Lifestyle

Komentari 0

9 dijelova tijela koji prvi stare

9 dijelova tijela koji prvi stare

Starenje se ne može spriječiti, no mnogi ga uspješno usporavaju zahvaljujući kvalitetnoj njezi dijelova tijela koji će najprije otkriti koliko stvarno imate godina

Svi naši organi tijekom vremena pokazuju znakove starenja, a među prvima je naš najveći organ - koža. Ona će najprije pokazati protek vremena, iako će drugi dijelovi tijela možda skrivati vaše stvarne godine, piše Healthiguide.

POGLEDAJTE VIDEO: Navike koje ubrzavaju starenje kože

1. Ruke

Ako ste žena, najuočljiviji znakovi starenja će se pokazati na vašim rukama. Prema dermatološkim studijama, gubitak elastičnosti kože i volumena na stražnjoj strani ruku mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama. Kao rezultat ovih promjena, koža počinje izgledati opušteno, a vene mogu postati vrlo istaknute.

Štoviše, ovi su znakovi starenja uočljiviji jer su ruke rijetko prekrivene, što znači da mogu nastati mrlje zbog kontinuiranog izlaganja suncu. Nešto što možete učiniti kako biste minimalizirali utjecaj sunčeve svjetlosti na kožu jest to da nosite rukavice ili koristite kremu za sunčanje na rukama. Briga o rukama, njihovo neprestano vlaženje i zaštita od izlaganja suncu učinit će ih mlađima.

2. Čelo

Na čelu se najprije vide bore, pa bi upravo ono moglo biti zrcalo vaših godina. Te se bore stvaraju kada iskazujete emocije i ostavljaju tragove koji pokazuju znakove starenja. Da biste učinke bora na licu sveli na minimum, morate koristiti proizvode koji sadrže retinol jer on povećava kolagen i smanjuje bore te uklanja mrtvu kožu. Kao rezultat toga, koža na vašem licu uvijek će izgledati mekše i svjetlije, skrivajući znakove starenja.

3. Oči

Koža oko očiju je relativno tanka i stvara bore dok se smijete ili škiljite. Lako se oštećuje, a sve zajedno rezultira preuranjenim znakovima starenja na tom području.

Kako biste usporili starenje kože na tom dijelu tijela, redovito se mažite kremama sa zaštitnim faktorom, nosite sunčane naočale koje blokiraju učinak UV zračenja, a to će istovremeno utjecati i na činjenicu da ćete manje škiljiti.

4. Vrat

Možda ste se koncentrirali samo na sprječavanje bora na licu, a zaboravili ste na vrat, što je velika greška. Naime, i na vratu će se pokazati prvi znakovi starenja. Iako oštećenja kože možete spriječiti redovitim nanošenjem krema sa zaštitnim faktorom, to neće pomoći ukloniti sve znakove starenja.

Kako starite u području brade i na dnu vrata će se javljati sve veći višak kože jer će ona gubiti elastičnost i volumen. Tom problemu možete doskočiti tretmanima kod dermatologija koji će vam preporučiti injekcije botoksa, kreme koje sadrže retinol i druge estetske zahvate.

5. Usta

Nakon bora na čelu i vratu, vaše će se godine najprije pokazati oko usta. Kako koža stari, nastaju bore koje će dodatno potaknuti oštećenje nastalo sunčanjem ili činjenica da pijete previše tekućina na slamčicu ili iz boce.

Extreme Closeup on the mouth of a middle-aged woman

6. Prsa

Ako nosite dekoltiranu odjeću, znakovi starenja će se među prvima pojaviti i na području dekoltea, osobito pod utjecajem ultraljubičastog zračenja. Na prsima će se pojaviti mrlje ili gubitak pigmentacije, a primijetiti ćete i istaknutije krvne žile. Ako to želite izbjeći, nosite odjeću koja pokriva to područje i redovito nanosite kreme sa zaštitnim faktorom. Najbolje je ako se kremom namažete prije odijevanja kako bi se imala vremena upiti u kožu.

7. Laktovi

Laktovi se sastoje uglavnom od kostiju i nemaju mišića ni masti koji bi im dali volumen. Koristite ih dok se naslanjate i na taj način su pod pritiskom, a to je razlog zbog kojeg će se ondje razviti duboke bore. Te će znakove starenja i drugi lako zamijetiti. Kako biste spriječili njihovo preuranjeno nastajanje, koristite hidratantne kreme koje sadrže salicilnu kiselinu za pomlađivanje kože.

8. Koljena

Kao i kod laktova, na koljenima će se najprije razviti prvi znakovi starenja i koža će se najprije opustiti. To je područje s puno kostiju i ligamenata, a malo mišića i masti. Zato će se koža brzo opustiti i biti prepuna bora. Problem ćete riješiti redovitim nanošenjem krema koje sadrže salicilnu kiselinu ili ureu te losionima za hidrataciju koji će zagladiti kožu i dati joj novi život.

9. Kosa

Na kosi će se najprije pokazati godine jer će izbiti sijede. Svi ih imamo jer tijelo u srednjim godinama prestaje proizvoditi pigmentne stanice. Nekim će se ljudima prve sijede pojaviti već u tridesetima, no najčešće je riječ o nasljednom stanju i to su preuranjene sijede. Kod većine prve sijede se javljaju u pedesetima. Postoji veza između unosa vitamin B i pojave sijedih.

Najčitaniji članci