Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Agavin sirup: Kako nastaje i koje su sve njegove prednosti?

Agavin sirup: Kako nastaje i koje su sve njegove prednosti?

Nektar se dobiva iz listova biljke stare između sedam i 14 godina koji se nakon izdvajanja soka suše i pretvaraju u slatki prah koji se, također, upotrebljava kod pripreme hrane

VIDEO

Agavin sirup postaje sve popularnija zamjena klasičnom šećeru zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa (GI) koji iznosi 27. Za usporedbu, GI u medu iznosi 83, a u bijelom šećeru čak 137. Inače, GI je mjera intenziteta povećanja razine glukoze u krvi nakon jedenja određene hrane.

POGLEDAJTE VIDEO Superhrana budućnosti:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

I dok je GI kod agavinog sirupa nizak, u isto vrijeme je slađi od šećera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pomaže kod infekcija, potiče probavu...

Ljudi su dugo smatrali da agava dolazi iz porodice kaktusa zbog njezinog izgleda, no ona je zapravo biljka iz obitelji ljiljana. Otporna je na visoke temperature, a u Europu je stigla iz Meksika davne 1561. godine. Drevni Asteci upotrebljavali su mješavinu agavinog sirupa i soli za zacjeljivanje rana ili kao pomoć kod kožnih infekcija.

Prehrana za mladolik izgled: Primjeri jelovnika i top savjeti
Prehrana za mladolik izgled: Primjeri jelovnika i top savjeti

Nektar se dobiva iz listova ove biljke starih između sedam i 14 godina koji se nakon izdvajanja soka suše i pretvaraju u slatki prah koji se, također, upotrebljava kod pripreme hrane. Sok se potom filtrira i zagrijava na niskoj temperaturi kako bi se izdvojili polisaharidi, a glavni je inulin koji se povezuje sa smanjivanjem razine kolesterola u krvi i drugim prednostima za zdravlje.

Sirup djeluje protuupalno i antibakterijski. Uz to, sadrži vlakna koja pomažu da probava bolje radi, a dobar je i za jačanje imuniteta. Agavin sirup, također, potpomaže apsorpciju nekih minerala, poput kalcija i magnezija, što su potvrdili znanstvenici Nacionalnog politehničkog instituta u Meksiku.

Javorov sirup: Otkrivamo kako nastaje i koliko vrsta postoji
Javorov sirup: Otkrivamo kako nastaje i koliko vrsta postoji

Odlučite li ga uvrstiti u prehranu, pazite i kupujte sirup dobiven iz listova agave, ne iz njezinog korijena. Birajte one organske, svjetlije boje. Naime, agavin sirup koji se obrađuje na visokim temperaturama ima tamniju boju i intenzivniji okus.

Upotrebljavati ga možete za sve i svašta od pripreme kolača, marinada, pekmeza... do peciva koja se rade sa sezamom jer se okusi sezama i agave odlično slažu, prenosi Atma.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 27. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...