Lifestyle

Komentari 0

Ekološki problemi: Nestašica reciklirane plastike u industriji proizvodnje bezalkoholnih pića

Ekološki problemi: Nestašica reciklirane plastike u industriji proizvodnje bezalkoholnih pića

Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce

Reciklirana plastika (poznata kao rPET) u prosjeku ima 79 posto niži ugljični otisak od čiste plastike iz sirovina, a japanska kompanija Suntory Beverage and Food procjenjuje da će joj ta promjena uštedjeti oko 36 tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje.

POGLEDAJTE VIDEO:

No Suntory upozorava da će se količina rPET-a kvalitete dostatne za prehrambene proizvode, morati značajno povećati kako bi druge tvrtke učinile isto.

Europa proizvodi oko 1,3 milijuna tona rPET-a visoke kvalitete, a to bi se trebalo povećati za 3,56 milijuna tona kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića u Europi prešle na u potpunosti reciklirane plastične boce.

An employee sorts plastic bottles at the Weeco plastic recycling factory at the Athi River industrial zone near Nairobi

Potražnja za visokokvalitetnim rPET-om povećava troškove pa je 39 posto skuplja od čiste plastike istog tipa.

- Došlo je do povijesno nedovoljnog ulaganja u britansku infrastrukturu za recikliranje i prikupljanje, što znači da se manje od trećine boca reciklira - rekla je voditeljica odjela za održivost u Suntoryju Liz Nieboer.

Kratkoročno, kako bi riješio nestašicu u industriji i ispunio zahtjeve Ujedinjenog Kraljevstva za 30 posto recikliranog materijala u ambalaži, Suntory je uložio u 9000 tona smole koja sadrži 30 posto sadržaja iz inovativnog kemijskog recikliranja.

Kemijski proces razgrađuje plastiku na njezine osnovne elemente, dopuštajući da se preoblikuje u novi kvalitetni rPET kao da je netaknuti materijal.

Kemijsko recikliranje također će dugoročno biti potrebno, zajedno s tradicionalnijim metodama recikliranja plastike, kako bi se spriječilo da plastika kontaminirana hranom ide na odlagalište ili spaljivanje, sugerira tvrtka.

Suntory je također priopćio da je potrebna akcija kako bi se plastika u Velikoj Britaniji pretvorila u kružni sustav bez otpada.

Kompanija Suntory Beverage and Food koja proizvodi brendove Ribena i Lucozade potvrdila je da će sve njene boce od 500 ml, osim čepa i etikete, do kraja godine biti izrađene od 100 posto reciklirane plastike.

Najčitaniji članci