Lifestyle

Komentari 0

4 načina kako da održite dobar odnos sa svojim tinejdžerom

4 načina kako da održite dobar odnos sa svojim tinejdžerom

Izbjegavajte davati komentare o prijateljima svog djeteta. Pokušajte razviti bolju komunikaciju i pitajte ih što rade zajedno te raspravite o opasnostima bavljenja štetnim ili nezdravim aktivnostima

Kao što već svaki roditelj zna, adolescentske godine njihova djeteta su najteže. Vrtlog puberteta, hormoni, srednjoškolske godine i sve veća potreba za samostalnošću mogu biti teški za svakog roditelja. Svaki dan u kućanstvu proveden s tinejdžerom može djelovati kao bitka i to ponekad oko trivijalnih stvari. Kao roditelj, želite voljeti i usmjeravati svoje dijete kao i uvijek, ali morate prepoznati da kako se ono mijenja, tako se mora mijenjati i vaš odnos s njim.

POGLEDAJTE VIDEO: Propusti u odgoju

Evo četiri načina kako da održite jak odnos sa svojim djetetom u tinejdžerskim godinama.

1. Slušajte više nego što govorite

Tinejdžeri, poput nas, žele da ih se poštuje i sluša. Uvijek budite 'sigurna' i pristupačna osoba kojoj se dijete može povjeriti. To ne znači da morate prihvatiti ili složiti se sa svime što vaš tinejdžer kaže, ali dopuštanje da govori slobodno (bez prekidanja) omogućuje mu da čuje svoje ideje naglas. Također, to daje uvid u njihove sposobnosti rješavanja problema i ograničenja.

2. Vjerujte im i dajte im prostora za druženje s vršnjacima

Iako se možda ne slažete s njihovim društvom, izbjegavajte davati komentare o njihovim prijateljima. Umjesto toga, pokušajte razviti bolju komunikaciju i pitajte ih što rade zajedno. Raspravite o opasnostima bavljenja štetnim ili nezdravim aktivnostima i predložite zabavne alternative. Ako je ikako moguće, pozovite njihove prijatelje u svoj dom kako biste saznali više o njima.

3. Provodite vrijeme zajedno

Provođenje kvalitetnog vremena zajedno izvrstan je način da ojačate svoju vezu. Život često može biti užurban, zbog čega se tinejdžeri mogu osjećati zaboravljenima i izoliranima. Zato odvojite vrijeme od užurbanog rasporeda i družite se s tinejdžerom kako bi se on ili ona osjećao/la cijenjenim. Jednostavna gesta, poput odlaska na planinarenje, na sladoled ili gledanja filma može napraviti veliku razliku.

4. Postavite granice

Možda imate mlađu odraslu osobu u kući, ali ste vi i dalje njihov primarni skrbnik i vaše dijete mora razumjeti da ste vi taj koji postavlja granice. Morate naglasiti važnost postavljanja granica svom tinejdžeru mirno i čvrsto. Bez granica, tinejdžeri mogu ući u odraslu dob s krivom percepcijom da imaju previše slobode.

Tinejdžerske godine su turbulentno razdoblje i za roditelje i za tinejdžera, ali to ne znači da će biti noćna mora. Redoviti razgovori, slušanje i razumijevanje mogu pomoći roditeljima da uspostave neraskidivu vezu sa svojim tinejdžerima, piše PinkVilla.

Najčitaniji članci