Lifestyle

Komentari 2

Buđenja usred noći: Kada ne treba brinuti, a kada je opasno

Buđenja usred noći: Kada ne treba brinuti, a kada je opasno

Ako vas muče vaša noćna buđenja, prvo osigurajte da vam je spavaća soba hladnija jer zbog tople sobe možete biti skloni nemiru i noćnim morama

Nije neobično probuditi se usred noći, bilo da se radi o ružnom snu ili o tome da morate do kupaonice. Ponekad se i ne sjećamo da smo se probudili tijekom noći. Koliko su buđenja usred noći uobičajena objasnio je psiholog Joshua Tal.

POGLEDAJTE VIDEO:


Dobra vijest je da je sasvim normalno probuditi se usred noći, čak i više puta. Kao što Joshua objašnjava za Mind Body Green, to je zapravo nekada bila norma. Prije industrijske revolucije, kaže, legli bismo malo ranije nego danas, i u osnovi bismo se probudili usred noći, otišli u kupaonicu, možda popili šalicu čaja, a zatim se vratili spavati.

Buđenje usred noći ne znači nužno da gubite duboki san.

- Obično se budite između faza spavanja, pa zapravo ništa ne prekidate. Lakše se probuditi tijekom laganog sna (faze 1 ili 2), na primjer zbog buke ili potrebe za mokrenjem, i to je sasvim normalno - kaže Joshua.

Ako se budite četiri do pet puta noću, to je već pretjerano i mogao bi biti znak nekakvog stanja. Uz to, ne bi trebalo proći puno duže od 15 do 30 minuta da biste ponovno zaspali. Dakle, ako se puno budite ili ne možete zaspati, tada ćete možda trebati surađivati ​​sa stručnjakom, poput psihologa ili liječnika.

Ako vas muče vaša noćna buđenja, prvo osigurajte da vam je spavaća soba hladnija. Ako ako spavate u toploj sobi bit ćete skloniji nemiru i noćnim morama, tvrde istraživanja. 

Također, budite oprezni s pijenjem previše vode prije spavanja kako ne bi morali često na WC.

Najčitaniji članci