Obavijesti

Lifestyle

Komentari 91

Budite se napuhani? Ovo su mogući razlozi i kako si pomoći

Budite se napuhani?  Ovo su mogući razlozi i kako si pomoći

Frustrirajuće je kad ujutro čim otvorite oči osjetite izdajničke znakove nadutosti. A s toliko vremena koje prođe od vašeg posljednjeg obroka prije spavanja, može biti zbunjujuće otkud je došao sav taj neželjeni plin

VIDEO

OK, svi smo iskusili dodatnu nadutost nakon posebno obilnog obroka, kad prebrzo unosimo puno vlakana ili kad jedemo nešto što nam loše legne na želudac. Ali ako su svi ovi slučajevi izazvani hranom, kako možemo objasniti situacije kad se ljudi probude naduti - bez ikakvog očitog razloga?

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za rješavanje nadutosti

Pokretanje videa...

01:48

Razumljivo je da je frustrirajuće kad ujutro čim otvorite oči osjetite izdajničke znakove nadutosti. A s toliko vremena koje prođe od vašeg posljednjeg obroka prije spavanja, može biti zbunjujuće razumjeti otkud je došao sav taj neželjeni plin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako se često budite s nadutošću, vaše tijelo vam možda pokušava dati do znanja neke važne informacije o vašem općem stanju organizma. Evo tri glavna razloga zbog kojih biste odmah ujutro mogli osjetiti nadutost i što možete učiniti da ublažite nadutost i posljedice nadutosti.

7 hit napitaka: Domaći eliksiri za detoks tijela u tjedan dana
7 hit napitaka: Domaći eliksiri za detoks tijela u tjedan dana

1. Organizmu nedostaje tekućine

Nije tajna da je zadržavanje hidratacije ključno za održavanje organizma u optimalnom stanju, stoga nedostatak tekućine može imati razne razorne posljedice na organizam, a jedna od onih koja se brzo pojavljuje je i nadutost. 

- Mislim da nema ničeg važnijeg ili korisnijeg od početka dana s velikom čašom vode prije nego što išta pojedete - rekla je za mbg doktorica Ellen Vora

- Ovo je najbolji način da potaknete svoje tijelo na temeljito pražnjenje crijeva i započnete dan sa mirnim želucem - dodaje.

Namirnice koje su odlične za kožu: Bobičasto voće, bjelanjci..
Namirnice koje su odlične za kožu: Bobičasto voće, bjelanjci..

Budući da je redovito pražnjenje crijeva još jedan način da se ujutro i navečer spriječi nadutost, održavanje hidratacije može pomoći da se nakon buđenja stvari odvijaju kako bi i trebale. 

2. Vašem crijeva trebaju pomoć

Održavanje uravnoteženog crijevnog mikrobioma ključno je da se osjećate dobro u svom tijelu, a ako postoje problemi s crijevima, možda ćete ujutro (a nekad i cijeli dan) biti naduti.

Dreamstime

- Krivac može biti 'neravnoteža' crijevne mikrobiote, između povoljnih i nepovoljnih mikroorganizama u probavnom traktu - objasnio je doktor Vincent Pedre i objasnio da 'crijeva sadrže oko 500 do 1000 vrsta bakterija te da najmanji pomaci u relativnoj prevlasti tih bakterija mogu utjecati na funkcioniranje crijeva'.

Dodavanje visokokvalitetnog dodatka prehrani vašoj svakodnevnoj rutini jedan je od najboljih načina da opskrbite crijeva potrebnim dobrim bakterijama. 

Također biste trebali razmisliti o tome da svojoj prehrani dodate hranu bogatu probioticima kao što su miso juha, kiseli kupus i kombucha.

Voda od korijandera ubrzava probavu, potiče mršavljenje, a jednostavno ju je napraviti
Voda od korijandera ubrzava probavu, potiče mršavljenje, a jednostavno ju je napraviti

3. Pod stresom ste

Svima se dogodi stresno razdoblje, a ono može utjecati na crijeva i dovesti do jutarnje nadutosti, osobito ako imate problema s tjeskobom.

Iako bi prilagodba vaše prehrane mogla biti korisna, postoje i druge mogućnosti za upravljanje stresom i umirivanje tijela. 

- Možda vam treba bolji san i praksa meditacije - sugerira gastroenterolog Marvin Singh, MD. 

- Možda trebate promijeniti svoje prehrambene navike ili izbaciti alkohol. Sve su to različita rješenja koja bi potencijalno mogla pomoći s problemom nadutosti - kaže on. 

Iako je nadutost uobičajena, zna biti jako frustrirajuća i, u slučaju da se budite naduti, ne treba ju tako olako otpisivati.

Briga o cvijeću opušta misli od stresa i djeluje terapeutski
Briga o cvijeću opušta misli od stresa i djeluje terapeutski

Razmislite o tome koliko pijete vode, što jedete te pod kolikim ste stresom. Prehrana može uvelike pomoći u rješavanju ovog problema pa stručnjaci savjetuju uzimanje probiotičkih dodataka, uključivanje fermentirane hrane u svakodnevnu prehranu i ublažavanje razine stresa kako biste si pomogli.

Ako ste bezuspješno pokušali prilagoditi svoje životne navike, možda bi bilo dobro provjeriti kod doktora što se događa u vašem organizmu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje