Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Borovica je odlična za liječenje bronhijalnih tegoba i reume

Borovica je odlična za liječenje bronhijalnih tegoba i reume
1

Budući da potiče probavu, često se rabi za začinjanje teške hrane i liječenje poremećaja probavnog sustava, a učinkovita je i protiv zaraznih bolesti. Zbog svoje svestranosti, koristi se od antičkog doba

VIDEO

Borovica ili kleka (Juniperus communis) od davnina se cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. 

Možemo koristiti list, plod i koru usplođa. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i za liječenje ugriza zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smrekinje) beru se od početka jeseni do zime. Svježe klekinje nisu ukusne ni prikladne za jelo. Rabe se osušene, kao lijek i začin teško probavljivoj hrani.

Služe za liječenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Imaju diuretičko i antiseptičko djelovanje, pa se rabe u liječenju manjih problema mokraćnih putova.

Godine 1987. talijanski su istraživači dokazali njihovo protuupalno djelovanje. Borovica djeluje i protiv virusa. Pomaže u liječenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti. Smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlijezda, što je važno u liječenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi.

Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes, a novija istraživanja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdile točne terapijske doze. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i olakšava bolove. Zrele bobe borovice imaju ugodan i aromatičan miris. Okus boba najprije je slatkast i aromatičan, a zatim gorkast i smolast te pomalo podsjeća na bor.

Zbog jakog okusa svježe bobe borovice nisu ukusne za jelo. Zbog toga se, kao začin, najčešće upotrebljavaju osušene. Osim toga, okus i miris boba se razlikuje, a ugodniji i aromatičniji okus i miris imaju bobe borovica koje rastu u toplijim krajevima, u kojima su ljeta toplija i dulja.

Osušene bobe borovice od davnina se koriste za dobivanje različitih vrsta rakija, poznatih kao npr. borovača, borovička, klekovača ili brinjevica. Bobe borovice poznate su i kao sastojak džina. Osim što daju džinu njegovu karakterističnu aromu, bobe se koriste i za aromatiziranje drugih alkoholnih pića i piva.

U skandinavskim zemljama od boba borovice priprema se posebna vrsta piva, a u Francuskoj se proizvodi “vino”. U Njemačkoj se od boba pripremaju različiti umaci te proizvodi posebna vrsta octa. Ocat od borovice ili Wachol deressig dobiva se močenjem zgnječenih boba borovice u vinskom octu, uz dodatak šećera.

Kao začin, koji jela čini probavljivijima, bobe se dodaju paštetama, ribama i ribljim juhama, šunki i kobasicama, raznim umacima, marinadama, nadjevima za perad, mesnim jelima te svinjetini, janjetini, srnetini i ostaloj divljači.

Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija i reumatizma, a kupka s čajem borovice ima blag i opuštajući učinak koji olakšava upalu tetiva te bolove u mišićima.  

Borovica raste po svjetlijim borovim i brezovim šumama, šikarama i kamenjarima. Možete je uzgojiti iz dozrelog sjemena ili reznica uzetih u jesen. Voli kiselo tlo i sunčana ili blago zasjenjena mjesta. Veće količine klekinja ili ulja od njih mogu nadražiti bubrege ili čak izazvati upalu ako se dugo uzimaju.

Nikad se ne uzimaju dulje od šest tjedana zaredom. Kod akutnih i kroničnih upala bubrega klekinje treba izbjegavati. Bubrežni bolesnici, trudnice i dojilje prije uporabe borovica trebali bi se posavjetovati s liječnikom.

Recepti:

1. Čaj od borovice

Žličicu zdrobljenih klekinja stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Pijte šalicu na dan.

2. Za masažu

Dodajte 3 sjeckana češnja češnjaka i 1 sjeckani luk u hladno obrano mlijeko ili sojino mlijeko. Prokuhajte i pustite da odstoji 5 minuta. Procijedite i dodajte sok od 3 limuna te pijte tijekom dana.

3. Za jetru i živce

Ujutro, na 1 do 2 sata prije doručka, sažvakati i pojesti 3-5 plodova kleke. Ili spremiti čaj prelivanjem šake zdrobljenih plodova kleke litrom ključale vode te popiti tijekom dana.

4. Njega kože

Borovica dezinficira kožu te pomaže kod rana, nadražene kože, upale kože, gnojne upale kože, ekcema, lišaja, osipa, akni i sujedica. Eterično ulje dodajte kremi.

5. Kupka protiv reume

Ako se mladice - vrhovi grančica – 24 sata moče u hladnoj vodi, pa zatim kuhaju 1,5–2 sata, dobiva se uvarak protiv reume i išijasa koji se dodaje vodi za kupanje.

6. Otekli zglobovi

Kod oteklih zglobova, vezano za vodenu bolest, veliku žlicu mješavine jednakih dijelova borovice, celera (Apium graveolens) i abdovine (Sambucus ebulus) – popariti s 2,5 dl kipuće vode, procijediti i piti tri puta dnevno po manju šalicu poslije jela.

7. Za masažu

Potrebno vam je 100 g klekinja te 500 ml 70-postotnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Klekinje dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se namaču dva tjedna. U međuvremenu više puta promućkajte. Procijedite kroz gazu u staklenku. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge kod bolova mišića i zglobova te neuralgija.

8. Apetit

Za jačanje apetita plodovi kleke pripremaju se kao kompot uz dodatak šećera. Plodovi se pojedu, tekućina popije i tako dok se apetit ne popravi.

9. Podrigivanje

U staklenku od oko 1,5 l stavite 25 g borovica, 2 g anisa, 2 g ariša, 2 g iđirota, 2 g šafrana, 2 g zdravičice te prelijte litrom lozovače od 45-50 posto alkohola. Držite na suncu ili na toplome mjestu mjesec dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijedite u bocu i pijte po žličicu (5 ml)  rakije dva do tri puta na dan s malo vode ili šećera.  

10. Kad glava zaboli

Bobice borovice u narodnoj se medicini koriste kao oblog protiv glavobolje - dobro se istucaju i priviju na čelo. Iskušati možete i mazanje razrijeđenim eteričnim uljem. 

11. Protiv crijevnih grčeva

Dobro izmiješati jednake dijelove kleke, pelina, hajdučke trave i cvijeta kamilice, pa 2-3 žličice te mješavine odvojiti, preliti s 2-3 šalice ključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procijediti i piti nezaslađeno.

12. Vino protiv reumatizma

Potrebno vam je 15 g, zgnječenih bobica borovice,     po 10 g korijena čička, lista i cvijeta bazge,     po 5 g lista kadulje, 3 grama korijena kravojca (A. silvestris), 3 g gospine trave i lista pelina. Mješavinu staviti u 1 litru bijelog vina poklopiti i ostaviti stajati 5 sati. Zatim sve zagrijati da provri, poklopljeno pustiti da se hladi 15 minuta. Pije se 3 puta dnevno po kavenu šalicu.

13. Diuretički čaj

Za pospješivanje mokrenja koristi se mješavina od po 25 g borovice, ploda peršina, te po 10 g peteljki višanja, bazge, ploda aniša, komorača i kumina (kim): velika žlica mješavine popari se sa 200 g (2 dl) kipuće vode, poklopljeno ostavi stajati 2 sata, procijedi se i pije 3 puta dnevno prije jela. 

14. Domaća tinktura

Potrebno vam je 2-3 šake zdrobljenih plodova borovice i 7,5 dl konjaka ili rakije. Bobice močite tri tjedna, a bocu svakodnevno protresite. Procijedite. Uzimajte jedan do dva puta tjedno po 15-20 kapi na kocki šećera ili s vodom, čajem ili sokom. Koristi u liječenju svih spomenutih oboljenja. Tinktura je dobra i za masažu. 

15. Korisne iglice

Potrebno vam je 2-3 šake zdrobljenih plodova borovice i 7,5 dl konjaka ili rakije. Bobice močite tri tjedna, a bocu svakodnevno protresite. Procijedite. Uzimajte jedan do dva puta tjedno po 15-20 kapi na kocki šećera ili s vodom, čajem ili sokom. Koristi u liječenju svih spomenutih oboljenja. Tinktura je dobra i za masažu. 

16. Vino od borovice

Jušnu žlicu grožđica isjeckati vrlo sitno i preliti decilitrom kipuće vode. Ohladiti, dodati  vinski kvasac i ostaviti dan–dva u bočici zatvorenoj vatom. Potom se pola kilograma sušenih bobica borovice prokuha u tri i pol litre vode i procijedi bez gnječenja. Poslije hlađenja dodaje se sadržaj bočice u kojoj se razvio vinski kvasac i ostavi da stoji jedan dan. To se radi u posudi za vrenje, najbolje u većoj staklenoj boci

Drugog dana se doda polovica otopine od  1 litre vode, kilograma šećera i 10 g limunske kiseline. Poslije četiri dana doda se ostatak otopine. Boca se zatvara čepom za vrenje (vrenjačom) Poslije završetka vrenja, kad se očisti, vino se može pretočiti u manje posude za vrenje, ostaviti nekoliko dana da stoji te uliti u boce.

17. Napitak za bolju cirkulaciju

Potrebno vam je 50 g borovice, 500 g luka, 40 g češnjaka, 5 dl 96-postotnog alkohola i 5 dl destilirane vode. Bobice, luk i češnjak očistite, fino usitnite mikserom ili ih sameljite. Stavite u staklenku od 2 l, prelijte alkoholom i vodom, a posudu zatvorite i ostavite osam dana. Mješavinu procijedite i filtrirajte kroz filtar za kavu. Uzima se 0,2 dl svake večeri. 

18. Sirup za dišne putove

Fotolia

Borovice (500 g) kratko prokuhajte u vodi. Nakon toga plodove zgnječite, još jednom prokuhajte, dodajte vodu po potrebi. Prokuhanu masu protisnite kroz sito i kad se ohladi dodajte med, toliko da nastane sirup. Sirup punite u staklenke sa širokim grlom. Djeca uzimaju tri puta po jednu čajnu žličicu, sat prije obroka, a stariji dvije čajne žličice, sat prije obroka, tri puta dnevno. 

19. Dijabetički čaj

Dobro promiješati po 10 g plodova kleke, virka (gospin plašt), lanenog sjemena, ždraljevine i lista borovnice pa 3 žlice smjese preliti s 0,5 l hladne vode, ostaviti da prenoći i sutradan zagrijati i kuhati 5 minuta, ohladiti, procijediti i piti prije svakog obroka po 1 čašu (nezaslađeno).

20. Klekova kura

Prvi dan žvačemo jedan plod borovice, 2. dan dva, 3. dan tri, 4. dan četiri, 5. dan pet i tako svaki dan jednu više sve do 16. dana, kad uzimamo 1 plod manje, to jest 14 pa 17. dan 13 i tako sve do jednog ploda. Bobice dobro sažvačite, gutajte slinu, a koštice ispljunite. Što je boljim i duljim žvakanjem povećava se učinak.

Kura je namijenjena za čišćenje krvi, pogotovu kod povećanih vrijednosti mokraćne kiseline, masnoće u krvi. Zdravi preventivno mogu uzimati do osam bobica, za jačanje imuniteta i za što bolje zdravlje općenito. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje