Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

10 super namirnica koje suhoj i beživotnoj kosi brzo vrate sjaj

10 super namirnica koje suhoj i beživotnoj kosi brzo vrate sjaj

Hrana koju unosimo u organizam se odražava na kosu koliko i na kožu, a srećom postoje 'super namirnice' koje pomažu da se i kosa koja je u najgorem stanju dovede u red

VIDEO

Rijetke su sretnice koje nikad nisu poželjele da im kosa nije tako tanka, masna, popucala, beživotna, razbarušena, rijetka, tvrda, ravna, kovrčava, itd. - lista nema kraja. Baš kao i kod brige o koži, i za lijepu kosu treba njege i uloženog vremena, jer su i vlasi izložene raznim kemikalijama, nečistoćama, tvrdoj vodi, zagađenom zraku, nezdravoj hrani punoj aditiva, nedostatku sna ili stresu.

A evo koje 'super namirnice' će pomoći da se kosa oporavi, da raste brže i bude jača:

1. Sjemenke bundeve

Ove su sjemenke bogate cinkom koji ubrzava staničnu podjelu i nastanak keratina, proteina koji je  ključan materijal od kojeg je građena vlas.  Poznato je da cink čuva boju kose i sprječava nastanak peruti, a može ga se naći i u leći, sjemenkama sezama, slanutku, kamenicama i janjetini.

2. Avokado

Avokado je odličan za rast i debljinu vlasi, jer je bogat bakrom koji pomaže u izgradnji kolagena i elastina koji u kosi drži folikule vlasi. Bakar je u većim količinama prisutan i u školjkama, cjelovitim žitaricama, tamno zelenom povrću poput špinata i grahu. 

Pogreške koje mnoge žene rade i tako uništavaju svoju ljepotu
Pogreške koje mnoge žene rade i tako uništavaju svoju ljepotu

3. Jaja

Jaja ubrzavaju rast kose i pomažu da dlaka bude deblja, ali i čvršća. Puna su kombinacije proteina i biotina, a oba su nutrijenta odlična za zdravu kosu. 

4. 'Masna' riba

Fotolia

Ribe poput skuše, lososa i haringe su super hrana za kosu jer su bogate omega 3 masnim kiselinama. Losos je pun i D vitaminom i proteinima koji su zaslužni za jaču vlas i zdravo tjeme. 

5. Borovnice

Pune su antioksidansa koji čuvaju folikulu od oštećenja, a vitamin C sudjeluje u proizvodnji kolagena i apsorpciji željeza. I jedno i drugo ubrzava rast kose. 

6. Slatki krumpir

Jedan slatki krumpir srednje veličine sadrži dovoljno beta karotena da se proizvede četiri puta više vitamina A nego je čovjeku potrebno u danu. Ako ga dodate u svakodnevnu prehranu, kosa će vam biti zahvalna. 

7. Špinat

Fotolia

Pun je s vitaminima A i C, folnom kiselinom i željezom. Zbog velike količine željeza pomaže da crvena krvna zrnca prenose kisik kroz tijelo, te potiče metabolizam koji utječe na rast kose i ispravljanje oštećenja unutar folikule. 

8. Soja

Jedna od najvažnijih namirnica za brži rast kose, jer je biljka soje bogata enzimima koji snažno djeluju na rast vlasi. 

9. 'Bakrena voda'

Voće i povrće koje će vas dugo držati sitima: Mrkva, banane...
Voće i povrće koje će vas dugo držati sitima: Mrkva, banane...

Odavno je poznato da metali i minerali imaju utjecaj na ljudsko tijelo, što su znali i ljudi puno prije modernog doba pa su pili iz šalica od srebra, zlata ili bakra. Voda koja je preko noći odstajala u posudi od bakra blagotvorno djeluje na kožu, ali i na kosu čiji rast potiče i jača folikulu, piše portal FoodNdtv.

10. Meso

Meso je izvor proteina koji su ključni za rast vlasi, a za učinak na kosi je posebno važno redovito jesti crveno meso, koje je bogato i željezom

OTKRIVENA TAJNA: Evo što je Harry šapnuo Meghan kad su donijeli sina pred novinare

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje