Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

7 dijelova tijela bez kojih biste mogli živjeti kada se uklone

7 dijelova tijela bez kojih biste mogli živjeti kada se uklone
3

Nekada se preporučivalo rutinsko uklanjanje krajnika, a sada se preporučuje samo osobama s ponovljenim napadima bakterijskih infekcija. Nakon uklanjanja, drugo limfno tkiva preuzima njihov 'posao'

VIDEO

Bilo je vremena kada su pedijatri rutinski preporučivali uklanjanje krajnika, čak i zdravoj djeci - ta praksa više nije rutina. No, postavlja se zanimljivo pitanje, zašto imamo dijelove tijela koji se mogu sigurno ukloniti, odnosno ako nisu potrebni, zašto ih uopće imamo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

Jedna je teorija da su ti organi i žlijezde nekada imali važne uloge u životima evolucijskih predaka, ali sada predstavljaju anatomske ostatke. Na primjer, dugo se mislilo da je slijepo crijevo pomoglo prethodnicima u probavi hrane, ali je tijekom tisuća godina postalo zastarjelo, a neki su organi krajnje korisni u određenim fazama života, ali onda postanu potrošni.

Evo zašto neke dijelove tijela imamo u paru - bubrezi, pluća...
Evo zašto neke dijelove tijela imamo u paru - bubrezi, pluća...

Sedam dijelova tijela bez kojih možemo:

Slijepo crijevo

Ovaj organ je otprilike veličine malog prsta i nalazi se s donje desne strane debelog crijeva. Iz nekih razloga, ovaj dio probavnog trakta ponekad postaje začepljen, inficiran ili upaljen. Iako se može smiriti nakon liječenja antibioticima, često je potrebno hitno kirurško uklanjanje - apendektomija.

Krajnici

Mreža limfnih čvorova po cijelom tijelu dio je imunološkog sustava nadzora koji pomaže u hvatanju opasnih napadača poput bakterija i virusa. Zamislite dva krajnika kao veće, specijalizirane limfne čvorove koji paze na te uljeze. Nalaze se u stražnjem dijelu grla, odmah sa strane i iza uvule, visećeg dijela tkiva iznad njih. Sada se uklanjanje krajnika preporučuje samo osobama s ponovljenim napadima bakterijskih infekcija grla. Nakon uklanjanja, drugo limfno tkivo, uključujući stvarne limfne čvorove, može preuzeti posao krajnika.

Dreamstime

Adenoidi – 'treći krajnik'

Smješteni u stražnjem dijelu nosa gdje se nosni prolazi spajaju s ustima i grlom, adenoidi su slični krajnicima. Također se mogu upaliti, inficirati i nateći. Dakle, kada se uklone krajnici, adenoidi se općenito uklone u isto vrijeme. Kombinirani postupak naziva se tonzilektomija i adenoidektomija. Kao kod krajnika, drugo limfno tkivo preuzima posao kada adenoidi nestanu.

Istopila je 90 kg: Otkrila jednu stvar koju je radila svaki dan...
Istopila je 90 kg: Otkrila jednu stvar koju je radila svaki dan...

Žučni mjehur

Žučni mjehur se nalazi odmah ispod jetre u gornjem desnom dijelu abdomena. Pohranjuje žuč stvorenu u jetri i otpušta je u probavni trakt kada je to potrebno za pomoć u probavi masne hrane. Možda će biti potrebno ukloniti žučni mjehur - kolecistektomija - ako se upali. Najčešće se to događa zbog infekcije ili žučnih kamenaca, koji su stvrdnuta nakupina žuči. U nekim slučajevima mirovanje i antibiotici mogu kontrolirati upalu žučnog mjehura pa se uklanjanje može odgoditi ili čak izbjeći.

Maternica

Ovaj izvanredni reproduktivni organ ima jednu svrhu - podržavati rast fetusa do rođenja. Kada je potrebno, maternica se općenito može ukloniti - histerektomija - bez narušavanja zdravlja.

Prsna žlijezda

Ova mala žlijezda nalazi se visoko u gornjem dijelu prsa iza prsne kosti. Kod fetusa ili novorođenčeta vrlo je važna u razvoju i sazrijevanju imunološkog sustava. Ali odrasli mogu dobro živjeti i bez toga. Operacija uklanjanja timusa - timektomija - može se preporučiti ako timus postane problematičan.

Slezena

Poput adenoida i tonzila, slezena se sastoji od limfoidnog tkiva. Filtrira krv, uklanja zarazne organizme, stare krvne stanice i druge abnormalne stanice koje putuju krvotokom. Ali ponekad slezena postane preaktivna i počne uklanjati zdrave stanice. Iako lijekovi mogu pomoći, može biti potrebno uklanjanje slezene - splenektomija. Ili ponekad trauma slezene, posebno nakon sportskih ozljeda i prometnih nesreća, uzrokuje unutarnje krvarenje, što može dovesti do splenektomije.

Općenito je najbolje izbjegavati nepotrebne operacije, iako, naravno, možete preživjeti i napredovati unatoč uklanjanju, primjerice, slijepog crijeva, ali vrijedi imati na umu da se razumijevanje takozvanih 'rezervnih dijelova tijela' može s vremenom promijeniti. Slijepo crijevo je dobar primjer - istraživači su otkrili da slijepo crijevo može igrati ulogu u razvoju imunološkog sustava i pohranjuje 'dobre bakterije' za ponovno naseljavanje crijeva u slučaju buduće bolesti. A postoje dokazi da uklanjanje timusa može malo povećati rizik od bolesti, autoimunih poremećaja i smrti. Jednog dana mogu se tako otkriti i važne funkcije za druge dijelove tijela koje se sada smatraju ne toliko ključnim, piše healthharvard.

Koji tipovi grudnjaka su dobri, a koji su problematični za zdravlje
Koji tipovi grudnjaka su dobri, a koji su problematični za zdravlje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje