Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ove četiri namirnice nemojte jesti ako ste skloni upalama

Ove četiri namirnice nemojte jesti ako ste skloni upalama
1

Upala je prirodni mehanizam u tijelu koji omogućuje pojačani protok krvi te rast antitijela i proteina koji se bore protiv infekcija, ozljeda, toksina. Uz upalu se tijelo pokušava izliječiti

VIDEO

Ako se upala pojavljuje povremeno, u medicinskim krugovima je nazivaju akutnom upalom i ona je pozitivni odgovor tijela na negativne podražaje. No kad je riječ o kroničnoj upali, ona može voditi do ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput bolesti srca, karcinoma, bolesti dišnog sustava, artritisa, Alzheimera i moždanog udara, piše Realsimple.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

No manje je poznato da hranom možete kontrolirati upalne procese u tijelu. Postoje brojne zdrave namirnice koje će spriječiti upalu, kao i one koje će dodatno pogoršati stanje. Zdravstveni stručnjaci izdvojili su četiri najgore namirnice koje možete konzumirati ako imate upalu.

Shutterstock

1. Šećer

Dodani šećeri u hrani poput čokoladica, pahuljica ili kofeinskih napitaka pojačat će simptome upale.

- Takva hrana će potaknuti proizvodnju citokina tj. interleukina, tvari koja potiče rast tumorskih stanica. Dodatno, vodi do povišenog krvnog tlaka - pojašnjava nutricionistica Frances Legerman Roth, autorica knjige "Eating in Color".

Zeleni čaj jača srce i imunitet, a ima i protuupalno djelovanje
Zeleni čaj jača srce i imunitet, a ima i protuupalno djelovanje

- Jedenje kukuruznog sirupa s fruktozom te drugih oblika šećera možete povisiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, inzulinske rezistencije, pa čak i raka - dodao je dr. Andrew Abraham.

Pritom ne govorimo o hrani u kojoj se prirodno pojavljuje šećer kao što je to u voću, povrću, žitaricama i mliječnim proizvodima. Govorimo o šećeru kojeg dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili, s izuzetkom meda koji ima protuupalna svojstva. Iako ne zvuči realno posve isključiti šećer iz prehrane, svakako se možemo truditi smanjiti njegov dnevni unos.

- Započnite korištenjem manje zaslađivača u jutarnjoj kavi i postepeno ga smanjujte sve dok vam uopće nije potreban, savjetuje Legerman Roth dodajući kako valja čitati i deklaracije na proizvodima.

2. Transmasne kiseline

Većina brendova je s deklaracija uklonila naziv "transmasti" te umjesto njih koriste nazive poput hidrogenizirane masnoće, one su još prisutne u pojedinim namirnicama. Riječ je o tvarima koje uzrokuju sistemsku upalu u tijelu, a njihova je konzumacija povezana s bolestima srca i krvnih žila.

Uključite začine u prehranu: Dobri su protiv upala i bolesti
Uključite začine u  prehranu: Dobri su protiv upala i bolesti

3. Rafinirani ugljikohidrati

Razlika između cjelovitih i rafiniranih zrna je u tome što se cjelovito zrno žitarica sastoji se od tri dijela: ljuske, endosperma i klice. U svakom od njih su prehrambena vlakna, vitamini i minerali. Rafinirane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti.

Thinkstock

Smeđa riža, zob, integralno brašno i slične namirnice sadrže cjelovite žitarice. Bijelo brašno, bijeli kruh i bijela riža su pak rafinirane namirnice koje su samljeli. Njima se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće u tijelu. Višak masnoća je zapravo višak kilograma, a on vodi do kronične upale. Studije su dokazale da konzumacija cjelovitih žitarica pomaže u smanjenju upala u tijelu.

- Pokušajte promijeniti prehranu tako da barem pola žitarica koje jedete budu cjelovite - savjetuje nutricionistica.

4. Crveno meso

Meso sadrži visoke razine arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to izbjeći je konzumacijom više biljnih namirnica - pojašnjava dr. Abraham. Proteini iz povrća sadrže manje masnoća.

Sjemenke lana pomažu protiv upale sinusa i tegoba s kožom
Sjemenke lana pomažu protiv upale sinusa i tegoba s kožom

- Također, prehrana bazirana na bilju obično uključuje mnogo zelenog lisnatog povrća s protuupalnim učinkom. To smanjuje rizik od razvoja niza bolesti, a u konačnici ljudi se osjećaju bolje ako jedu više povrća, zaključio je liječnik.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa