Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Doručak je jači od bolesti, a 9 sati sna za zdravlje je važno

Doručak je jači od bolesti, a 9 sati sna za zdravlje je važno
1

Bez zaraze: Dijeljenjem olovke razmjenjuju se i mikrobi, a bolest spriječe vitamini i kihanje u lakat. Ruke treba prati sapunom i toplom vodom od 15 do 20 sekundi

VIDEO

Jutarnja doza vitamina i minerala u zdravom doručku kao i antiseptičke maramice pomoći će djeci u borbi protiv bolesti koje prijete u školi poput upale očiju, gripe, peta bolesti i prehlade. Djeca većinu školskih bolesti dobiju zbog prljavih ruku, upozoravaju pedijatri. 

Zbog toga je važno da ih operu nakon svakog sata jer ako su zaražena, kihanjem će prenijeti mikrobe putem stolova i stolaca. Djeca nikako ne bi smjela ni zaboraviti oprati ruke prije jela te nakon zahoda, a roditelji bi katkad i kod kuće trebali provjeriti jesu li doista usvojila tu naviku. Jedna od bolesti za koju je dovoljan dodir neopranim, kontaminiranim prstima po očima je konjunktivitis. 

Ako školarci ne stignu oprati ruke, tu upalu očiju, kao i gripu te prehlade, mogli bi izbjeći ako ruke obrišu antiseptičkim maramicama. U borbi protiv školskih bolesti pomoći će i redovito doručkovanje. Zahvaljujući vitaminima i mineralima odmah ujutro, tijelo će se tijekom cijelog dana lakše obraniti od bakterija i virusa. No bolesti koje su česte u dječjoj dobi može spriječiti i cijepljenje. Tako se djeca koja nisu cijepljena čak 60 puta češće zaraze ospicama. 

Crvene mrlje na obrazima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U školskim je klupama česta i peta bolest, koju karakteriziraju crvene mrlje na obrazima. Ublažit će je kupanje u toploj vodi, a dobije li dijete uši, pomoći će poseban šampon. 

Bakterije svuda vrebaju

Grickanjem olovke ili odlaganjem žvakaće na nju djeca ne samo da mogu “pokupiti” različite bakterije nego i naškoditi zubima. Zbog žvakanja olovke mogao bi im zatrebati aparatić. Dijeljenjem hrane s kolegama također se razmjenjuju bakterije.

Postupak s ranom i ogrebotinama

Ako dijete ima ogrebotinu ili otvorenu ranu, dezinficirajte je i prekrijte. Ako je zahvaćeno područje veće, zamotajte ga i upozorite dijete da izbjegava igre poput graničara, kao i sudjelovanje u grupnim sportovima.

Aktivnost umjesto TV-a

Ni provođenje previše vremena pred TV-om nije zdravo. Djeca koja su svaki tjedan gledala TV i po 18 sati imala su 7,6 milimetra veći struk od one koje nisu toliko vremena provela pred malim ekranima.

Rupčić ili lakat za nazdravlje

Naučite dijete da svaki put kad osjeti da će kihnuti ili zakašljati uzme papirnati rupčić. Nakon što kihne, zakašlja ili ispuše nos, neka odmah baci rupčić u koš za smeće i, po mogućnosti, opere ruke. Ako ne stigne izvaditi rupčić, obvezno neka prekrije usta laktom. 

Škola ili ostanak kod kuće?

Ako dijete ima temperaturu višu od 37,5, ako povraća ili ima proljev, onda neka ostane kod kuće, kažu liječnici. Također, ima li simptome gripe ili teže prehlade, poput šmrcanja, kihanja i kašljanja, ne šaljite ga u školu kako bi se brže oporavilo i kako ne bi zarazilo razredne kolege. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima