Lifestyle

Komentari 2

Brojne koristi: Roditelji, obroke jedite zajedno s djecom, to im može popraviti i ocjene u školi

Brojne koristi: Roditelji, obroke jedite zajedno s djecom, to im može popraviti i ocjene u školi

Djeca će tijekom obroka s roditeljima steći zdrave navike jedenja i ponašanja. Postat će otvoreniji u komunikaciji i stvarat će čvršću vezu s roditeljima jer se tijekom objeda svi zajedno mogu povezati

Doručak, ručak ili večera zajedno s obitelji može imati višestruke prednosti za djecu, a u nastavku pročitajte i zašto. 

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Uče se lijepom ponašanju

Djeca oponašaju ponašanje svojih roditelja kada jedu zajedno. Roditelji mogu iskoristiti priliku da pokažu kako se pravilno ponašati dok jedu. Osim toga, društvene i komunikacijske vještine mogu se naučiti i kroz obiteljske obroke.

2. Bolje im ide u školi

Djeca koja jedu s roditeljima dobivaju bolje ocjene od one koja jedu sama. To je vjerojatno zato što obroci koje roditelji poslužuju imaju veću nutritivnu vrijednost i, posljedično, daju više vitamina. Štoviše, rasprava o problemima u školi potiče djecu na učinkovitije i prikladnije rješavanje problema.

3. Jedu zdravu hranu

Kada djeca jedu s roditeljima zasigurno će jesti zdravije. Jedenje izvan kuće potiče lošije prehrambene navike. Djeca koja jedu zdrava i hranjiva jela u blizini svojih roditelja imaju manju vjerojatnost da će u tinejdžerskim godinama biti pretila.

4. Otvoreniji su

Ugodno i veselo obiteljsko okupljanje pomaže djeci i tinejdžerima da otvorenije razgovaraju o svojim osjećajima. Jedno istraživanje pokazalo je da su mladi bolji u komunikaciji ako zajednički objeduju s roditeljima. Svaki član dijeli dio svog života, stvarajući tako čvršću obiteljsku vezu.

5. Poboljšava im se samopoštovanje

Obiteljski objed

Zajedničko jedenje stvara osjećaj pripadnosti. Usredotočenost na razgovor i pažljivo jedenje može značajno razveseliti djecu. To također podiže njihovo samopoštovanje, a tinejdžeri su na kraju manje depresivni, jer im je lakše otvoriti se dok dijele hranu sa svojim najbližima.

6. Postaju samostalniji

Roditelji svoju djecu mogu uključiti u pripremu obroka. Odlazak u kupovinu, planiranje obroka ili pomaganje u kuhanju izvrsni su načini da naučite svoju djecu da budu samostalniji. Osim toga, to će im pomoći da budu oprezniji s novcem i omogućiti im da nauče kako se koja hrana priprema, piše Brightside.

POGLEDAJTE INTERVJU S LANOM JURČEVIĆ:

Najčitaniji članci