Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Antički ručak u 30 sljedova: U Splitu jedu kao stari Rimljani

Garum, drevni antički dodatak jelima, koji se radio od fermentiranih ribljih iznutrica u svojevrsnim antičkim tvornicama/bazenima na otvorenom, posljednjih nekoliko desetljeća se pokušava proizvesti diljem Mediterana

VIDEO

Spominjao je garum u svom zapisu o hrani rimski sladokusac Marcus Gavius Apicius “De re coquinaria” (O kuhanju) napisanoj u 1. stoljeću za vladavine Tiberija, a i danas mnogi ga nastoje proizvesti u pokušajima da se reinterpretiraju jela Starog Rima, posebice jer teško je ili nemoguće pronaći svo bilje što mu se dodavalo, a i originalna receptura je poprilično upitna jer je rekonstruirana s ostataka pronađenima u amforama.

Pokretanje videa...

03:32

Jednu od najposebnijih gastronomski priča inspiriranu ovim začinom i starim kuhinjama – od feničke do starorimske - u Split nedavno je donio Marko Đurašević, chef iz Podgorice, koju je preko 20 godina kuhao u vrhunskim restoranima Španjolske.

Njegov kulinarski rukopis temeljen i na izdašnom poznavanju povijesti gastronomije, prepoznala je splitska dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić te organizirala da se garum kako ga Đurašević radi, predstavi kroz sljedove jela koje objedinjuju nasljeđe Antike i suvremenu mediteransku gastronomiju u restoranu Portofino, gdje odnedavno vodi kuhinju.

- Povodom obilježavanja 40 godina zaštite Dioklecijanove palače od strane UNESCO-a osmišljen je Carski ručak 30 sljedova jela s garumom. Htjeli smo pokazati kako je to bilo u Starom Rimu, kako je to jesti satima, a opet željeti još zahvaljujući dobrim dijelom svojstvima garuma.

Naime, u Antici je imao dvije uloge, jednu da pospješuje probavu sa svojim mineralima i aminokiselinama, a s druge da zove na još umamijem, onim teško dokučivim okusom koji budi zaljubljenost u hranu i tjera vas da usprkos sitosti želite i dalje jesti. Umami ima uporište u kemijskom spoju - glutaminskoj kiselini vrlo važnoj za mozak, to je mononatrijev glutaminat koji stvara osjećaj ugode i ljepote i tjera vas da jedete siti - navela je Olja Martinić.

Evo koliko možete čuvati koje meso u hladnjaku i zamrzivaču
Evo koliko možete čuvati koje meso u hladnjaku i zamrzivaču

Na Carskom ručku poslužene su, između ostalog, čokoladne masline punjene sokom od grejpa, maslac od garuma s "De Vincijevim" s beskvasnim kruhom – svojevrsnim mlincima, sorbeti i "fosili" od mlači inćuna i srdela posluženi u razgradivim vrećicama od riže koje se mnogi teško odluče kušati jer sliče najlonskim, a razgrađuju se već u ustima.

Bile su tu i varijanta rimskih kobasica lucanica od tune, butarga - sušena dimljena ikra, kupušnjače umućene s tunom u kremu kojom se punio svitak od rižina brašna uvezan algom. Tim iz Portofina ispekao je prsa divljeg goluba u teksturi od cikle, lješnjaka, varenika te uz dodatak guščje jetre i datulja.

Ovčetina u kobasici: Isprobavao je recepture tri godine i uspio
Ovčetina u kobasici: Isprobavao je recepture tri godine i uspio

Poslužen je sladoled od dimljenog kozjeg mlijeka s bobičastim voćem, a sve su zaokružila dobra vina i medovina kako su je radili Stari Rimljani i obogaćena aromama jagode i limetom. Dakako, radi se o kompleksnim jelima koja se rade suvremenim tehnologijama i opremom, a za bazu imaju izvorne namirnice mediteranskog podneblja koje su koristili Stari Rimljani.

Jelovnik:

AKT 1. - mali zalogaji

- ''Black''masline od čoklade
- Fosil sardine i inćuna 
- Kiseli kupus, kelj i tuna 
- Dioklecijanova salata Ave Caesar
- Maslac garum i Da Vinci kruh/mlinci 

AKT 2. MARE NOSTRUM ADRIATICUM

- Musama: pršut od tune
- Lucanica: kobasica od tune 
- Butarga

AKT 3. - SEKVENCIJA INĆUNA 

- Biskvit od šafrana, marinirani inćuni i sladoled od inćuna
- Tri mariniranade; zelene masline, ukiseljeno povrće i garum

AKT 4. - FENIČANSKI UTJECAJI NA JADRANU

- Orzoto od ječma, dalmatinska šalša s  pikantnim notama, sashimi od pancete od tune i pjena od Pecorino Romano sira 

AKT 5.  TERRA 

- Suprema od divljeg goluba, teksture cikle, lješnjak, varenik, foie gras i datulje 

AKT 6. DOLCE MOMENTUM 

- COSMOPOLITAN: hidromed jagode s ''espumom'' od limete 
- VOĆNI KOKTEL: varijacije bobičastog voća, teksturizirana menta i sladoled od dimljenog kozjeg mlijeka 
- PETIT FOUR: oenogarum

JAVNOST OPET ŠOKIRANA: Kraljica ne dolazi na krštenje sina Meghan i Harryja?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga