Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

5 recepata za deserte od šljiva: Cheesecake, hrskava pita, fini tart, knedle i sladoled

5 recepata za deserte od šljiva: Cheesecake, hrskava pita, fini tart, knedle i sladoled

Knedle sa šljivama su jedna od omiljenih poslastica u našim krajevima. Osim njih, probajte napraviti tart, cheesecake, talijanski sladoled ili pitu sa šljivama i uživajte u ovim slatkim plodovima

Knedle sa šljivama

Sastojci 

  • 10 svježih šljiva
  • 500 g krumpira
  • 200 g oštrog brašna 
  • 200 g maslaca 
  • 2 jaja
  • krušne mrvice
  • šećer 
Plum dumplings

Priprema:

Zakuhajte lagano posoljenu vodu i stavite krumpir kuhati. Kad se skuha ocijedite ga i zgnječite, dodajte maslac, dobro promiješajte i ostavite sa strane da se ohladi. Šljive operite i odstranite im koštice. Prstom ih iznutra namažite šećerom.

U ohlađeni pire dodajte 2 jaja i izmiješajte. Postepeno umješavajte brašno, a kad se smjesa malo stvrdne prebacite je na pobrašnjenu površinu. Mijesite i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto.

U veliki lonac stavite vodu da proključa, a u međuvremenu razvaljajte tijesto na otprilike 1 cm debljine i izrežite na kockice. U svaku kockicu dodajte šljivu i oblikujte knedlu.

Kuhajte knedle u kipućoj vodi 10 do 15 minuta, ovisno o veličini knedle. Izvadite ih iz lonca, uvaljajte u krušne mrvice i lagano popržite na vrućem maslacu.

Duško Jaramaz/Pixell

Cheesecake sa šljivama

Za koru

  • 11 integralnih krekera (150 grama)
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
  • Prstohvat soli
  • 5 jušnih žlica nesoljenog maslaca, otopljenog

Za punjenje

  • 650 grama krem ​​sira, sobne temperature
  • 1 šalica šećera
  • 4 velika jaja
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 1 jušna žlica sitno naribane korice limuna
  • 2 čajna žličice ekstrakta vanilije

Za šljive

  • 3/4 šalice soka od naranče
  • 1/2 šalice pekmeza od crvenog ribiza
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 3 kriške svježeg đumbira debljine 2,5 cm
  • 6 velikih zrelih šljiva, prepolovljenih, bez koštica, narezanih na kriške debljine 1 cm

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175° C. Lagano maslacem namažite okrugli protvan za tortu promjera 20 cm. U mikseru pomiješajte graham krekere, smeđi šećer, cimet i sol. Miksajte ​​dok se ne stvore fine mrvice. Umiješajte otopljeni maslac. Prebacite u pripremljeni protvan.

Mješavinu mrvica rasprostranite po dnu protvana (ne sa strane). Koru pecite dok ne stegne i dobije zlatnu boju, oko 10-ak minuta, ovisno o jačini pećnice Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate punjenje. Smanjite temperaturu pećnice na 150°C.

U velikoj zdjeli električnim mikserom istucite krem ​​sir dok ne postane gladak. Dodajte šećer. Umutite jaja samo dok se ne sjedine. Umiješajte kiselo vrhnje, koricu limuna i vaniliju.

Punjenje ulijte u protvan s korom. Stavite u pećnicu i pecite dok se stranice kolača od sira lagano ne napuhnu i ne stisne središte, otprilike 1 sat i 15 minuta. Isključite pećnicu. Ostavite kolač u pećnici s blago otvorenim vratima 30 minuta.

Prava jesenska delicija: Slasna zapečena bundeva sa sirevima
Prava jesenska delicija: Slasna zapečena bundeva sa sirevima

Prebacite kolač na rešetku. Malim nožem prođite uz rub protvana i odvojite od njega kolač. Kolač potpuno ohladite u posudi na rešetki, oko 3 sata (kolač može malo napuknuti dok se hladi). Pokrijte i ostavite tortu u hladnjaku preko noći.

POGLEDAJTE VIDEO Top 5 najboljih namirnica protiv alergija:

Pokretanje videa...

01:07

Umutite sok od naranče, pekmez, smeđi šećer i đumbir u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok se pekmez ne otopi. Dodajte šljive. Miješajte dok smjesa ne zavrije. Smanjite vatru na srednji plamen. Poklopite i lagano kuhajte dok šljive ne omekšaju, ali i dalje zadrže oblik, oko 3 minute. 

Žlicom s prorezima premjestite šljive na veliki tanjur i ohladite. Prokuhajte ostatak tekućine dok se ne zgusne do konzistencije sirupa, oko 7 minuta. Pokrijte odvojeno i stavite u hladnjak.

Otpustite stranice protvana od torte od sira. Na vrh kolača od sira rasporedite šljive u koncentrične krugove, potpuno prekrivajući vrh kolača. Prelijete sirupom šljive. Kolač narežite na kriške i poslužite.

Pita sa šljivama

Sastojci

  • 2 nepečene kore za pite
  • 2 kg šljiva
  • 1⁄2 šalice šećera
  • 2 jušne žlice brašna
  • 1 čajne žličica cimeta
  • 1 jušna žlica maslaca

Priprema

Zagrijte pećnicu na 230°C. Jednu koru za pitu stavite u okrugli protvan za pečenje kolača promjera 20 cm. Šljive operite, ali ih nemojte oguliti. Prerežite ih na pola i uklonite koštice, pa na četvrtine. Šljive rasporedite na koru za pitu. Pomiješajte suhe sastojke, pa pospite po šljivama. Pokapajte s otopljenim maslacem. 

Desert koji osvaja: Tartlet sa svježim smokvama i narančom
Desert koji osvaja: Tartlet sa svježim smokvama i narančom

Stavite gornju koru preko šljiva, odrežite škarama rubove kore par centimetara šire od promjera protvana te krajeve ugurajte uz unutarnji rub okruglog protvana. Izrežite oko 6 proreza na vrh pite dužine 2 do 3 cm.

Pecite na 230°C stupnjeva 12 minuta, a onda smanjite prečnicu na 160°C stupnjeva i pecite još 25 minuta. Ohladite, narežite pitu i poslužite ju.

Talijanski sladoled od šljiva

Sastojci:

  • 1 kilogram šljiva, bez koštica i grubo nasjeckane
  • 3/4 šalice šećera
  • 1/3 šalice vode
  • 1/ mahune vanilije, razrezane po dužini
  • 1 šalica punomasnog vrhnja
  • 1/2 čajne žličice svježeg soka od limuna

Priprema: 

Šljive, šećer, vodu i mahunu vanilije stavite u lonac na srednje jaku vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok šljive ne omekšaju, 5 do 8 minuta. Maknite tavu s vatre i ostavite šljive da se ohlade na sobnu temperaturu. Mahunu vanilije izvadite i bacite ili isperite i spremite za drugu upotrebu.

Smjesu od šljiva, vrhnja i limunovog soka izmiksajte u blenderu dok ne postane gotovo glatka. Ohladite.

Ohlađenu smjesu stavite u posudu za aparat za pravljenje sladoleda ili u plastičnu kutiju od 1 litre i zamrznite dok se ne učvrsti, ali da se još uvijek može sladoled vaditi, najmanje 4 sata.

Tart sa šljivama

Sastojci:

  • 1 smrznuto lisnato tijesto (500 grama) odmrznuto prema uputama na pakiranju
  • 1 kilogram šljiva, bez koštica, narezanih na četvrtine
  • 1/4 šalice šećera
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica meda
  • sitna sol 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C stupnjeva. Izrežite tijesto na šest kvadrata od 10 cm, stavite na lim obložen papirom za pečenje i izbodite vilicom. Na listove tijesta šljive, ostavljajući centimetar uz rub prazno. Pospite šećerom i začinite s malo mljevenog papra.

Desert za 5: Čokoladni kolač bez brašna i šećera će vas oduševiti
Desert za 5: Čokoladni kolač bez brašna i šećera će vas oduševiti

Rubove tarta podignite i lagano presavijte prema sredini tarta. Tartove pecite dok se rubovi tijesta ne napuhnu i dobiju zlatnu boju, 25-30 minuta. Prelijte medom i pospite s malo soli neposredno prije posluživanja.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču