Lifestyle

Komentari 15

Britanski chef: Za savršeni pire krumpir slijedite ova tri koraka

Britanski chef: Za savršeni pire krumpir slijedite ova tri koraka

Krumpir treba kuhati u slanoj vodi i to na laganoj vatri - ako se kuha prebrzo na jakoj vatri, vanjski će se dio krumpira prekuhati, a sredina će mu ostati sirova pa će u pireu ostati grudice, kaže chef Wareing

Poznati britanski celebrity chef i vlasnik restorana s dvije Michelinove zvjezdice Marcus Wareing otkrio je u svojoj novoj knjizi "Marcus Everyday" koji su najvažniji trikovi za napraviti dobar pire od krumpira - i koje su greške koje mnogi rade.

Pire krumpir se obično poslužuje kao prilog uz meso ili povrće, a Wareing kaže da ga se može raditi s oguljenim krumpirom ili s krumpirom skuhanim u kori.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Mlijeko, maslac, sol i papar najčešći su dodaci pireu za bolji okus, a kuhar napominje kako kod je kod izrade najbolje slijediti tri jednostavna koraka.

Evo što savjetuje, kako napraviti savršeni pire krumpir: 

1. Krumpir narežite ravnomjerno

Wareing kaže kako je važno krumpir dobro oguliti da bude skroz čist i oprati, ali napominje da komadi trebaju biti izrezani ravnomjerno jer će se ako su različite veličine manji komadi prekuhati i upiti previše vode zbog čega će vam pire biti bezukusan.

2. Kuhajte krumpir na laganoj vatri

Krumpir treba kuhati u slanoj vodi i to na laganoj vatri -  ako se prebrzo kuha na jakoj vatri, vanjski će se dio krumpira prekuhati, a sredina će mu ostati sirova. Upravo zbog takve razlike u konzistenciju krumpira, upozorava kuhar, u pireu ostaju grudice.

3. Ostavite ga da 'odmori'

Nakon što se krumpir skuha, treba ga ocijediti i ostaviti da odstoji pet minuta - a tek kad je "odmorio", krumpir je spreman za gnječenje i dodavanje mlijeka, maslaca i začina prema želji, kaže chef.

Wareing dodaje i da bi krumpir tad "trebao još biti dovoljno vruć da može upiti maslac, a kaže i da pire možete 'obogatiti' i dodavanjem začinskog bilja ili žumanjka jajeta razmućenog s malo mlijeka".

POGLEDAJTE VIDEO SERIJA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci