Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Blagodati zobenih pahuljica: Uz ove recepte napravite nekoliko ukusnih i jednostavnih jela

Blagodati zobenih pahuljica: Uz ove recepte napravite nekoliko ukusnih i jednostavnih jela

Zobene pahuljice izvrsne su cjelovite žitarice koje možete uključiti u svoju dnevnu rutinu, bilo za doručak ili kao popodnevni međuobrok, jer su bogate vitaminima B

VIDEO

Zobene pahuljice idealne su za doručak, bilo da želite nešto zdravo i zasitno prije napornog radnog dana, ili bilo da želite ugljikohidrate prije treninga. Brz su, hranjiv i zasitan obrok koji možete jesti ujutro za energiju tijekom cijelog dana. Međutim, važno je pri njihovoj konzumaciji izbjegavati dodavanje šećera. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:03

Ukusne su, zdrave i lako ih je pripremiti. Nastaju procesom parenja i omekšavanja zobi između valjaka, nakon čega se suše. Nutritivno su jako slične zrnju zobi, ali se puno brže pripremaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Energetska vrijednost 100 grama pahuljica iznosi 347 kcal. Sadrže 19% ugljikohidrata i 13% proteina. 

Ovo su neke od zdravstvenih prednosti zobi:

1. Pune su vlakana

Zobene pahuljice pune su vlakana, što je velika prednost jer mogu pomoći u ublažavanju problema s crijevima, posebice ako se borite s zatvorom ili nekim drugim gastrointestinalnim problemima, kaže Lauren Minchen, nutricionistica. 

Vlakna omekšavaju stolicu i potiču redovito pražnjenje crijeva. Šalica zobene kaše sadrži oko 4 grama vlakana, od čega je 2 grama netopivih vlakana koja su najbitnija za dobar rad probave.

Pita od svježeg sira i tikvica - jednostavna i brza za napraviti
Pita od svježeg sira i tikvica - jednostavna i brza za napraviti

2. Zobene pahuljice bogate su hranjivim tvarima poput vitamina B i magnezija

Zobene pahuljice izvrsne su cjelovite žitarice koje možete uključiti u svoju dnevnu rutinu, bilo za doručak ili kao popodnevni međuobrok, jer su bogate vitaminima B koji pojačavaju energiju i koji su ključni za održavanje zdravog funkcioniranja stanica. Zobene pahuljice također su bogate magnezijem koji pomaže u smirivanju stresa i izvrstan su izvor vlakana.

- Zob je također bogata željezom, kalcijem, magnezijem i vitaminom B6, a istovremeno osigurava nešto kalija i proteina. Kalcij, magnezij i kalij podržavaju rad živaca i mišića, kao i pravilnu ravnotežu vode u našim tijelima, dok vitamin B6 podržava naš kardiovaskularni sustav, zdravlje mozga, raspoloženje i razinu energije, dok proteini podržavaju našu kožu, nokte, kosu, i imunitet - kaže Minchen. 

Doručak sa zobenim pahuljicama pomaže u stabiliziranju razine šećera u krvi. Zobene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan. Beta-glukan ima pozitivan učinak na bolesnike s dijabetesom tipa 2, jer održava stabilnu razinu šećera u krvi. 

Iako se većinom promoviraju kao doručak, zobene pahuljice su mudar izbor i prije spavanja. Škoti često preporučuju zobenu kašu za dobar i miran san. Naime, zobena kaša sadrži melatonin, kompleksne ugljikohidrate i triptofan koji imaju umirujuće djelovanje, te vitamin B6 koji potiče proizvodnju serotonina – hormona sreće, piše Agrobiz.

3. Zobene pahuljice dobre su za hidrataciju

Osim toga, zobene pahuljice izvrsne su za hidrataciju jer kada se kuhaju sadrže dosta vode.

Škrob iz zobenih pahuljica stvara barijeru koja koži pomaže zadržati vlagu, dok se od nešto čvršće ljuske može napraviti nježni piling. Zbog toga su odlične za izradu domaćih maski, kupki i pilinga.

Planiranje obroka: Kako se brzo i efikasno organizirati da kuhanje ne postane gnjavaža
Planiranje obroka: Kako se brzo i efikasno organizirati da kuhanje ne postane gnjavaža

Kako pripremiti zobenu kašu?

Iako je priprema zobenih pahuljica jednostavna i brza, treba uzeti u obzir i nekoliko savjeta, kako bi bili sigurni da će vaša zobena kaša uvijek biti savršeno kremasta i ukusna. 

Kako bi se očuvala nutritivna vrijednost zobenih pahuljica i izbjegao dodani šećer, treba kupiti obične zobene ili nezaslađene. Možete ih miješati s vodom ili mlijekom, ali morate voditi računa o pravilnom omjeru. 

Smanjivanje omjera tekućine u odnosu na zob jedan je od glavnih ključeva uspjeha kada je riječ o pripremi zobene kaše preko noći. Budući da zob satima ostavljate da omekša u tekućini tijekom noći - obično nekoj vrsti mlijeka - da se razgradi i postane poput kaše, ako upotrijebite premalo tekućine, zob neće omekšati dovoljno te nećete dobiti željenu kremastu konzistenciju. Neka vam omjer tekućine i zobi bude u odnosu 2:1.

Fotolia

U zobene dodajte vlastite okuse i preljeve, poput voća, orašastih plodova, sjemenki i slično. Možete ih dodati i u smoothie, kaže Minchen, kako biste povećali proteine i vlakna. 

Koliko god zob 'voljela' javorov sirup ili smeđi šećer, ona također voli (i treba) sol. Baš kao i bilo koja druga hrana, zob je potrebno pravilno začiniti! U suprotnom imat će bezukusan okus, poput kartona. Dakle, u smjesu tekućine i zobi umiješaj prstohvat soli i zobena kaša će biti puno ukusnija. 

Instant zobena kaša ne priprema se večer prije. Za pripremu zobi preko noći koristite isključivo klasične cjelovite zobene pahuljice.

10 recepata za pripremu slasnih variva s mesom: Od govedine do junetine, teletine i svinjetine
10 recepata za pripremu slasnih variva s mesom: Od govedine do junetine, teletine i svinjetine

Jedite ih umjereno

- Treba pripaziti. To što je nešto dobro i zdravo ne znači da ga možete nekontrolirano jesti. Previše zobi može istisnuti drugu hranu i hranjive tvari, što u konačnici dovodi do nedostatka hranjivih tvari. Unosite jednu šalicu dnevno - kaže Minchen, piše Real Simple.

Možete ih koristiti i u slanim jelima

Osim slatkih delicija, od zobenih pahuljica nastaju fantastična slana jela. Usitnite ih te iskoristite za paniranje piletine, ribe i drugog mesa. 

Brašno u smjesi za popečke od tikvica, kelja i drugog povrća zamijenite usitnjenim zobenim pahuljicama, a mljeveno meso u popečcima pomiješano sa zobenim pahuljicama dobitna su kombinacija. 

Pri pripremi slanih krekera od zobenih pahuljica umijesite tijesto od integralnog i bijelog brašna, praška za pecivo, maslinova ulja, zobenog mlijeka i zobenih pahuljica, dodajte šaku suncokretovih sjemenki te modlićem oblikujte od tijesta oblike prema želji. Pecite ih u pećnici 15 minuta i hrskave grickalice čuvajte u limenoj kutiji. 

Poslužite ih s namazima od slanutka, kremastih sireva i mljevenih maslina. Zobene pahuljice poslužit će i za zdrave muffine s medom i suhim voćem, a iskoristite ih i za pripremu podloge za cheesecake.

Usitnjene zobene pahuljice pomiješajte s cimetom i mlijekom ili maslacem. Utisnite u kalup i pecite deset minuta. Prije nadijevanja neka se ohlade. 

Karipska juha od batata i luka
Karipska juha od batata i luka

Evo nekoliko recepata koje vrijedi isprobati:

Zobeno-voćni desert u čaši

Sastojci: 3 žumanjka, 60 g zobenih pahuljica, 2 žlice šećera, 175 ml vrhnja, 50 ml meda, žlica viskija; voće prema želji (ananas iz limenke, breskve iz kompota)

Priprema: Na pari miješajte žumanjke i med. U drugu posudu stavite tučeno vrhnje pa dodajte smjesu od žumanjaka i viski. Sve ulijte u čašice i ostavite u hladnjaku. Kad se ohladi, izvadite kremu, a oko kreme stavite pahuljice koje ste ispržili u tavi sa šećerom. Prelijte mješavinom meda i viskija. Ukrasite kockicama ananasa ili bresaka iz kompota. 

Piletina panirana u zobenim pahuljicama

Sastojci: 300 g piletine, 1 dl mlaćenice, bjelanjak, žličica umaka od rajčice, 1/2 žličice curryja, žličica soli, 1/2 šalice zobenih pahuljica, 1/2 šalice krušnih mrvica, 2 žlice sezama, žličica mljevene crvene paprike, prstohvat češnjaka u prahu, ulje za prženje

Priprema: Pomiješajte mlaćenicu, bjelanjak i umak od rajčice. Uvaljajte u smjesu komade mesa i ostavite ih u marinadi pola sata. U drugoj posudi pomiješajte krušne mrvice, mljevenu papriku, sezam, češnjak i zobene pahuljice.

Marinirane komade piletine uvaljajte u tu smjesu i posložite na lim obložen papirom za pečenje. Poprskajte ih s malo ulja i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.

5 recepata za deserte od šljiva: Cheesecake, hrskava pita, fini tart, knedle i sladoled
5 recepata za deserte od šljiva: Cheesecake, hrskava pita, fini tart, knedle i sladoled

Zobeni keksi s bananom i cimetom

Sastojci: 1 jaje, 3 dcl zobenih pahuljica, 3 dcl integralnog brašna, 1 dcl smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo, 80 g sitno isjeckanog badema, 2 manje banane, 150 g maslaca, 1-1,5 čajne žličice cimeta 

Priprema: Zgnječite banane vilicom, maslac narežite na listiće te usitnite bademe. Ostale sastojke samo spojite s prethodnima i rukama izmiješajte cijelu smjesu.

Kolačići za doručak

Preporučeno je rukama i oblikovati kolačiće kao da pravite faširance. Smjesa će vam biti nešto mekša zbog banana pa se pri polaganju na papir za pečenje u protvanu možete malo poslužiti i žlicom kako biste dobili pravilniji oblik. Vaše kolačiće pecite 10 do 12 minuta na 180°C.

Smoothie od zobenih pahuljica i jagoda

Sastojci: 150 ml jogurta (možete staviti i grčki,) 3 manje banane, 400 g jagoda, Sok od 4 naranče, 1 - 2 žlice meda, 2 šake zobenih pahuljica

Priprema: Oprati jagode pa ih staviti u blender; dodati banane, jogurt, med, sok od naranče i zobene pahuljice i sve izmiksati dok ne postane tekuće. Podijelite u 4 čaše.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju