Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Čišćenje računala: Sredstvom za pranje prozora nikad se ne pere monitor - oštetit ćete premaz

Čišćenje računala: Sredstvom za pranje prozora nikad se ne pere monitor - oštetit ćete premaz

Najviše prljavštine skuplja se u tipkovnici i mišu, a prašina je prisutna i na monitoru i kućištu računala. Mnogi griješe pa čiste monitor s ubrusom i sredstvom za pranje prozora - no bolji su medicinski alkohol i vata...

VIDEO

Čišćenje računala jedna je od glavnih obaveza korisnika, koju mnogi zaboravljaju. To je nužno, ponajprije za korisnika jer tako brinete o svom računalu, a ono će i dulje trajati.

POGLEDAJTE VIDEO: Top savjeti za čišćenje stana u jednom danu

Pokretanje videa...

01:52

- Veoma je bitno održavati računala čistima te ih periodički kontrolirati. Preporučuje se barem jedanput godišnje očistiti unutrašnjost kućišta. S obzirom gdje je kućište smješteno, čak i češće. Ako je smješteno na podu veća je vjerojatnost da će čestice prašine s poda ulaziti u unutrašnjost. Također ako kućište držimo na tepihu, veća je mogućnost da s prašinom ulaze i čestice tkanine pa je potrebno češće očistiti kućište, svakih šest mjeseci. Posebice ako se u prostoriji gdje je računalo smješteno puši, period čišćenja je još kraći - savjetuje Marjan Lukaček iz Mmit Informatičkih rješenja iz Cestice pored Varaždina. 

Čišćenje kućišta svakako preporučuje prije dolaska ljeta jer se tada komponente jače zagrijavaju te je veoma bitno i dobro rashlađivanje što je onemogućeno ako su ventilacijski otvori začepljeni prašinom te je time smanjeno strujanje zraka.    

No, čišćenju je ključno pristupiti na pravilan način.

- Prije bilo kakvog pristupanja čišćenju dijelova računala potrebno je računalo ugasiti i isključiti iz struje. Osigurajte i provjetrenost prostorije u kojoj pristupate čišćenju, a možda ga je i najbolje iznijeti na balkon, dvorište ili garažu. Također je prethodno potrebno osigurati alat i pripremiti krpu od mikrofibre i sredstvo za čišćenje. Naravno da je bitno kod takvog postupanja osigurati komponente da slučajno ne bi došlo do eventualnog pada i loma - priča Lukaček.

Dodaje kako se zapravo najviše prljavštine skuplja u tipkovnici i mišu, a da je prašina prisutna i na monitoru i kućištu računala.

Vjerojatno ih ne čistite, a trebali biste: Mobitel, laptop, slušalice
Vjerojatno ih ne čistite, a trebali biste: Mobitel, laptop, slušalice

1. Ekran

Mnogi griješe pa čišćenje monitora obavljaju ubrusom i sredstvom za pranje prozora. Takva sredstva mogu sadržavati spojeve koji mogu oštetiti moderne ekrane koji dolaze s različitim posebnim premazima.

Woman Hand Cleaning Laptop Screen

- Ekran monitora očistite specijaliziranim sredstvom za čišćenje ekrana, a ako ga nemate možete upotrijebiti medicinski alkohol i jastučiće od vate te lagano obrisati površinu ekrana. Ekran monitora nikako ne čistiti grubim krpama, suhim papirnatim ubrusima jer može doći do ogrebotina - ističe Lukaček.

Kako očistiti robotski usisavač ? Ne zaboravite na ove dijelove
Kako očistiti robotski usisavač ? Ne zaboravite na ove dijelove

2. Tipkovnica 

Tipkovnicu, kaže, treba najprije okrenuti naopako te lagano protresti kako bi iz nje ispale čestice nakupljenog smeća. 

- Plastične dijelove računala i periferije očistite sredstvima za čišćenje plastičnih površina ili drugim blagim (neabrazivnim) sredstvima. Može se koristiti i medicinski alkohol koji dobro otapa masti i ulja. 

Ako nemate sredstva možete se poslužiti lagano navlaženom krpom od mikrofibre, ali nikako ne jače vlažnom ili mokrom - govori pa dodaje da se nakon navedenih postupaka, sve površine trebaju obrisati suhom krpom od mikrofibre.

Komprimirani zrak je spas za tipkovnicu, osobito ako jedete za računalom. U tipkovnici se mogu naći ostaci hrane, prašina, ali i kosa. Komprimirani zrak može se kupiti u gotovo svakoj trgovini koja je specijalizirana za računala.

- Ako nemate komprimirani zrak tipkovnicu možete očistiti mekanim suhim kistom za bojanje te je lagano obrisati slabo navlaženom krpom od mikrofibre te zatim suhom - objasnio je Marjan Lukaček. 

3. Miš

Miš se može očistiti navlaženom krpicom, no prvo ga je, kao i ostale dijelove, potrebno isključiti iz računala, a ako koristite bežični miš, onda pronađite utor za baterije i izvadite bateriju. Lagano prebrišite miš, a tanke utore i mjesto oko kotačića za pomicanje očistite uz pomoć štapića za uši.

4. Unutrašnjost računala

Što se tiče unutrašnjosti računala, odnosno kućišta, mnogi posežu za usisivačem. No, to nikako nije preporučljivo.

-  Na vrhu usisne cijevi prilikom usisavanja tepiha i sličnih površina, stvara se statički elektricitet koji može prilikom kontakta oštetiti  komponente unutar kućišta - ističe Marjan.

Zatim objašnjava kako je unutrašnjost računala najbolje očistiti komprimiranim zrakom. Ako isti nemamo, nakupljena prašina se može ukloniti mekanom četkom ili kistom za bojanje nakon čega se kućište može ispuhati fenom, najsigurnije hladnim zrakom). 

Super trik: Zašto je na laptop dobro staviti nekoliko kovanica
Super trik: Zašto je na laptop dobro staviti nekoliko kovanica

- Tu je veoma bitno da se ventilatori prilikom ispuhivanja blokiraju olovkom ili odvijačem kako ne bi došlo do oštećenja ležajeva što posljedično izaziva bučnost računala i slabije hlađenje - savjetuje. Unutrašnjost kućišta, ističe, nikako se ne smije brisati vlažnom krpom, ispuhivati u njega vrući zrak i čistiti ga pod jakim pritiskom.

- Izbjegavajte čišćenje usisavačem, čišćenje vanjskih dijelova abrazivnim sredstvima i vodom. Pod time mislim na velike količine vode ili jako navlažene krpe - objašnjava Lukaček.

5. Softversko čišćenje računala

Osim čišćenja vanjskih dijelova, potrebno je obratiti pozornost i na ‘softversko čišćenje računala’.

Young man using laptop while sitting in living room

- Pod time mislim na brisanje nepotrebnih datoteka i programa, privremenih internetskih datoteka pretraživanja i ‘kolačića’, brisanje datoteka iz TEMP mape, čišćenje nepotrebnih registry ključeva, skeniranje i uklanjanje malicioznog software-a, a preporuka je korištenje namjenskih programskih rješenja. Prije takvih zahvata, prethodno bi bilo dobro napraviti sigurnosnu kopiju računala. S vremena na vrijeme poželjno je napraviti i kopiju, takozvani backup važnih podataka poput dokumenata, slika i video snimaka na kvalitetan vanjski medij. To je recimo, USB stick, SD kartica, prijenosni disk ili na neki servis u oblaku - Dropbox, OneDrive, Google Drive ili neki drugi - zaključuje.

Zlatni savjet: Kada čistite svoj dom čistite od vrha prema dolje
Zlatni savjet: Kada čistite svoj dom čistite od vrha prema dolje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku