Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Bakama nije lako: Kako će se dijete zvati? To je ime za psa

Bakama nije lako: Kako će se dijete zvati? To je ime za psa
1

Dok roditelji danas sve više žele da njihova djeca budu jedinstvena po svemu, pa i imenu te smišljaju ona s rimskim brojevima, oko šest posto baka i djedova kažu da su se razbolili radi toga

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Grčka otvorila Akropolu i još oko 200 arheoloških nalazišta

Kad je Amy McNamara čula ime svoje novorođene unuke, nastupio je trenutak neugodne tišine. 

- Zasigurno, 'Grace' je lijepo ime, ali odmah smo pomislili na psa - rekla je McNamara. Grace je inače bilo ime njihovog voljenog kućnog ljubimca. Prije nego što su baka i djed izgovorili bilo koju riječ, majka djeteta je objasnila: 'Mislimo da nam treba više milosti na svijetu'. Ipak, McNamaras kažu da je 'Grace' barem 'pravo ime'.

- Pitajte bake i djedove koji imaju unuke s imenima poput 'Crumpet', '$helly', 'Moxx', 'Binx' i sličnima što misle o njima. Reći će vam, ali potajno, kako ne bi riskirali dobre obiteljske odnose - tvrdi McNamara.

Dječje ime 'KVIIIyn' uzburkalo je jednu internetsku stranicu za čavrljanje baka i djedova, gdje se jedna žena 'požalila na stanje u svijetu' zbog ovakvog izbora. U internetskoj objavi majka KVIIIyn je objasnila: 'Uvijek sam voljela ime Kaitlyn, ali mi se nije sviđalo to što je to ime bilo toliko popularno. Kada sam otkrila da nosim djevojčicu, muž mi je predložio da zamijenimo slova 'ait' s rimskim brojevnim simbolom za broj osam. Zbog toga je naša kći sada zaista jedinstvena'.

KVIIIynina majka je ovim imenom postigla najveći generacijski jaz u imenovanju djeteta. Naime, današnji trend je pronalaženje posebnog, jedinstvenog imena za dijete, nešto zbog čega će se dijete izdvojiti od ostalih. Kada su današnji bake i djedovi imenovali svoju djecu, ideja je bila da im se djeca ne opterećuju neobičnim imenom ili onim s kojim bi ljudi imali poteškoće u pisanju ili izgovaranju.

U nedavnom istraživanju 2000 baka i djedova u Australiji, svaki peti priznao je da mrzi ili ne voli ime svog unuka. Nekih 28 posto je ime smatralo previše ružnim, 17 posto previše čudnim, a 11 posto previše staromodnim. Dva posto baka i djedova otuđeno je od svojih unuka zbog imena, a šest posto tvrdi da su se razboljeli zbog istog.

Anti-age u 20-ima: Vlaga, UV zaštita i pravilno čišćenje lica
Anti-age u 20-ima: Vlaga, UV zaštita i pravilno čišćenje lica

Zamjerka za 'staromodno' djeluje ironično, ali u svijetu preimenovanja djeteta čini se da postoji pravilo 100 godina, s tim da su neka imena ponovno stekla popularnost nakon stoljeća. To može biti teško kod prabaka koje imaju svoje udruge s određenim imenima.

- Sophie? Molim te, nemoj joj to dati ime! Kako mi to možete učiniti? - izjavila je kroz plač punica od Kase Glickstein.

- Majka moga supruga potječe iz vrlo tipične židovske obitelji. Nju je to ime podsjećalo na vrlo tešku, grubu ženu, Sophie Tucker - objašnjava Kase Glickstein. Ime 'Tallulah' izazvalo je uznemirenost kod druge bake: 'To ime ima konotacije striptizete/prostitutke koje ne mogu zamisliti na sićušnom nevinom biću'.

Još jedan kompliciran faktor za djedove i bake je kultura. Istraživanje iz Pewa otkriva da se jedan od šest američkih mladenaca vjenča s nekim druge rase ili nacionalnosti. Lizzy Schelawala je tijekom trudnoće pregledavala popis '100 indijskih imena koje Amerikanci mogu izgovoriti'. Naime, njeno dijete je bilo indijskog, poljskog, mađarskog, austrijskog i engleskog porijekla.  Ime koje su na kraju Lizzy i njen suprug Amit, koji je indijskog porijekla, odabrali za svoju kćer, bilo je Nisha što znači 'noć'. 

- Brinula sam se što će reći moja mama: 'Zašto na popisu nema 'Catherine'?. Ipak, to nikada nije izašlo iz njenih usta - priznaje Schelawala.  Ostali bake i djedovi imaju problema i s međunarodnim razlikama.

Na leđima ili trbuhu: Kako nam na bore utječe način spavanja?
Na leđima ili trbuhu: Kako nam na bore utječe način spavanja?

- 'Tadhg'? - upitao je Robert Cummings kada je putem e-pošte saznao ime svog novog unuka. 'Kako se to izgovara?' pitao se, Naime, Cummingsova kći udala se za Irca, a Tadhg je irsko-galsko ime koje se izgovara 'Tig'.

Čak i obiteljska imena mogu izazvati ljutnju kod djedova i baka. Kristina Lindbergh unuka je poznatog pilota Charlesa Lindbergha. No, iznenadila se kada je čula da je ime njene unuke: 'Charley'.

Kristini je to ime bilo prokleto. Naime, naslijeđe Kristininog djeda kasnije je narušeno kad je optužen (mnogi kažu nepravedno) za naklonost nacistima. Godine 1932., u slučaju 'zločin stoljeća', sin pilota, također nazvan Charles, otet je iz svog kreveta i ubijen. Jedan Charles u obitelji je pak počinio samoubojstvo.

She loves them so much

- Oduvijek sam mislila da je prokletstvo Lindbergha povezano s imenom Charles. Kad su nam rekli da će unuci dati ime Charley, pomislio sam: 'Moj djed, njegov otac i stric se svi zovu Charles, i to se nije dobro završilo - ispričala je Kristina, koja sada piše obiteljski memoar.

Stručnjakinja Sally Tannen ima savjet za bake i djedove, a to je: 'Nemojte prigovarati'. Tannen je direktorica roditeljskog centra i Centra za djedove i bake u New Yorku. Također, ima odvojene grupe za podršku za nove roditelje i nove bake i djedove i često čuje pritužbe obiju generacija zbog imena djeteta.

Tannen podsjeća bake i djedove da su majke jako osjetljive i sve im zvuči poput kritike. Komentari poput: 'Nikad nisam čuo za to ime' ne pomažu. Bakama i djedovima uvijek daje savjet: 'Ime je nešto što možete mrziti, ali ne vrijedi se oko toga svađati'.

Uostalom, kao što kaže Kristina Lindbergh, jednom kada se dijete rodi, većina djedova i baka započinje povezivati ​​'čudno' ime s djetetom i zaborave zašto im se u početku ono nije svidjelo, piše Good Housekeeping.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Hrvatska: Učenici od 11 do 15 sve više su na internetu, puše

Pogledajte kako kuha Dean Kotiga:

Pokretanje videa...

13:10
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa