Lifestyle

Komentari 2

8 najčešćih grešaka u slaganju namirnica u hladnjaku: Držite li sve voće i povrće na dnu skupa?

8 najčešćih grešaka u slaganju namirnica u hladnjaku: Držite li sve voće i povrće na dnu skupa?

Ako u ladicu frižidera najčešće samo natrpate svježe voće i povrće, razmislite još jedanput. Određene vrste voća i povrća nikada ne treba spremati zajedno

1. Stavljanje tek kupljene hrane na početak frižidera

Prvo pravilo je da hrana koja najdulje stoji u hladnjaku da bude na vidljivom mjestu. Novu hranu stavljajte iza. Tako ćete prije potrošiti hranu koja je bliže isteku roka trajanja i nećete odmah potrošiti svježije namirnice. Provjerite rokove trajanja i to radite redovito. Ovom navikom smanjit ćete bacanje hrane. 

2. Ne grupirate hranu

Možda u žurbi namirnice stavljate tamo gdje ima mjesta. To vam se možda čini u redu u takvom trenutku, no kasnije bi se mogli stvoriti problemi zbog loše organizacije. Grupirajte hranu i stavljajte ih u različite zone. Možete koristiti kutije i pretince. Kada sve ima svoje mjesto, lakše je posegnuti za nečim što vam treba. 

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice koje je bolje ne držati u frižideru

3. Staklenke na policama 

Dno police hladnjaka nije najbolje mjesto za džemove, umake i druge staklenke. Umjesto toga stavite ih negdje gdje će vam biti vidljivo, jer bi ovako mogli zaboraviti da postoje. 

4. Stavljanje stvari u frižider koje mogu stajati i vani 

Ako još niste otvorili bocu ili staklenku te prije otvaranja ne zahtjeva hlađenje, osigurajte više mjesta i pohranite namirnice na drugo mjesto izvan frižidera. 

5. Ostavljanje ostataka u velikim posudama

Velike posude zauzimaju puno prostora pa ih je bolje stavljati u manje pa tako i olakšati ponovno zagrijavanje hrane. 

6. Korištenje neprozirnih posuda

Mogli bi vam promaknuti ostaci hrane koje ste spremili jer ćete zaboraviti na njih. Hrana može propasti, a potrošili ste vrijeme na kuhanje kao i količinu mjesta u hladnjaku. Ako nemate neprozirne posude, iskoristite marker za suho brisanje. 

7. Držite svih vrsta voća i povrća zajedno

Ako u ladicu frižidera najčešće samo natrpate svježe voće i povrće, razmislite još jedanput. Određene vrste voća i povrća nikada ne treba spremati zajedno. Voće poput jabuke, banane, dinje i avokada oslobađaju plin bez mirisa zvan etilen, koji ubrzava proces zrenja drugih vrsta voća i povrća. 

8. Uspravno polaganje boca

Ako limenke i boce polažete uspravno, mogli bi zauzeti mnogo dragocjenog prostora. Pronađite mjesto u hladnjaku za boce i polažite ih vertikalno, piše Real Simple. 

Najčitaniji članci