Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
10 komentara

15 znakova da je vaš odnos s partnerom postao toksičan

Imati vrijeme za sebe i svoje prijatelje dobro je i potrebno, no ako zbog toga imate osjećaj krivnje ili vam partner to zamjera to bi moglo značiti da ste u toksičnom odnosu

Foto: Dreamstime
10 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: TOP 13 STAROMODNIH LJUBAVNIH PRAVILA: RIJETKI IH SE DANAS DRŽE

Faza zaljubljenosti ne traje vječno, i potpuno je normalno svađati se u braku ili dugoj vezi, no postoji razlika između normalnih razmirica i toga da je brak postao toksičan

- Glavni znak toksičnog odnosa je kada dolazi do osjećaja da je on više nefunkcionalan nego funkcionalan- objašnjava Seth Meyers, licencirani američki klinički psiholog.

Ljudi često zaboravljaju da je svrha romantične veze pružiti osjećaj sigurnosti i emocionalne podrške.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Dugi napeti periodi bez razgovora

Otvorenost i povjerenje ključni su za zdrav odnos. Ako ne komunicirate, ostavljate prostor za nastajanje drugih negativnih emocija poput ljutnje i bijesa. Nećete pronaći rješenja za svoje probleme ako ne budete otvoreni o tome kako se osjećate.

2. Izbjegavate razgovore o emocijama

To dovodi do ogorčenja, emocionalne otuđenosti i problema koji će s vremenom nadvladati emocionalnu bliskost. Nije dobro emocije držati za sebe i isto tako, nije u redu ne prihvaćati razgovor u kojem vaš partner izražava svoje osjećaje.

Foto: Dreamstime

3. Svađa završava gore nego što je počela

Ovo dovodi do frustracija koje se samo gomilaju. Dogovorite se za osnovna pravila komunikacije za rješavanje nesuglasica. Birajte riječi prilikom razgovora i suzdržite se reći nešto zbog čega bi se kasnije mogli pokajati.

4. Vaš partner je pretjerano kritičan prema vama

To je često znak da je partner nesiguran u sebe i nezadovoljan. Kritičnost je u tom slučaju jedan od obrambenih mehanizama gdje jedan partner svoje nezadovoljstvo prebacuje na drugog partnera kritiziranjem. 

5. Čuvanje tajni

Toksičnost može proizaći iz čuvanja tajni za koje znate da bi mogle naštetiti vašem partneru. 

Pixsell KURT I GOLDIE Zajedno su 37 godina, evo koja je tajna njihove velike ljubavi

6. U društvene aktivnosti ne uključujete partnera i zbog toga se osjećate krivima

Imati vrijeme za sebe i svoje prijatelje dobro je i potrebno, no ako zbog toga imate osjećaj krivnje ili vam partner to zamjera to bi moglo značiti da ste u toksičnom odnosu.

7. Niste dobro riješili pitanja iz prošlosti

Ako ste u više navrata uhvatili partnera u laži i osjećate se kao da ste izdani ili obrnuto, potreban vam je ozbiljan dugi razgovor. Iskrenost i razumijevanje popravit će nepovjerenje.

8. Kontroliranje partnera

Ako ste previše opsjednuti kontroliranjem partnera to bi moglo trajno ugroziti odnos. Potreba za kontrolom dolazi iz straha od nepoznatog. Onaj koji kontrolira zapravo osjeća strah i tjeskobu. Najbolje je otkriti srž problema koji prouzrokuje takva ponašanja. 

9. Varanje

Prevare su najveći krivci nepovjerenja među partnerima. Morate odlučiti kako ćete riješiti ovaj problem, hoćete li oprostiti i pokušati riješiti problem. 

Foto: Dreamstime

10. Ne trudite se

Ako oba partnera ne ulažu jednako u vezu to bi moglo završiti loše. Potrudite se i probajte motivirati partnera da se i on više potrudi oko vas. 

11. Osjećate se manje vrijednima

Zapitajte sami sebe jeste li prestali raditi stvari koje su vas veselile i osjećate li se lošije. Ako je odgovor da, a vaš partner nije to primijetio, znači da je odnos poljuljan. 

12. Izostanak fizičke bliskosti

Prestali ste se seksati i maziti? Možda vam se to ne čini kao problem, ali privrženost i fizički dodiri bitni su u vezi. Prije nego što zaključite da je odnos osuđen na propast, pitajte se što možete napraviti da to popravite. 

ISPOVIJEST GLUMICE Ovisna o ljubavi i seksu: Voljela sam žonglirati s više partnera

13. Osjećate neizvjesnost

Sama nesigurnost ne znači da je vaš brak završen, ali može biti stresno stalno imati osjećaj da jednostavno nešto nije u redu. To bi, zajedno s ostalim znakovima toksičnog braka, moglo biti razlog za zabrinutost. 

14. Vaše vrijednosti razlikuju se od vrijednosti vašeg partnera

Vi želite uštedjeti novac za kuću, a vaš partner želi trošiti na putovanja. Brak zahtjeva kompromis, a ako jedan partner ne želi pregovarati, budućnost je neizvjesna.

15. Fizički sukob

Ovo je alarm za uzbunu. Ako se ne osjećate sigurno u vezi, možda je bolje maknuti se, piše Women's Health.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ove greške najčešće svi činimo kod pripreme obične tjestenine

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message