Lifestyle

Komentari 11

Ako pretjerujete u alkoholu, to nosi puno više problema od glavobolje i mučnine drugi dan

Ako pretjerujete u alkoholu, to nosi puno više problema od glavobolje i mučnine drugi dan

Dugoročno, pretjerivanje u alkoholu vodi oštećenju brojnih organa u tijelu, ali i problemima koje s vremenom i sami možete prepoznati - od lošeg izgleda i dehidracije kože, do depresije

Bliži nam se najluđa noć u godini, a to znači da će mnogi nešto više uživati u alkoholu. Imajte na umu da posljedice pretjerivanja u alkoholu mogu biti vrlo neugodne.

POGLEDAJTE NOVOGODIŠNJI KONCERT LIDIJE BAČIĆ:

Ono što ćete sami primijetiti bit će vjerojatno glavobolja, malo mučnine te umor i osjećaj težine dan, dva nakon zabave, no ne smijemo zaboraviti na dugoročne posljedice česte konzumacije alkohola.

POGLEDAJTE VIDEO: Mladen Grdović iskreno o svojoj ljubavi prema bevandi

Evo tek tri koje i sami s vremenom možete primijetiti:  

Dehidrirana i problematična koža

Alkohol utječe na svaki organ, od gušterače i jetre, do kože, što može rezultirati značajnim oštećenjima. Lou Sommereux, voditelj kliničke prakse u Cosmex Clinic, vodećoj klinici za pomlađivanje kože u Cambridgeu, kaže: Prvi utjecaj alkohola na kožu  je dehidracija, koža gubi vlagu. 

- Usporedite li kožu 35-godišnjakinje  koja je pila sa ženom iste dobi koja ne konzumira alkohol, primijetit ćete značajnu razliku. Ona koja pije alkohol imat će više bora zbog oštećenja, pa će neminovno izgledati starije - kaže.

Da doskočite tom problemu, on preporučuje umjerenost u konzumaciji alkohola, te korištenje hidratantnih krema i sredstava za čišćenje kože bez alkohola, koji isušuje, a sa sastojcima koji hidratiziraju kožu. Nepravilno uklanjanje šminke može pogoršati problem - važno je dobro očistiti kožu, kako zaostaci šminke ne bi začepili pore, dodaje. 

I Hagen Schumacher, konzultant za plastični kirurg u Adore Life kaže da tijekom blagdanskog razdoblja kad konzumiramo više alkohola treba nastojati povećati unos vode, kako bismo hidrirali tijelo, a time i kožu. 

- Alkohol je poznat kao diuretik, što znači da vas tjera da koristite kupaonicu češće nego inače i potiče gubitak tekućine. To će dovesti i do pada elektrolita u tijelu, što može pridonijeti osjećaju suhoće kože. Ne samo da će konzumiranje većih količina vode pomoći tijelu da izbaci toksine, već će pomoći i rehidrirati kožu i dati joj više elastičnosti. Također može pomoći u smanjenju pojave sitnih bora, jer pomaže zatezanju kože i održavanju potrebne razine kolagena u njoj - pojašnjava plastični kirurg. 

S alkoholom se debljate 

Tekuće kalorije su nešto o čemu većina ljudi ne razmišlja, pa čak ni kad pokušavaju ostati u formi, ili skinuti kilograme. Važno je imati na umu da alkohol sadrži puno kalorija, pa može doći do debljanja ako pretjerujete tijekom blagdanskog razdoblja. 

Dr. Charlotte Norton iz Klinike za mršavljenje kaže kako alkohol ne osigurava tijelu nikakve vrijedne nutritivne sastojke, već predstavlja samo prazne kalorije.

- Budući da je sadržaj šećera u pićima, pa čak i u vinu, nevjerojatno visok, zapravo možete očekivati da ćete dobiti koji kilogram - pojašnjava. 

Osim toga, alkohol utječe i na naš mozak te može uzrokovati prejedanje i loš izbor hrane. Kad ste pod utjecajem alkohola i ogladnite, na brzinu ćete posegnuti za nečim jednostavnim i brzim, što obično nije ništa drugo osim hrpe praznih kalorija. 

Vodi nedostatku dopamina 

Neurotransmiteri su molekule koje prenose poruke iz mozga u druge dijelove tijela. Dopamin, koji se obično naziva 'hormon sreće', jedan je od najznačajnijih. Dobra je vijest da kad  pijemo alkohol, tijelo proizvodi više dopamina. Taj hormon tada putuje  prema centru za nagrađivanje u mozgu, što rezultira sretnim raspoloženjem i željom da se radi više onoga što stvara taj osjećaj. Dakle, tjera vas na novu čašu alkohola. Tako se ubrzo mogu javiti negativne strane ovog osjećaja.  

Dreamstime

- Dugoročno, tijelo se navikava na porast dopamina koji donosi alkohol i počinje proizvoditi manje dopamina. To implicira da, ako vam pijenje postane navika, možemo razviti nedostatak dopamina, što može dovesti do depresije. Tužna je istina da alkohol ima destruktivan učinak na mentalno zdravlje, ostavljajući dugotrajne posljedice, koje mogu trajati danima, tjednima i mjesecima, kaže dr. Martin Kinsella, osnivač BioID Healtha, objašnjava

Smanjenje razine hormona 'dobrog' osjećaja', među kojima su dopamin i serotonin, nerijetko može potaknuti simptome anksioznosti depresije, piše Daily Record.

Najčitaniji članci