Lifestyle

Komentari 19

Roditelji, pripazite na djecu! Po novome, jedu AirPod slušalice

Roditelji, pripazite na djecu! Po novome, jedu AirPod slušalice

Mama je ispričala da se OJ-u slušalica prema grlu zaletjela jer je njezin duži kraj držao u ustima, a AirPod slušalice, koje je baš bio dobio za Božić, bile su u to vrijeme uparene s njegovim telefonom

Mama sedmogodišnjeg dječaka OJ-a Kiara Stroud nedavno je na svom Facebooku roditelje upozorila da pripaze na svoju djecu ako se igraju s popularnim Appleovim bežičnim slušalicama AirPod, jer je njen sin nedavno jednu progutao. Kiara je s njim odmah odjurila u bolnicu, a rendgen je pokazao da je slušalica 'na sigurnom', u dječakovom želucu.

- Nema više AirPod slušalica za njega - napisala je mama uz rendgenski snimak, a dodala je da ni ona ni suprug nisu na njega vikali, pitali ga kako ili mu govorili da je prestar da tako nešto stavi u usta, jer se on već loše osjećao i bio dovoljno uplašen.

Mama je ispričala i da se OJ-u slušalica "prema grlu zaletjela jer je njezin dulji dio držao u ustima, a AirPod slušalice, koje je baš bio dobio za Božić, bile su u tom trenutku uparene sa njegovim mobitelom."

Liječnici su joj rekli da će za par dana slušalica sama izaći jer će ju dječak probaviti, te da ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija.

Ipak, za sada mu Kiara planira još neko vrijeme kupovati "staromodne slušalice sa žicom".

Što učiniti ako dijete nešto slično proguta?

Prvo, budite mirni - ali odvedite dijete na hitnu pomoć da liječnik provjeri diše li normalno (s obzirom na to da slušalicu može i udahnuti umjesto da ju proguta) - objasnio je dr. Mark Conroy s hitne pomoći u Ohio University Medical Centru.

On kaže da će svaki liječnik preporučiti rendgenski snimak kako bi vidio gdje se predmet nalazi i je li slučajno zaglavio u jednjaku. U tom će slučaju dijete možda trebati endoskopiju - postupak u kojem se na grlu napravi rez da se predmet izvuče ili gurne prema dolje, u želudac.

Dr. Gina Posner iz Memorial Care Centra Orange Coasta napominje i kako je od manjih predmeta najopasnije progutati baterije i magnete, dok predmeti poput AirPod slušalica ili kovanica nisu tako opasni, pod uvjetom da naravno nisu zaglavili u jednjaku.

- S takvim stvarima najčešće pričekamo da vidimo "kako se ponašaju". Ako dijete nema poteškoća s disanjem ili obilnim povraćanjem, predmet će obično samo proći kroz probavni trakt i bez problema izaći - kaže ona. no roditelje ipak poziva na oprez jer „djeca vole stvari gutati".

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci