Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Dizajnerica Stella McCartney: 'Grudnjak ne perem svaki dan'

Grudnjak se ne mora prati baš svaki dan već da bi to ovisi o vremenu, koliko se znojimo. Smatram da je 40 stupnjeva dovoljna temperatura za pranje grudnjaka, kaže dr. Lisa Ackerley

VIDEO

Pretjerano pranje može oštetiti odjeću, smatra dizajnerica Stella McCartney (47) te otkriva da grudnjak ne mijenja svaki dan.

- Ne moram promijeniti grudnjak baš svaki dan i ne stavljam neki komad odjeće u perilicu samo zato što sam ga jednom obukla - rekla je.

MILANO - PARTY ESTABLISHED AND SONS

Evo koliko često bi trebalo prati grudnjak, ali i gaćice, traperice, čarape, pidžamu te sportsku odjeću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gaćice - svaki dan

To ima i logike jer je to komad odjeće koji dolazi u doticaj s intimnim dijelovima tijela i pogodno je tlo za razvoj bakterija. 

- Moja istraživanja su pokazala da neki mikroorganizmi preživljavaju pranje od 40 stupnjeva. Stoga, ako radite u bolnici, vrtiću ili veterinarskom okruženju u kojemu nailazite na bolesne ljude, djecu ili životinje, preporučujem vam da operete odjeću na 60 stupnjeva, ali 40 je vjerojatno dovoljno za za gaćice - kaže mikrobiologinja dr. Katie Laird sa britanskog Sveučilišta De Montfort.

Haljine za sve tipove građe: Pokrivaju sve i ne gužvaju se
Haljine za sve tipove građe: Pokrivaju sve i ne gužvaju se

Grudnjak - jedno do tri nošenja

Unatoč praksi Stelle McCartney, dr. Laird preporučuje mijenjanje grudnjaka svaki dan.

- Obzirom da se nosi u blizini pazuha gdje su znojne žlijezde, prala bih ga nakon svakog nošenja. Činjenica je da je bakterija Staphylococcus aureus prisutna u pazuhu - kaže dr. Laird.

S druge strane, dr. Lisa Ackerley sklonija je McCartney. Smatra da se grudnjak ne mora prati baš svaki dan već da bi to ovisi o vremenu, koliko se znojimo... Vjeruje da je 40 stupnjeva sasvim dovoljna temperatura za pranje.

Unhooking a bra

Traperice - više je teorija

Prema riječima Johna Reida, generalnog direktora maloprodajnog lanca odjeće 'Garment Quarter', pranje traperica mijenja sastav materijala. 

- Traperice nikada ne bi smjele biti ubačeno u perilicu s drugim rubljem, zbog procesa bojanja koji se na njima koristi - kaže i savjetuje pranje traperica u hladnoj vodi s nekoliko kapi bijelog octa - za osvježavanje mirisa i uklanjanje mrlja. 

Neki preporučuju stavljanje traperica u zamrzivač preko noći kako bi se ubile bakterije, ali Julia Dee, direktorica 'Total Wardrobe Care', tvrtke posvećene održavanju optimalnog stanja odjeće, nije uvjerena u tu tvrdnju.

- To bi vlakna u trapericama moglo učiniti krhkima. Mislim da traperice treba prati nakon svakog drugog nošenja. To ih čini mekšima i ljepšima - kaže ona.

Dreamstime

Čarape  - svaki dan

Čarape treba mijenjati svaki dan jer apsorbiraju znoj što olakšava širenje gljivičnih infekcija, kao što je atletsko stopalo (zarazna gljivična infekcija koja rezultira jakim svrabom i ljuštenjem kože).

- Medicinski savjet za sprječavanje infekcija uključuje redovito pranje stopala, ne dijeljenje obuće i redovito mijenjanje čarapa kako bi se izbjeglo nakupljanje vlage - savjetuje Lizzie Tipping, vlasnica tvrtke koja se bavi čarapama 'Popasox' te predlaže prati ih na 60 stupnjeva kako bi se ubilo što više kako bi se ubilo više mikroba.

Pidžama - dva puta tjedno

Pidžame bi češće trebali prati ljudi koji se noću jako znoje, ostalima je dovoljno dva puta tjedno. Neki stručnjaci smatraju da bi učestalost pranja trebala ovisiti i o tome kupa li se pojedinac prije spavanja ili ne. Oni koji nemaju tu naviku bi je trebali češće promijeniti.

Koliko često se Hrvati tuširaju: Neki samo jednom na mjesec
Koliko često se Hrvati tuširaju: Neki samo jednom na mjesec

Sportska odjeća

Prema riječima Mary Johnson, znanstvene voditeljice iz 'Procter & Gamble', 70 posto prljavštine na našoj odjeći uzrokovano je onime što oči ne vide - znoj, stanice kože, sol i voštana mast nazvana sebum, koja se često nađe na spravama u teretani.

- Ovaj problem je još veći kod sportske odjeće koja sadrži kanale ili žljebove za bolje upijanje znoja. Prljavština tijela može postati zarobljena u tim žljebovima, čime ih je još teže ukloniti. Zato su neugodni mirisi mirisi uobičajeni problem kod takve tkanine - objašnjava Johnson.

Kaže da je dobro ostaviti sportsku odjeću neka se osuši prije pranja, tako će ono biti učinkovitije. Također, namakanje u bijelom octu može ukloniti mrlje od znoja. Ukoliko se radi o komadima izrađenima od Lycre najbolje ih je oprati u hladnoj vodi jer toplina može oštetiti elastičnost, prenosi Daily Mail.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima