Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

4 toksične kemikalije koje bi u proizvodima trebali izbjegavati

4 toksične kemikalije koje bi u proizvodima trebali izbjegavati

Kemikalije poput parabena mogu se pronaći u malim količinama u šminki i proizvodima za njegu kože. No istraživanja pokazuju da i mala količina može uzrokovati zdravstvene probleme

VIDEO

Mnoge studije otkrile su potencijalno štetne kemikalije u svakodnevnim proizvodima, od kozmetike pa sve do omota hrane. Iako mnoge od tih kemikalija ne predstavljaju preveliku opasnost u malim dozama, svakodnevno i često izlaganje s vremenom može dovesti do zdravstvenih problema.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrt bez kemikalija

Pokretanje videa...

Vrt bez kemikalija 02:00

Ovo su četiri uobičajene kemikalije koje su dugoročno povezane s štetnim učincima na zdravlje.

1. Ftalati

Ftalati su jako česti umjetni spojevi koji se nalaze u stotinama, ako ne i tisućama proizvoda široke potrošnje, uključujući šampone, šminku, parfeme i neka pakiranja hrane.

Prema FDA (Američkoj upravi za hranu i lijekove), dietilftalat je najčešći ftalat koji se koristi u kozmetici. Također možete pronaći i dimetil ftalat i dibutil ftalat među sastojcima na proizvodima, a to su dva manje korištena derivata koja su pronađena u lakovima za nokte.

Shutterstock

Izloženost ftalatima povezana je s brojnim stanjima poput bolesti srca, dijabetesa i pretilosti. Poznato je i da kemikalije ometaju funkciju hormona, što može poremetiti reproduktivni i imunološki sustav, kao i prenatalni razvoj mozga.

Hrana je najčešći izvor izloženosti ftalatima, iako kemikalija nije namjerni dodatak. Cijevi, rukavice i spremnici od vinilne plastike koji se koriste u preradi hrane mogu izbaciti ftalate u ono što jedete - što je još jedan razlog da izbjegavate prerađenu hranu.

2. BPA

Bisfenol A ili skraćeno BPA još je jedan uobičajeni plastifikator sličan ftalatima. I jedan i drugi čine plastiku savitljivijom i izdržljivijom. Bilo je kontroverzi oko uporabe BPA od ranih 1990-ih, posebno u pogledu korištenja BPA u proizvodnji spremnika za hranu. Kao i ftalati, BPA se može prenijeti iz plastičnih posuda u hranu ili piće, posebno pri zagrijavanju u mikrovalnoj pećnici ili perilici posuđa.

Stručnjaci: Evo zašto nikada ne treba jesti kokice iz mikrovalne!
Stručnjaci: Evo zašto nikada ne treba jesti kokice iz mikrovalne!

FDA je zabranila uporabu BPA u bočicama za bebe i pakiranjima za dojenčad 2012. godine, ali je ostala pri tvrdnjama da je spoj siguran u hrani na sadašnjoj razini. Međutim, najmanje 40 studija otkrilo je štetne učinke uzrokovane dozama BPA ispod početne vrijednosti koju je odredila FDA.

BPA je povezan s pretilošću, višestrukim pobačajima, sindromom policističnih jajnika, hiperplazijom endometrija (nepravilan rast maternične sluznice) i povećanim rizikom od raka dojke. Izloženost BPA-u u maternici ili u ranom djetinjstvu također može utjecati na razvoj prostate i mozga.

Broj na dnu plastičnog proizvoda - obično okružen znakom za recikliranje - može vam reći postoji li vjerojatnost da proizvod sadrži BPA ili ftalate. Stavke s brojevima 3, 6 i 7 najvjerojatnije sadrže ove plastifikatore.

3. PFAS

PFAS, ili per i polifluoroalkilne tvari se jako sporo razgrađuju, a mogu se zadržati u okolišu i ljudskom tijelu dugi niz godina. Također, uzrokuju zdravstvene probleme uključujući rak, hormonsku neravnotežu i probleme s plodnošću. Posebno se često pojavljuje u proizvodima koji se reklamiraju kao vodootporni ili dugotrajni.

Većina proizvoda u toj studiji koji su sadržavali PFAS-a nisu naveli kemikaliju na naljepnicama svojih sastojaka. 

4. Parabeni

Parabeni su skupina kemikalija koje se često koriste kao konzervansi za šminku i proizvode za njegu kože. Ove kemikalije sprječavaju rast plijesni i bakterija u proizvodima te im produžuje rok trajanja.

Namirnice koje će učiniti vaš dom čistim: Banana, riža, čaj...
Namirnice koje će učiniti vaš dom čistim: Banana, riža, čaj...

FDA tvrdi da su parabeni sigurni za upotrebu u kozmetičkim proizvodima, barem u vrlo malim količinama koje se obično koriste. No istraživanja pokazuju da čak i mala količina parabena može proći kroz kožu i ući u tijelo, što može uzrokovati zdravstvene probleme.

Studije su pokazale da parabeni mogu oponašati estrogen, hormon uključen u reproduktivni sustav žena. Kao odgovor na to tijelo može proizvesti manje estrogena, što narušava reproduktivnu funkciju. Izloženost parabenima također može dovesti do povećanog rasta stanica dojke i potencijalno bi mogla biti povezana s rizikom od raka.

Metilparaben, propilparaben i butilparaben tri su najčešća parabena na koja treba paziti. Mnogi su brendovi počeli nuditi proizvode s oznakom 'bez parabena', no to pak može značiti da koriste druge konzervanse, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku