Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

'Doktori za ljubav' objavili su sedmodnevni akcijski plan kako brak sačuvati od rastave

'Doktori za ljubav' objavili su sedmodnevni akcijski plan kako brak sačuvati od rastave
10

Tijekom sljedećeg tjedna, možete promijeniti kulturu vašeg odnosa na bolje i to možete učiniti u malim, djelotvornim koracima. Uvedite sedam novih navika. Bit će lako. Bit će brzo. Bit će zabavno...

VIDEO

'Einstein ljubavi', kako nazivaju američkog psihologa Johna Gottmana, i njegova supruga Julie, stavili su ljubav pod mikroskop, proučavajući 40.000 parova u proteklih 50 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Baka i dečko 01:20

Psiholog Gottman i supruga, zajedno su vjerojatno najpoznatiji stručnjaci za ljubav i brak na svijetu, s više od 40 knjiga i hrpom akademskih objava i nagrada.

Cijeli radni vijek, a danas u svjetski poznatom istraživačkom centru 'Love Lab' u Seattleu na zapadnoj obali Amerike, fokusirani su na jedno pitanje - što čini ljubav trajnom?

Zašto jedan par zauvijek ostaje zajedno, a drugi se rastaje - i je li uopće moguće kvantificirati bilo što od ovoga pomoću podataka, odnosno upotrebom alata znanosti i matematičkog modeliranja kako bi se predvidjelo hoće li par živjeti sretno do kraja života. Kratak odgovor je - da, na sve to.

Žene su otkrile što ih to najviše uzbudi i privlači kod muškaraca
Žene su otkrile što ih to najviše uzbudi i privlači kod muškaraca

Proučavali su više od 40.000 parova, neke čak i 20 godina. Gledali su nebrojene sate traka, skupili milijune podataka.

A ono što su otkrili jest da postoje univerzalni čimbenici koji čine ili prekidaju vezu, koji predviđaju hoće li par ostati zajedno ili ne.

Postoji nauka o ljubavi.

Sjajna vijest je da je moguće uzeti ono što su naučili i iskoristiti to za izgradnju ljubavi koja traje. U njihovoj novoj knjizi osmislili su kratak sedmodnevni akcijski plan.

Tijekom sljedećeg tjedna, možete promijeniti kulturu vašeg odnosa na bolje - i to možete učiniti u malim, odmah djelotvornim koracima.

Tijekom sedam dana traže od vas da naučite sedam novih navika. Bit će lako. Bit će brzo. Bit će zabavno. Neće biti velikih gesta i velikih, teških razgovora. Mogu se raditi dok odlažete suđe, dok se vozite u automobilu. Nema se što kupiti, raditi ili pripremati.

Ove će prakse pomoći i ako izlazite i pitate se što je sljedeće ili ako ste, poput njih, u braku 35 godina.

Uvođenjem i održavanjem ovih malih promjena, možete učiniti da ljubav traje zauvijek. Ovo je za bilo koju dob, i bilo koju fazu.

To je pribor za izvrstan početak, ponovno pokretanje ili korekciju staze. Sve što trebate za početak je volja da pokušate.

Ponedjeljak

Okretanje prema partneru

Jedno od najznačajnijih otkrića tijekom 50 godina proučavanja je nešto što zovu 'ponuda za povezivanje'. To je kada jedan partner pokuša inicirati malu vezu s drugim - to može biti fizički ili verbalno, otvoreno ili suptilno - a njihov partner tada odgovara na jedan od tri načina - ili se okreću prema toj ponudi, odvraćaju od nje ili se okreću protiv nje.

Kako to izgleda u praksi?

Recimo da partner, gledajući u novine, primijeti neki zanimljiv članak i obrati vam se - to je ponuda za vezu, a evo vaših mogućih odgovora - podignete pogled i pitate o čemu se radi, odnosno okrećete se prema njemu, sljedeće je da nastavljate tipkati e-poštu na kojoj radite dok buljite u zaslon, a to je odvraćanje ili se okrećete protiv njega tako što ga utišavate jer radite nešto drugo.

U laboratoriju i u stvarnom životu niti jedan par se ne 'okreće' jedno prema drugom sto posto vremena. Ali bitno je hoćete li to činiti puno ili malo.

Kad se osvrnu na podatke, nalaze da parovi koji se razvedu reagiraju na partnerove ponude 33 posto vremena, dok se parovi koji ostanu zajedno okreću jedno drugome 86 posto vremena.

Način na koji ljudi reagiraju na partnerove zahtjeve za povezivanjem zapravo je najveći pokazatelj sreće i stabilnosti veze.

Zamislite svaki čin okretanja prema partnerovoj ponudi za povezivanjem - čak i onaj tako kratkotrajan kao što je odgovaranje osmijehom na osmijeh - kao bacanje novčića u svoju ljubavnu kasicu prasicu.

Današnji zadatak: Budite u potrazi za malim ponudama za povezivanje s kojima se možete okrenuti prema partneru. To može uključivati - kontakt očima, osmijeh, uzdah, izravno traženje pomoći ili pažnje, reći 'dobro jutro' ili 'laku noć', traženje usluge, pokazivanje nečeg, dozivanje njihovog imena, obraćanje pažnje na to jesu li tužni i potišteni, pomoći im nešto fizički podići...

Utorak

Postavite veliko pitanje

U radu s parovima govore o izradi 'mape ljubavi'. Pod tim misle na intimno poznavanje unutarnjeg svijeta partnera - njihove nade i snove, njihova uvjerenja, strahove, želje... Morate postavljati pitanja ne samo da biste stvorili karte ljubavi, već i da biste ih ažurirali.

Većina sukoba u vezi nije u konačnici oko osobnosti, ili o tome tko je na redu za pranje suđa, ili o tome koliko novca imate u banci. Radi se o snovima, vrijednostima, značenju, povijesti...

Ipak, kako vrijeme prolazi, prestajemo se zapitkivati ​​o tim velikim stvarima i umjesto toga postavljamo samo sitna pitanja. Snovi se mijenjaju. Liste želja se razvijaju. Svaki odnos je proces međusobnog susretanja, uvijek iznova, tijekom godina.

Da biste razumjeli partnera, važno je ažurirati te 'karte ljubavi', kako ih nazivaju John i Julie.

Današnji zadatak: Pitajte ih nešto suvislo. Razmotrite neka od ovih pitanja kako biste krenuli - koje su im neispunjene stvari u životu, kakvo nasljeđe želite da djeca preuzmu od obitelji, kako ste se promijenili u protekloj godini, koji su trenutno neki od njihovih životnih snova, da možete dizajnirati savršenu kuću za vas, kako bi izgledala, kad biste se sutra mogli probuditi s tri nove vještine, koje biste odabrali...

Srijeda

Recite 'hvala'

Dugo vremena u području savjetovanja parova terapeuti su pretpostavljali da su nesretni parovi nesretni jer nisu bili dobri jedno prema drugome tijekom tipičnog dana. Propisali bi 'pozitivne dane' kako bi prakticirali sve veću ljubaznost jedni prema drugima. Ubrzo su odustali od te ideje jer nije išla. Ispostavilo se da su partneri općenito bili dobri jedni prema drugima - samo nisu primjećivali lijepe stvari koje je njihov partner radio.

Parovi koji su bili u nesretnom braku propustili su 50 posto tih pozitivnih stvari. Nije da su sretno oženjeni parovi činili više jedno za drugo od onih u nesretnom braku - jednostavno su bolje vidjeli što im partner radi.

Kako život ide dalje, lako je upasti u suprotnu zamku i vidjeti samo ono što ne rade ili rade loše.

Promijenite zadanu postavku i potražite ono što je ispravno. Nevjerojatno je kako će se brzo dinamika između oboje poboljšati.

15 komplimenata koje baš svaki muškarac voli čuti od partnerice
15 komplimenata koje baš svaki muškarac voli čuti od partnerice

Današnji zadatak: Budite antropolog - danas dobro pripazite na svog partnera, zapišite sve što on učini pozitivno (pospremio je doručak, skuhao kavu i obavljao telefonske pozive cijelo jutro...), ali nemojte zapisivati ​​negativno (ignorirao je hrpu rublja na stepenicama...).

Primijetite kako partner pokazuje ljubaznost, velikodušnost i ohrabrenje. Zatim im recite hvala za nešto rutinsko, za nešto što rade kako treba, čak i ako je malo, čak i ako to rade svaki dan - zapravo, pogotovo ako je malo i rade to svaki dan. Recite im zašto je ta mala stvar za vas velika.

Četvrtak

Dajte pravi kompliment

Podaci od tri tisuće parova koje su pratili u 'Laboratoriju ljubavi', neke čak dva desetljeća, pokazali su da parovi koji ostaju sretni zajedno lako mogu navesti određene kvalitete koje vole i cijene kod svog partnera.

Oni nemaju manje mana od ostalih, ne plove kroz život bez ikakvih izazova ili sukoba, ali ono u čemu su izvrsni jest u uviđanju dobrih osobina kod partnera. Vrlo su vješti u držanju u umovima i pred očima onoga čemu se dive.

To postaje neprobojni oklop protiv sila koje razbijaju vezu, od kojih je najmoćnija prezir. Prezir proizlazi iz obrasca negativnog razmišljanja i kritiziranja partnera i prvi je pokazatelj razvoda.

Današnji zadatak: Kada biste trebali slikati verbalni portret partnera, koje biste riječi odabrali - topao, duhovit, velikodušan, smiren, kreativan, strastven, intenzivan, živahan, promišljen, spontan, pustolovan, zabavan, pronicljiv, nježan, seksi, talentiran, mudar, privlačan, inteligentan, pažljiv, zanimljiv, privržen, pouzdan, šarmantan, znatiželjan, hrabar, osjetljiv, opušten, ljubazan.... Danas, kad god ste zajedno, primijetite načine na koje partner utjelovljuje ove kvalitete i izrazite to. 

Koliko često govorite partneru ključne, bitne stvari koje volite i cijenite kod njega - činite to više.

Petak

Traži što ti treba

U uznemirenim vezama, uvijek iznova, se događa da svi imaju potrebe, valjane želje, ali ih ne izgovaraju, nadajući se da će partneri 'samo znati'. Sami sebi pričate priču o tome zašto bi oni nešto trebali moći riješiti, a da im to ne izgovorite.

Kada vam partneri ne uspiju ispuniti te potrebe, osjećate se ogorčeno. Počinjete vjerovati da im nije stalo, da misle samo na sebe, da su prezauzeti ili više ne cijene vezu, i zato ih kritizirate.

Kada nakupljate ogorčenost i kritiku umjesto da samo tražite ono što vam treba, brana u jednom trenutku mora puknuti. To je poput rezervoara loših osjećaja, koji postaje sve puniji, sve dok nije potrebno samo jedno guranje i cijela se stvar sruši.

Ali sve se to može spriječiti ovom jednostavnom stvari - zatražite ono što vam je potrebno.

Današnji zadatak: Razmislite o tome što trebate ili želite, razmislite o tome što ste željeli ili želite od partnera. Želite li provesti više vremena s njima, trebate li pomoć u kućanskim poslovima, trebate li veću podršku u nastavku svoje karijere, trebate li češće čuti 'volim te'... Zatim, uvijek zatražite ono što vam treba, govoreći i o tome kako se osjećate. 

Subota

Vježbajte 'mini dodir'

Ne postoji čarobni broj, nema točnih podataka o tome koliko biste se trebali seksati da biste imali sjajnu, ispunjavajuću i dugotrajnu zajednicu. Ono što znaju je da su uspješni parovi oni koji najčešće koriste moć dodira kako bi održali plamen ljubavi.

Dodiruju se kad kuhaju, čiste, razgovaraju o vremenu. Nije neobično da žene počnu gubiti seksualni nagon kako stare. Dodir je i tu ključan - pozitivan, intiman, opuštajući, neseksualan dodir je izvrstan za sve na mnogo načina, uključujući i poticanje žara libida, koji je možda u novoj i manje aktivnoj fazi.

Za mnoge muškarce seksualna želja dovodi do kontakta. Za mnoge žene kontakt dovodi do seksualne želje.

Današnji zadatak: Radi se o stvaranju što više trenutaka fizičke povezanosti. Koliko god toga možete učiniti tijekom dana, učinite - poljubac, zagrljaj, držite se za ruke, masirajte se međusobno, mazite se na sofi, dodirujte ruku jedno drugome dok razgovarate, stavite ruku na partnerovo rame ako je pod stresom, dodirnite si čela, dotaknite stopala ispod stola...

Nedjelja

Postavite datume

Usamljenost unutar braka zvuči negativno, ali to je životna činjenica za mnoge parove. Možete provesti godine ili desetljeća zajedno, odgajati djecu i zauzimati isti prostor, ali umjesto da dijelite život, živite paralelne živote.

Provođenje vremena zajedno je protuotrov koji djeluje. Ne radi se o tome kamo idete niti o tome da idete bilo gdje.

Jednostavno se radi o datumu u dnevniku o kojem se ne može pregovarati kako biste se usredotočili jedno na drugo bez ikakvih smetnji. Mnogi parovi planiraju započeti redovite večernje izlaske, a onda im posao, kućni poslovi ili životna logistika stanu na put. Međutim, ovo zajedničko vrijeme je uvjet.

'Bila sam na 100 prvih spojeva, evo koje sam lekcije naučila'
'Bila sam na 100 prvih spojeva, evo koje sam lekcije naučila'

Čvrsta obveza da ćete provoditi vrijeme zajedno je poput postavljanja tvrđave za vas dvoje protiv neprestanog napada svijeta - svih zahtjeva, rokova i zadataka koje treba obaviti. Ovo vrijeme nije dodatno, to nije bonus ili nagrada - to je investicija.

Današnji zadatak: Odredite datum i vrijeme, bez isprika, uz osnovna pravila - nema telefona, nemojte piti previše, pobrinite se da se oboje slažete s planom, nemojte pretpostavljati da će završiti seksom, ako jednom treba dati oduška i razgovarati o tome što ga stresira, budite otvoreni prema tome...

Večer ne mora biti savršena ili teći na neki poseban način, ali nemojte to učiniti društvenim angažmanom, pobrinite se da budete samo vas dvoje, donosi Daily Mail.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa