Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Bezbrižno ljeto: Antiseptici su osnova morske mini ljekarne

Antiseptičke tekućine čiste i dezinficiraju rane, a nakon čišćenja treba staviti sterilnu gazu i led za ublažavanje boli. U osnovni paket prve pomoći dobro je ubaciti i vazelinsku gazu

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Svako kućanstvo kao prvu pomoć treba imati toplomjer, lijekove protiv bolova i za snižavanje temperature, fiziološku otopinu za ispiranje rana, sterilne komprese, flastere, zavoje i antiseptičku tekućinu.

Dreamstime ZA SVAKI SLUČAJ Putna ljekarna: Ovo trebate nositi sa sobom na godišnjem

U osnovni paket prve pomoći dobro je ubaciti i vazelinsku gazu koja je izvrsna za površne ozljede jer se ne lijepi na ranu. Najčešće ljetne ozljede, poput prijeloma i iščašenja, možete prepoznati po boli, natečenom dijelu zgloba ili, na primjer, ruke, hematomu na mjestu ozljede ili deformitetu ozlijeđenog područja. Na ruku ili nogu koja je ozlijeđena čovjek se ne može osloniti niti je može pokretati. Ako je otvoreni prijelom, vidi se kost i moguće je krvarenje. Ogrebotine je potrebno očistiti pod mlazom vode ili, ako imate, fiziološkom otopinom. Ogrebotine znaju biti bolne zato što se oštećuju površinski živčani završeci, ali uglavnom ne treba terapija protiv boli. Podljevi nastaju najčešće pri padu, a liječnička pomoć uglavnom nije potrebna. Treba se zabrinuti ako se podljevi stvaraju češće nego inače ili ako nastaju bez ozljede jer to može voditi ozbiljnijim liječničkim problemima.

Foto: 123RF

Ako je došlo do oštećenja kože, potrebno je očistiti i staviti sterilnu gazu. Ne mičite ozlijeđeni dio tijela, nego ga imobilizirajte tako da zahvatite dva susjedna zgloba. Stavite led i pozovite Hitnu ako je ozlijeđena noga. Većina prijeloma iziskuje samo imobilizaciju, a umjesto klasičnoga gipsa, kirurga možete zamoliti da vam stavi plastični, koji možete kupiti u ljekarnama.

PRVA POMOĆ Putna ljekarna: Top popis svih najvažnijih lijekova za ponijeti

Morska mini ljekarna:

ZAVOJ - Omatanje ozlijeđenog mjesta elastičnim zavojem smanjit će konačni otok i ubrzati oporavak. Led stavite odmah, ali ne više od 15-ak minuta.

STERILNE KOMPRESE - Ako je došlo do oštećenja kože, potrebno je očistiti i staviti sterilnu gazu. Ne mičite ozlijeđeni dio tijela, nego ga imobilizirajte tako da zahvatite dva susjedna zgloba. Stavite led i pozovite Hitnu ako je ozlijeđena noga.

TABLETE PROTIV BOLOVA - preporučuje se acetilsalicilna kiselina jer uklanja srednje jake bolove, kao što su glavobolja i zubobolja, te paracetamol za jače bolove.

Foto: Dreamstime

TOPLOMJER - digitalni toplomjeri omogućavaju digitalni prikaz tjelesne temperature, proces mjerenja je mnogo brži te je nakon nekoliko sekundi moguće ponoviti postupak

ANTISEPTIČKA TEKUĆINA - većinom su to bezbojne tekućine koje dezinficiraju sve vrste rana i sluznica, a postoje i gelovi koji se primjenjuju kod opeklina 1. i 2. stupnja. 

FLASTERI - Na policu u jednom ormariću u kupaonici ili za cipele stavite potrebne lijekove i zavoje, a među njima se trebaju naći i flasteri jer su korisni kod manjih ogrebotina i ozljeda. 

EPIPEN ZA ALERGIČARE - EpiPen treba primjenjivati kao hitno liječenje anafilaktičkoga šoka ili alergijske reakcije na ubode ili ugrize kukaca, hranu ili lijekove.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message