Obavijesti

News

Komentari 26

'Tražimo od ministra da zaštiti roditelje-odgojitelje i pokrene nadzor zakonitosti odluke'

'Tražimo od ministra da zaštiti roditelje-odgojitelje i pokrene nadzor zakonitosti odluke'

Udruga U ime obitelji uputila je Ministarstvu pravosuđa i uprave na Badnjak zahtjev za pokretanjem nadzora zakonitosti odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića o mjeri roditelj-odgojitelj

VIDEO

Mi smo namjerno odabrali Badnjak za podnošenje zahtjeva za pokretanje nadzora jer smatramo da je važno da se svi osvijestimo da ovaj blagdan, kad svi slavimo i dočekujemo rođenje djeteta, okupljamo se u našim obiteljima, preko 5800 obitelji u Zagrebu, koji brinu o više od 20.000 djece, od čega ih je više od 6000 vrtićke dobi provode u tjeskobi i zabrinutosti, ekonomskoj i društvenoj nesigurnosti, istaknula je Željka Markić, izvršna direktorica Udruge U ime obitelji na konferenciji za medije ispred Ministarstva pravosuđa i uprave. 

A Udruga je predala Ministarstvu zahtjev da po hitnom postupku provede postupak nadzora zakonitosti odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića, odnosno Skupštine, kojom de facto ukidaju mjeru roditelj-odgojitelj. 

- Gradonačelnik Tomašević krši Ustav i zakone, koje vrlo dobro poznaje, nadajući se da će procesi na sudu i reagiranje institucija trajati dugo. Upravo tu grupu ljudi, njih preko 30.000, odabrao je da uštedi i reže tri posto proračuna Grada Zagreba. Što god netko mislio o toj mjeri, da li je dobra ili nije, da li bi mogla biti bolja, svatko pravedan će se složiti da je neprihvatljivo da institucije države ili lokalne uprave unatrag promijene ono što su preuzeli obavezu izvršiti i krše legitimna očekivanja ljudi koji su ušli u ugovorni odnos - naglasila je dodavši kako je to neprihvatljivo, ne samo ljudski, nego i zakonski i ustavno.

- Ako se Ministarstvo ne potrudi da ovdje provede zakon i štiti građane, gdje imamo 21.000 djece, onda ne znam oko čega će se itko u Hrvatskoj potruditi da se provodi zakon i da se držimo Ustava. Mi očekujemo da on iskoristi zakonsku mogućnost koju ima, izvrši nadzor i onda na Upravnom sudu on pokrene postupak koji može. Isto tako, sve roditelje-odgojitelje će se kroz zasebne tužbe na Upravnom i pred Ustavnim sudom nastojati zaštititi od kršenja njihovih građanskih prava, zakona i Ustava - najavila je Markić. 

Tomašević o izmjeni mjere: 'To nisu stečena prava jer se ne temelje ni na kakvom zakonu'
Tomašević o izmjeni mjere: 'To nisu stečena prava jer se ne temelje ni na kakvom zakonu'

Odvjetnik Karlo Novosel istaknuo je kako je Udruga kroz praćenja događanja koja se odnose na zaštitu obitelji, a osobito djece, osjetila potrebu reagirati  na kršenje zakona i Ustava. 

- Temelji za ovaj zahtjev su pravno gledano vrlo jasni i imaju uporište u Zakonu o općem upravnom postupku i povredi stečenih prava koje su roditelji-odgojitelji stekli zaključcima Skupštine i u zabrani retroaktivnog djelovanja općih akata, odnosno podzakonskog propisa, koji je također Ustavna kategorija. Ustav propisuje da Zakoni i podzakonski akti ne mogu imati retroaktivno djelovanje, ali neposredno i Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi - pojasnio je Novosel i pozvao nadležne na hitru reakciju radi zaštite društvenih, socijalnih, ali i ekonomskih prava najugroženije društvene skupine. 

- Tražimo da se u roku od 15 dana pozove jedinica lokalne samouprave od strane Ministarstva i drugog koordinirajućeg Ministarstva da ispravi protuzakonitu i protuustavnu odluku. Za slučaj da se ne postupi od strane gradonačelnika i Skupštine, a što je zakonska obaveza ovog Ministarstva, tražimo obustavu djelovanja te odluke te pokretanje postupka pred Visokim upravnim sudom radi ocjene zakonitosti iste odluke - poručio je. 

Roditelji odgojitelji su poručili: Tužit ćemo Grad Zagreb...
Roditelji odgojitelji su poručili: Tužit ćemo Grad Zagreb...

Natalija Kanački, članica Upravnog odbora Udruge U ime obitelji naglasila je kako korisnici mjere roditelj-odgojitelj nisu samo građani Zagreba nego Republike Hrvatske, stoga pozivaju ministra Ivana Malenicu poduzme sve potrebne korake i zaštiti ih od samovolje lokalne samouprave. 

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, naglasila je kako je Grad Zagreb donošenjem odluke o ovoj mjeri postavio uvjete kojih se moraju pridržavati. 

- To su minimalno pet godina prebivališta u Zagrebu, minimalno troje djece, koja ne smiju biti upisana u vrtiće i da roditelji ne smiju biti zaposleni. Roditelji su se tih prava pridržavali pa se isto tako očekuje od Grada da ispoštuje svoje obveze. Grad je donio izmjenu odluke kojom želi naštetiti jer zadire u stečena prava, zato pozivamo i reagiramo prema nadležnim institucijama da se uključe, kao i Ministarstvo da stane u zaštitu legitimnih očekivanja korisnika ove mjere - istaknula je.

Navela je kako je oko 50 posto korisnika u toku pet godina trajanja ove mjere dobilo novo dijete u obitelji. 

- Što je dobar pokazatelj da je mjera uspješna. Imamo oko 30 posto novorođene djece i osobno ne vidimo koji je bio motiv za revidiranje, kako oni kažu, a mi bismo rekli ukidanje stečenih prava - poručila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca