Lifestyle

Komentari 2

Ove četiri namirnice nemojte jesti ako ste skloni upalama

Ove četiri namirnice nemojte jesti ako ste skloni upalama

Upala je prirodni mehanizam u tijelu koji omogućuje pojačani protok krvi te rast antitijela i proteina koji se bore protiv infekcija, ozljeda, toksina. Uz upalu se tijelo pokušava izliječiti

Ako se upala pojavljuje povremeno, u medicinskim krugovima je nazivaju akutnom upalom i ona je pozitivni odgovor tijela na negativne podražaje. No kad je riječ o kroničnoj upali, ona može voditi do ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput bolesti srca, karcinoma, bolesti dišnog sustava, artritisa, Alzheimera i moždanog udara, piše Realsimple.

POGLEDAJTE VIDEO:

No manje je poznato da hranom možete kontrolirati upalne procese u tijelu. Postoje brojne zdrave namirnice koje će spriječiti upalu, kao i one koje će dodatno pogoršati stanje. Zdravstveni stručnjaci izdvojili su četiri najgore namirnice koje možete konzumirati ako imate upalu.

Shutterstock

1. Šećer

Dodani šećeri u hrani poput čokoladica, pahuljica ili kofeinskih napitaka pojačat će simptome upale.

- Takva hrana će potaknuti proizvodnju citokina tj. interleukina, tvari koja potiče rast tumorskih stanica. Dodatno, vodi do povišenog krvnog tlaka - pojašnjava nutricionistica Frances Legerman Roth, autorica knjige "Eating in Color".

- Jedenje kukuruznog sirupa s fruktozom te drugih oblika šećera možete povisiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, inzulinske rezistencije, pa čak i raka - dodao je dr. Andrew Abraham.

Pritom ne govorimo o hrani u kojoj se prirodno pojavljuje šećer kao što je to u voću, povrću, žitaricama i mliječnim proizvodima. Govorimo o šećeru kojeg dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili, s izuzetkom meda koji ima protuupalna svojstva. Iako ne zvuči realno posve isključiti šećer iz prehrane, svakako se možemo truditi smanjiti njegov dnevni unos.

- Započnite korištenjem manje zaslađivača u jutarnjoj kavi i postepeno ga smanjujte sve dok vam uopće nije potreban, savjetuje Legerman Roth dodajući kako valja čitati i deklaracije na proizvodima.

2. Transmasne kiseline

Većina brendova je s deklaracija uklonila naziv "transmasti" te umjesto njih koriste nazive poput hidrogenizirane masnoće, one su još prisutne u pojedinim namirnicama. Riječ je o tvarima koje uzrokuju sistemsku upalu u tijelu, a njihova je konzumacija povezana s bolestima srca i krvnih žila.

3. Rafinirani ugljikohidrati

Razlika između cjelovitih i rafiniranih zrna je u tome što se cjelovito zrno žitarica sastoji se od tri dijela: ljuske, endosperma i klice. U svakom od njih su prehrambena vlakna, vitamini i minerali. Rafinirane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti.

Thinkstock

Smeđa riža, zob, integralno brašno i slične namirnice sadrže cjelovite žitarice. Bijelo brašno, bijeli kruh i bijela riža su pak rafinirane namirnice koje su samljeli. Njima se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće u tijelu. Višak masnoća je zapravo višak kilograma, a on vodi do kronične upale. Studije su dokazale da konzumacija cjelovitih žitarica pomaže u smanjenju upala u tijelu.

- Pokušajte promijeniti prehranu tako da barem pola žitarica koje jedete budu cjelovite - savjetuje nutricionistica.

4. Crveno meso

Meso sadrži visoke razine arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to izbjeći je konzumacijom više biljnih namirnica - pojašnjava dr. Abraham. Proteini iz povrća sadrže manje masnoća.

- Također, prehrana bazirana na bilju obično uključuje mnogo zelenog lisnatog povrća s protuupalnim učinkom. To smanjuje rizik od razvoja niza bolesti, a u konačnici ljudi se osjećaju bolje ako jedu više povrća, zaključio je liječnik.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci