Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Čuvari kulinarske baštine: Fina i zdrava stara jela se vraćaju...

Čuvari kulinarske baštine: Fina i zdrava stara jela se vraćaju...
4

Kako bi spasili od zaborava tradicionalna jela, dalmatinski chefovi brižno čuvaju recepture starih ribara i vrsnih domaćica te moderniziraju "težačke jelovnike"

VIDEO

Jednostavna, zdrava i slasna jela težaka i ribara sve se više vraćaju na kućne trpeze, ali i na jelovnike dalmatinskih restorana. Ponekad je u ribarnicama i na tržnicama pravi pothvat pronaći kvalitetne domaće namirnice kojima se može dočarati izvorni okus tradicionalnih jela od prije 50 godina i više.

No uporniji tragači ili gastronomski znalci neće žaliti truda da vrsnim sastojcima iz Jadranskog mora i obiteljskih polja ožive kakvo jelo iz tradicije svojih starih. Na Visu se posljednjih 15-ak godina u restoranu Pojoda mogu kušati gotovo zaboravljeni otočni specijaliteti: pašta-fažol na brujet, slanutak s ribom ili sipa s bobom.

Riječ je o jelima starih viških ribara koji su, prema legendi, ploveći Mediteranom u potrazi za srdelom, od Španjolaca i Portugalaca učili kombinirati grahorice i ribu. I u splitskoj konobi Grego Levante nude se autohtona otočna jela poput sipe na brujet s lećom i bobom. U ponudi su im i sipa na gulaš s purom te slanutak na buzari od školjki, kozica i škampi. Jedan od najpredanijih čuvara dalmatinske kulinarske baštine je međunarodni kulinarski sudac Zlatko Marinović, vlasnik i chef restorana Noštromo.

U svom lokalu uz splitsku Peškariju (ribarnicu) nudi moderna i eksperimentalna jela, ali i tradicionalne recepture koje tvrdoglavo čuva od zaborava. Stoga, ne čudi da se ponekad na Marinovićevu jelovniku zna naći iznimno jednostavna za pripremu, ali teže dostupna latežina (teleće brizle ili vratne i srčane žlijezde) koje kombinira s jetricama na žaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nekad je latežina bila sasvim uobičajena na jelovnicima domaćih lokala, posebice na mjestima za marende i u restoranima koji nude mesna jela, a valjalo se upisati kod mesara danima prije kako bi ih se uopće dobilo.

U kombinaciji s telećim jetricama na žaru vrijedila je za pravu poslasticu, no istisnuta je ćevapima, pljeskavicama, hamburgerima i drugim jelima te vrste - objašnjava Zlatko Marinović i dodaje:

- Danas se latežina u Dalmaciji rijetko služi jer je zbog cijene prevladala jeftinija svinjetina. Mi smo se u Dalmaciji držali spremanja latežine i jetrica na roštilju, a Francuzi su od jela s iznutricama napravili čuda koja se cijene i prezentiraju svijetu kao vrhunska gastronomija. Dakako, nestanku takvih specijaliteta kod nas doprinio je i velik gubitak mjesta za marendanje, posebice u sjevernim dijelovima Splita gdje je bilo četrdesetak tisuća radnika iz danas, mahom, propalih poduzeća, koji bi svakodnevno odlazili na marende - kaže vrsni chef.

Brudet je oduvijek bio prava težačka ‘spiza’

Iako nudi brojne mogućnosti kombiniranja sastojaka, jela od ječma nisu previše zastupljena u ponudi domaćih restorana.

No u Noštromu sve što se pravi s rižom može se napraviti i s orzom (ječmom). Na našim prostorima u ječmu se uživalo još u doba antike - ta otporna žitarica hranila je stoljećima stanovnike Dalmacije, a u dalmatinskim kućama danas se, uglavnom, kuha s grahom i suhim mesom. Ječam ima više blagotvornih sastojaka nego riža, a jelima pruža sočnost što ga čini dostojnom zamjenom.

- Orzo je na ovim prostorima bio daleko prije riže, a jela od te žitarice bila su preteča svih rižota koji su danas masovno zastupljeni na jelovnicima. No orzo je dobrano iz naše prehrane istisnut od riže, iako je riječ o vrlo zdravoj namirnici, posebice zbog vlaknaste strukture. Kvalitetan orzo stoji oko deset kuna po kilogramu, a bolja riža oko 30 kuna, pa je stoga i isplativiji. Orzom se mogu puniti lignje, praviti kreme i namazi, a tradicionalno se sprema ‘na crno’ sa sipom - objašnjava Marinović i dodaje:

- Jela od sipe su tradicionalna u Kaštelima i Trogiru, kao i ostali glavonošci poput liganja te muzgavaca. Danas živa sipa stoji od 100 do 150 kuna po kilogramu i postala je pravi luksuz - kaže Marinović. Ističe kako je danas sve teže u ribarnicama pronaći ribu koja nije iz uvoza ili više puta odleđivana, čak je i domaći krumpir o kojem ovise okusi gregada i jela od sušenog bakalara ponekad rijetkost na tržnici. No u Noštromu za brudet uspijevaju pronaći svježu i kvalitetnu jadransku ribu i rakove zahvaljujući Marinovićevim prijateljstvima s malim ribarima i podvodnim ribolovcima.

- Brudet je oduvijek bio prava mornarska, ribarska, a i težačka spiza. Ljudi bi radili na moru ili oko polja, stavili bi ga kuhati i u pola sata bi bio gotov. Svi su se sastojci stavljali na hladno, koji bi se put teča u kojoj se kuha potresla i sve bi bilo učas gotovo. Danas kao prilog, uglavnom, ide pura, a stari viški ribari, kad bi išli loviti na Palagružu, za prilog bi stavljali ‘komiški kolač’, odnosno ondašnji okrugli pšenični kruh. Za jematve (berbe) u 10. mjesecu bi se tradicionalno pravio brudet od gira ili inćuna. Na otocima su se u brudete dodavale trave i divlji luk. Jeo se i u siromašnim ribarskim i bogatim vlastelinskim kućama, a cijena je određivala od koje će ribe biti. ‘Sirotinjski’ se radio od gira, inćuna, miješane male ribe, najčešće one koja se nije prodala, a kod ‘bogatuna’ u brudetu su bili zubaci, jastozi, škarpine - kaže Marinović.

Pečene srdele na dalmatinski

Sastojci: Kg jadranske srdele (22-28 komada); prilog: salata (matovilac, radič), rajčice, krumpir, maslinovo ulje, kvasina

Priprema: Povucite papir od glave do repa ribe te tako maknite dio ljuski. Pecite je na jakoj vatri na gradelama po tri minute sa svake strane. Skuhajte krumpir, a salatu i rajčicu narežite. Dodajte krumpir te začinite maslinovim uljem i kvasinom. Složite srdele na salatu i poslužite.

Crni orzo sa sipom

Sastojci: 25 dag orza (ječma), 500 g sipe, crnilo sipe, luk, 2 režnja češnjaka, dl bijelog vina, 50 ml vinske kvasine, četvrtina vezice peršina, maslinovo ulje, sol, riblji temeljac

Priprema: Ostavite orzo u vodi dva, tri sata. Promijenite je nekoliko puta da uklonite višak škroba i ljuski te da orzo nabubri. Očistite sipu te odvojite vrećicu s crnilom. Narežite sipu pa je propirjajte na luku i maslinovu ulju. Dodajte peršin, soli i češnjak. Nakon pola sata, kad sipa omekša, dolijte vino, kvasinu i crnilo od sipe. Kuhajte pet minuta na laganoj vatri te dodajte orzo. Prema potrebi, dodajte ribljeg temeljca i kuhajte 15 minuta.

Brudet na poprženom kruhu

Sastojci: Kg mješovite ribe - može sitna od kamena (škarpun, kokot, pirka, fratar), ugor, grdobina, rak (kosmej, grancigula...), sipa (manja hobotnica ili muzgavac), veliki luk, 2-3 režnja češnjaka, dl maslinova ulja, dl bijelog vina, 1/2 dl domaće vinske kvasine, 1/2 stručka peršina, 2 žlice koncentrata od rajčice (najbolje domaćeg), sol, papar, 4 fete (kriške) poprženoga staroga kruha

Priprema: Propirjajte luk na maslinovu ulju, a kad zažuti, dodajte češnjak, peršin i koncentrat rajčice. Podlijte vinom i kvasinom te dodajte sol. Kada se sve dobro propirja, ubacite ribu, rak i sipu. Nakon što provrije, protresite te kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Kuhajte u poluzatvorenoj posudi da “piva poklopac”. Poslužite s kruhom.

Latežina i teleća jetrica na žaru

Sastojci: 30 dag latežine (teleće brizle ili vratne i srčane žlijezde), 30 dag telećih jetrica, glavica luka, 2 žlice ajvara, sol, papar, prema želji maslinovo ulje

Priprema: Očistite iznutrice od opni i žilica. Isfiletirajte ih na tanko - oko 1,5 cm. Stavite meso na žar, po mogućnosti na drvo (loza ili česmina). Pecite po četiri minute s jedne i druge stane. Posolite tek nakon pečenja. Dodajte kao prilog luk i ajvar, a prema želji prelijte s malo maslinova ulja.

Bob sa sipom

Sastojci: 1/2 kg boba, 1/2 kg sipe, crnilo od sipe, luk, 2 režnja češnjaka, dl bijelog vina, 1/2 dl vinske kvasine, četvrtina vezice peršina

Priprema: Skuhajte bob u vodi. Na maslinovu ulju propirjajte luk pa dodajte očišćenu sipu izrezanu na komadiće. Dodajte peršin, malo soli i češnjak. Podlijte vinom i vinskom kvasinom, dodajte crnilo od sipe i kuhajte 45 minuta. Pri kraju ubacite kuhani bob. Začinite prema ukusu i poslužite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru