Lifestyle

Komentari 25

Austrijanac (79) na natjecanju u Hrvatskoj: 'Kad vidim vaše more, odmah mi je dan lijep'

Austrijanac (79) na natjecanju u Hrvatskoj: 'Kad vidim vaše more, odmah mi je dan lijep'

SKAČE VEĆ 61 GODINU Skakati sam počeo još kao student. Nekad sam se natjecao na državnim natjecanjima. Nadam se da ću moći u tome uživati još godinu-dvije, kaže Ekkehard Kubasta

Skakanjem u vodu bavim se cijeli život, odnosno još od svojih studentskih dana, tj. od svoje 18.godine. Ovaj sport odabrao sam jer me uvijek privlačio taj momentalni osjećaj sloboda ili 'leta' u zraku. Taj trenutni nalet adrenalina ispunjavao me još dok sam bio dječak, a srećom traje i dan danas, opisuje nam Ekkehard Kubasta (79) svoj izbor dugogodišnje tjelovježbe.

POGLEDAJTE VIDEO: Ekkehard 'leti' kao mladić

Sa svojih 79 godina ovaj vitalni Austrijanac daleko je najstariji natjecatelj ovogodišnjeg 3. Master prvenstva u skokovima u vodu, koje se u organizaciji Kulba skokova 'Primorje 2010' i Riječkog sportskog saveza tri dana održava na Bazenima Kantrida u Rijeci.

Ove godine natjecanje broji 55 sudionika iz 11 država Europe i Hrvatske, a neumorni Kubasta, u tri dana, koliko prvenstvo traje, natječe se u kategoriji skokova sa daske visine 3 i 7 metara.

- Jako sam sretan i zahvalan organizatorima što su nam i u ovim neprilikama oko korone omogućili ovo natjecanje. Ovo mi je treći put da dolazim u Hrvatsku i oduševljen sam, kako ljudima, tako i prirodnim ljepotama. Probudim se ujutro, pogledam more kroz prozor i odmah mi je dan lijep. To je još jedna dobrobit ovog, kao i pretpostavljam svakog sporta, ta mnogobrojna putovanja, upoznavanje novih ljudi, druženje i naravno, rekreacija - zahvalan je Austrijanac, koji je u 61 godini, koliko se bavi skokovima u vodu, proputovao cijeli svijet.

Iako je tijekom godina pretrpio i neke ozlijede povezane sa skakanjem, poput ozlijede koljena, leđa i lica, koje je dobio najčešće udarcima koljena u bradu pri raznim manevrima salta, one nisu bile takve da bi nekadašnjeg tehničara i fizičara u mehaničkom inženjeringu odagnale da i u penzionerskim danima neumorno trenira tri puta tjedno po sat vremena.

Ono što ga pomalo žalosti je što u njegovoj natjecateljskoj kategoriji obično nema previše natjecatelja pa je time i izazov manji.

-  Skakanje u vodu je posebna disciplina i možda nije za svakoga, ali svatko se može i trebao bi se baviti nekim oblikom rekreacije. To može biti trčanje šumom, šetnja prirodom, planinarenje, bilo što, bitno je biti aktivan u svim fazama života. Ja sam svjestan da godine čine svoje i da se neću vječno moći baviti ovim sportom, ali za sada me zdravlje i forma još uvijek dobro služe i još nemam namjeru stati - kaže nasmijani i vitalni otac dvoje djece i djed troje unučadi, koji, osim skokova, slobodno vrijeme upražnjava planinarenjem, plivanjem i putovanjima poput ovog u Hrvatsku.