Lifestyle

Komentari 4

Kuharica Giada: 'Šećer mi je bio poput droge, a onda sam zbog zdravlja sve promijenila'

Kuharica Giada: 'Šećer mi je bio poput droge, a onda sam zbog zdravlja sve promijenila'

Slavna kuharica obožavala je šećer sve dok prije 10 godina nije počela osjećati težak umor, začepljenost sinusa i isprekidan san. Tada je odlučila promijeniti se kako bi ostala zdrava

Slavna kuharica Giada De Laurentiis nije uvijek bila pobornica zdrave prehrane. Godinama je prekomjerno uživala u šećeru, što je rezultiralo brojnim zdravstvenim problemima, a kako je rekla za CNN, vraćanje zdravlja na pravi put bila joj je inspiracija za njezinu najnoviju knjigu: 'Jedi bolje, osjećaj se bolje: Moji recepti za wellness i iscjeljivanje, iznutra i izvana.'

POGLEDAJTE VIDEO:

- Šećer je podizao moju energiju. Ponekad bi mi bila osnovna stvar uzeti kocku šećera, umočiti je u espresso i pojesti je. Jela sam džem izravno iz teglice. S vremenom je vrlo teško bilo kontrolirati tu želju za slatkim. Jednom kada probaš slatko teško se odviknuti od toga. To je poput droge - ispričala je De Laurentiis.

Rekla je kako su se njezini simptomi prvi put pojavili prije 10 godina kada je doslovno 'trčala' od posla. Između brojnih televizijskih nastupa, turneja zbog knjiga i sveukupno zahtjevnog rasporeda znala je da nešto s njom nije u redu.

- Počela sam se osjećati umorno, stvarno umorno. Stalno sam se budila, nisam mogla spavati u komadu satima. Bila sam stalno naduta i imala sam infekciju sinusa - objasnila je. 

Nakon dvije godine uzimanja antibiotika za sinuse, počela je imati probavne probleme. Tada je De Laurentiis rekla da je iz svog života počela uklanjati rafinirani šećer, mliječne proizvode i gluten.

- Počela sam polako smanjivati ​​te stvari u svojoj prehrani. Rekla sam si: započet ću to na tri dana, a zatim polako to ponovno uvesti. Gotovo odmah shvatila sam da mi šećer i mliječni proizvodi rade upale u tijelu - rekla je Giada.

U svojoj novoj knjizi potiče svoje čitatelje na trodnevno 'čišćenje'

- Većina liječnika reći će vam da je potrebno najmanje tjedan dana, ali otkrila sam da su tri dana zaista sjajan način da osjetite olakšanje. Ne kažem da se cijeli dan čistite i pijete samo tekućinu. Samo omogućite zdrave namirnice tijelu. Znala sam da se ne mogu riješiti sira. To mi je bio problem. Jedem parmezan uz gotovo svaki obrok. Ipak, pronašla sam način da uživam, ali da smanjim količinu koju inače jedem - pojasnila je kuharica.

Tri godine je radila na svojoj knjizi. 

- Recepti su mi bili teški. Kad ste toliko navikli kuhati na određeni način, nije lako pojednostaviti stvari. 'Kako ću aromatizirati ovu piletinu, a ne koristiti ništa prethodno pripremljeno?' - kaže.

Ali da se može vratiti i nešto promijeniti, ona kaže ne bi ništa promijenila.

- Da se osvrnem, bih li promijenila neke stvari? Ne. Jer to je putovanje. Sebe sam upoznala više. Kažem li da od ovog trenutka jedem samo na ovaj način? Ne. Morala sam naučiti kako se prilagoditi novoj verziji sebe - rekla je Giada.