Donosimo nekoliko jednostavnih i relativno brzih obroka čiju pripremu možete prepustiti tinejdžerima, kako biste ih potaknuli da nauče kuhati nešto laganije i da se uključe u svakodnevne obaveze
4 laka jela za tinejdžere: Pizza, tacosi, piletina i brzi makaroni
Ako ovih dana radite od kuće, pravo je vrijeme da tinejdžeri preuzmu kuhinju. S jedne strane, tako će vam ipak malo olakšati situaciju, no s druge strane, ovo je odlična prilika da pomalo nauče pripremati neke jednostavnije obroke, što će im zasigurno biti korisno kasnije u životu. I ne treba zaboraviti: To je prilika da djeca nauče da svatko u obitelji ima određenu ulogu te da jedino zajedno možemo biti efikasni.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Pa, evo nekoliko prijedloga jednostavnih obroka koje djeca samostalno mogu pripremiti. Ako to još nisu radili, pobrinite se da im prije toga date što preciznije upute (na primjer to koju količinu namirnica za vašu obitelj trebaju pripremiti, koji lonac za kuhanje trebaju koristiti i slično). Također, budite blizu, tako da dijete može pitati ono što mu nije jasno, ili da se možete uključiti ako bude potrebno.
Riblji takosi s kupus salatom
riba
Sastojci (za 4 porcije)
Salata od kupusa
- 3 šalice nasjeckanog kupusa (oko 300 grama)
- ½ šalice crvenog luka, narezanog na tanko
- 1 šalica kiselog vrhnja
- sok jednog limuna
- ¼ žličica soli
Takosi
- 4 fileta oslića ili neke slične ribe
- ¼ žličica kajenskog papra
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ½ žličice kumina
- ½ čajne žličice soli
- ½ žličice crnog papra
- Kukuruzne tortilje - 8 komada
Umak i začini
- po želji malo sjeckanog peršina
- sok od limete - po želji
- malo maslinovog ulja (za pečenje)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte narezani kupus, luk, kiselo vrhnje, sok limete i sol. Ostavite u hladnjaku dok ne bude spremno za posluživanje.
U zdjelici pomiješajte papar, češnjak, kumin, sol i papar. Svaki riblji file začinite tim začinima s obje strane.
Postavite tavicu na vatru, na srednju temperaturu, i premažite s malo maslinovog ulja. Stavite po 2 do 3 filea u tavicu u pecite 3 do 4 minute sa svake strane. Kad budu pečeni, usitnite ih vilicom na veličinu zalogaja.
Neposredno prije posluživanja zagrijte tortilje u tavici, na jakoj vatri. Izvadite ih, pa sastavite tacose s kupusom, ribom i začinima po želji.
Makaroni sa sirom
Sastojci (za 4 obroka)
- 5 šalica mlijeka
- makaroni oko 450-500 grama
- 2 šalice nasjeckanog cheddar sira (200 grama)
Priprema:
U velikom loncu zakuhajte mlijeko do vrenja. Dodajte tjesteninu i neprestano miješajte dok se tjestenina ne skuha, za što će trebati oko 10 minuta (ili manje, ovisno na uputama na pakiranju). Isključite vatru, pa dodajte cheddar. Miješajte dok se sir ne rastopi i tjestenina se ravnomjerno ne poveže sa sirom.
Po želji, možete dodati malo sjeckanog češnjaka, a poslužite s velikom zdjelom zelene salate.
Pizza s piletinom
Sastojci (za 4 obroka)
- jedno tijesto za pizzu, domaće ili kupovno
- 1 ½ šalice rezane pečene piletine (oko 200 grama)
- 1 šalica BBQ umaka (260 grama)
- 1 šalica nasjeckanog cheddar sira (100 grama)
- ½ šalice crvenog luka, narezanog na tanke kockice
- 2 žlice svježeg peršina
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 ° C.
U zdjeli pomiješajte nasjeckanu piletinu s polovicom šalice umaka (otprilike trećina onog što ćete upotrijebiti). Stavite na stranu.
Razvaljajte tijesto za pizzu na tavi koju ste obložili papirom za pečenje. Pecite ga 10 minuta, pa premažite preostalim umakom s roštilja, dodajte cheddar, piletinu, luk i peršin. Pecite još desetak minuta.
Lagana piletina
Sastojci (za 6 porcija)
- pileća prsa od ( oko 680 grama), narezana na kockice
- 2 žlice maslaca
- ½ čajne žličice suhog origana
- ½ čajne žličice suhog bosiljka
- ½ čajne žličice soli
- ½ žličice papra
- penna tjestenina (oko 455 grama)
- ¼ šalice svježeg peršina ( 10 g )
- ¼ šalica nasjeckanog parmezana ( 25 g )
Za umak:
- 2 žlice maslaca
- 4 češnja češnjaka
- 3 žlice brašna
- 2 šalice mlijeka (480 ml)
- ½ čajne žličice suhog origana
- ½ čajne žličice suhog bosiljka
- ½ šalice nasjeckanog parmezana (55 grama)
- ½ čajne žličice soli
- ½ žličice papra
Priprema:
Stavite kuhati tjesteninu.
U tavici na srednje jakoj vatri otopite maslac, pa dodajte pileća prsa narezana na kockice. Začinite solju, paprom, origanom i bosiljkom, pa dinstajte 8-10 minuta, dok se piletina u potpunosti ne skuha. Maknite s vatre i stavite na stranu.
U istoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac i dodajte sitno sjeckani češnjak. Prepecite dok ne omekša. Zatim pola brašna dodajte češnjaku i maslacu, miješajući dok se ne sjedine. Dodajte preostalo brašno, pa promiješajte.
Ulijte mlijeko malo po malo, uz stalno miješanje, dok se umak ne počne zgušnjavati. Začinite solju, paprom, origanom i bosiljkom i promiješajte da se sjedini. Dodajte parmezan i miješajte dok se ne otopi.
Umak prelijte preko kuhane tjestenine, dodajte piletinu i dobro promiješajte. Začinite peršinom i parmezanom.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...