Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Rajčice čuvajte u hladnjaku, no prije pripreme se trebaju ugrijati na sobnu temperaturu

Rajčice čuvajte u hladnjaku, no prije pripreme se trebaju ugrijati na sobnu temperaturu
1

Po povratku iz trgovine razmišljate trebate li rajčice ostaviti na kuhinjskom pultu ili ih spremiti u hladnjak? Svakako u hladnjak, a donosimo i trikove kako da ondje dulje traju

VIDEO

Ako su zrele, rajčice bi trebalo čuvati u hladnjaku. No prije konzumacije treba ih držati na sobnoj temperaturi nekoliko sati, jer će na taj način vratiti arome koje su nestale zbog hladnoće, piše Yahoo.

Jedite više rajčica: Dobre su za vaš imunološki sustav, a i srce
Jedite više rajčica: Dobre su za vaš imunološki sustav, a i srce

POGLEDAJTE VIDEO: Koje namirnice ne treba držati u hladnjaku

Pokretanje videa...

00:52

Pretjerano zrele rajčice koje su već pomalo gnjecave na pultu će se odmah pokvariti do kraja, a stavljanjem u hladnjak usporavate procese kvarenja. Ako su postale previše gnjecave za jelo, budite bez brige jer ih i dalje možete iskoristiti za umak od rajčice. No hladnjak nije uvijek najbolje rješenje za sve rajčice koje ste kupili, jer on usporava dozrijevanje. Ako su vaše rajčice još tvrde i pomalo nezrele, ostavite ih nekoliko dana na pultu kako bi omekšale. Ako nedozrele rajčice stavljate u hladnjak, riskirate da ostanu takve. Kao i kad je riječ o narančama, nedozrele rajčice valja držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti i odvojene, a nikako nagomilane jedna na drugu, kako biste spriječili razvoj plijesni.

Duško Jaramaz/Pixsell

Spremajte ih s peteljkom prema dolje kako biste spriječili ulazak zraka u rajčicu, a na taj način ujedno čuvate i vlagu. Kako biste ubrzali dozrijevanje, možete ih spremiti u papirnate vrećice. Ako ste već iskoristili dio rajčice, odrezali pola ili krišku, ostatak svakako treba pohraniti u hladnjaku. Na papirnati kuhinjski ručnik stavite odrezani dio, a zatim čvrsto zatvorite u posudu koja ne propušta zrak.

Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med
Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med

Kako da rajčice dulje traju

Životni vijek rajčice na pultu je oko tjedan dana, a u hladnjaku oko dva tjedna. Ipak, roj trajanja možete produljiti ako:
- čekate da su rajčice posve zrele pije nego što ih stavite u hladnjak
- držite ih na gornjoj polici uz vrata hladnjaka jer je ondje za njih toplije
- prije pohrane odrežete sve velike stabljike, a zatim ih okrenete stabljikom prema dolje prilikom spremanja. Tako će duže biti sočnije


- najprije iskoristiti oštećene ili gnjecave rajčice jer će one istrunuti prije ostalih
- zrele rajčice koje nećete odmah pojesti spremite u podrum ili vinski hladnjak
- ako imate previše zrelih rajčica, zamrznite ih. Imajte na umu da će prilikom odmrzavanja izgled i tekstura biti gnjecavi, pa ih možete koristiti za juhe ili umake. U zamrzivaču mogu trajati od dva do tri mjeseca

Greška koju svi radimo

Jeste li ikad radili salatu s rajčicama nakon koje vam je u zdjeli ostala gomila sjemenki? To vam se dogodilo zato što niste bili svjesni da ne treba uvijek čuvati sjemenke. One su odlične ako ih izmiksate za umak ili juhu jer pojačavaju okus jela i na taj način ih se ni ne primjećuje, no za salse, umake, složence i salate, sjemenke su višak. Dodaju previše vlage i mogu uništiti konzistenciju jela, pa ih je mudrije izvaditi i baciti.

Kako koristiti različite vrste rajčica

Roma, campari, san marzano, postoje na stotine vrsta rajčica, a u nastavku donosimo koje su najbolje za određenu vrstu recepata:

Za umake: Šljivar
Riječ je o rajčici s malo vode i sjemenki koje stoga neće razrijediti finalni proizvodi ni upropastiti recept.
Za pečenje: Heirloom
Ukusne i sočne s puno mesa, ove rajčice će obogatiti svako jelo.

Top ljetna hrana: Rajčica čuva kožu, riba srce, a smokva kosti
Top ljetna hrana: Rajčica čuva kožu, riba srce, a smokva kosti


Sirove: Volovsko srce
Nitko neće odbiti ukusnu salatu u kojoj je rajčica volovsko srce. Velika je i sočna uz velik postotak vode, što znači da nije dobra za kuhanje. No kao samostalno jelo ili dodatak salati nema ukusnijeg zalogaja.


Za grickanje: Cherry
Male, slatke i hrskave rajčice ispunit će usta okusom već nakon prvog zalogaja, a za još slađi okus iskušajte ih pečene.
Za salsu: Zelene rajčice
Zelene rajčice odlične su za dip za krekere ili kao salsa
Za salatu: Grape rajčica
Dugoljasta i upola manja od cherry rajčice, grape rajčica će se odlično uklopiti u svaku salatu jer zadržava teksturu i nije previše vodenasta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku