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Maknite foliju i pecite dodatno još 20 minuta. Po želji zatim na lazanje dodajte sloj mozzarelle i pecite dodatnih 10 minuta. Pričekajte 10-ak minuta da se malo ohladi, a zatim poslužite.

MUFFINI S TIKVICAMA I SIROM

1 srednje velika tikvica, 30 g krušnih mrvica, 30 g naribanog parmezana, 30 g naribanog cheddara, 1 jaje, sol i papar sve je što vam treba za ovu delikatesu. 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kalup za muffine premažite maslacem.  Tikvicu naribajte, posolite i pustite da odstoji pa istisnite sav višak tekućine. Pomiješajte tikvicu s jajem, krušnim mrvicama, sirom pa smjesu dobro posolite i popaprite.

Uz pomoć žlice prebacite smjesu u kalupe za mini muffine. Pecite 15-20 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i postanu hrskavi. Poslužite odmah!

ROLICE OD TIKVICA I SIRA

Za ove vam je rolice potrebno samo ovih nekoliko sastojaka: 700 g pelata, 3  režnja češnjaka, 4 srednje velike tikvice, 150 g ricotta sira, 50 g naribanog parmezana, 1 žličica origana, maslinovo ulje, sol i papar. 

Pomiješajte rajčicu, dva nasjeckana režnja češnjaka i origano u tavici i pričekajte da zavrije. Posolite i popaprite, smanjite vatru i pustite da krčka 30 minuta.  Tikvice narežite na tanke trake, posolite i pričekajte da puste višak vode.

Pobrišite ih papirnatim ubrusima, a potom ih prelijte s malo maslinovog ulja i začinite. Grilajte tikvice na zagrijanoj tavici dok ne postanu mekše i zlatne. Maknite ih s vatre i pričekajte da se ohlade. Pomiješajte ricottu s preostalim režnjem češnjaka, parmezanom, soli i paprom.  Na svaku trakicu tikvice stavite malo namaza od sira i zarolajte. Poslužite uz umak od rajčice.

Neka se ljubitelji slatkog koji žele ostati fit ne brinu, imamo i za vas nekoliko recepata u kojima možete uživati!

SLATKI KRUH OD TIKVICA

3 šalice naribane tikvice (šalica zapremine 250 ml), 2 šalice šećera, maslac (za namastiti kalup), 2 šalice (240 g) brašna, 1 žličica soli, 1 žličica praška za pecivo, 1/2 žličica sode bikarbone, 1/2 žličice muškatnog oraščića, 3 žličice maka, 1 žličica nasjeckanog svježeg đumbira, 3 jaja, naribana korica 2 limuna, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1 šalica maslinovog ulja za kruh i 1/4 šalice limunova soka i 1 šalica šećera u prahu za glazuru i gotovo! Spremni ste za pečenje!

Sve što sada trebate je zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Zatim pomiješajte naribane tikvice sa 1/4 šalice šećera i ostavite da se ocijedi tekućina iz tikvica. Kalup lagano premažite maslacem i stavite papir za pečenje da viri preko rubova. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, mak i nasjeckani đumbir.

U posebnu zdjelu pomiješajte ostatak šećera (1 1/3 šalice), jaja, limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro izmiksajte. Pomoću špatule suhe sastojke dodajte mokrima i lagano miješajte dok se ne sjedini. Dodajte ocijeđene tikvice i sve lagano miješajte dok se ne smjesa ne sjedini.

Tijesto ulijte u kalup i pecite oko 55 minuta, dok nožić ili čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se kruh hladi oko 20 minuta. Napravite glazuru od limuna. Pomiješajte sok od limuna i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka. Glazuru prelijte preko kruha. Kad se sve ohladi, narežite na komade i uživajte u slatkim zalogajima.

ČOKOLADNI BROWNIES S TIKVICAMA

110 g suncokretovog ulja, 300 g šećera, 1 žlica ekstrakta vanilije, 250 g brašna, 65 g nezaslađenog kakao praha, 1/2 žličice praška za pecivo, 1 žličica soli, 3 šalice naribanih tikvica (ne cijedi ih!) i 1/4 šalice naribane čokolade do ukusne pobjede!

Čokoladni brownies s tikvicama ljetna su senzacija za sve koji žele voditi zdrav život, ali se ne žele odreći slatkog. S ovim receptom, to je moguće! Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje premažite maslacem i obložite ga papirom za pečenje.  U velikoj zdjeli miksajte ulje, šećer i vaniliju dok se potpuno ne sjedine.

Dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Tijesto će u ovom trenutku biti vrlo suho. Ručno umiješajte naribane tikvice. Ostavite tijesto da se odmori pet minuta. Dodajte komade čokolade i opet promiješajte. Smjesu rasporedite u kalup i pecite 25-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha.

Ovih 10 recepata valja probati, ali nemojte se siliti da ih probate sve jedan za drugim. Nitko ne može jesti tikvice 10 dana za redom koliko god ih volio. Uživajte u njima i slobodno malo i sami eksperimentirajte, ako smatrate da ste dovoljno iskusni.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu