Kako se riješiti stresa na poslu? Ovo su 4 stvari koje možete poduzeti | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Eliminirajte stres na poslu: Ovo su 4 stvari koje možete poduzeti

Eliminirajte stres na poslu:  Ovo su 4 stvari koje možete poduzeti

Mnogi kažu da na radnom mjestu svakodnevno osjećaju veliku količinu stresa, pa valja znati kako se s njim nositi te zadržati fizičko i psihičko zdravlje

VIDEO

Stres se odnosi na štetne fizičke i emocionalne reakcije koje se javljaju kada zahtjevi posla ne odgovaraju vašim sposobnostima, resursima ili potrebama. Zapravo, stres nastaje kada zaposlenik i njegovo radno okruženje nisu usklađeni.

POGLEDAJTE VIDEO: Disanjem protiv stresa

Pokretanje videa...

Vježba disanja 01:07

Stres na poslu u konačnici može rezultirati fizičkim i mentalnim zdravstvenim problemima ako ne pronađete način kako se s njim nositi. U pojedinim ekstremnim slučajevima, toksični radni stres može rezultirati traumatičnim iskustvima. Najjednostavniji način rješavanja problema često je pronalazak usklađenog posla, ali to nije uvijek opcija za sve ljude, prenosi CreateCultivate.

Ako niste u mogućnosti dati otkaz i krenuti dalje, ovo su četiri stvari koje možete odmah poduzeti kako biste olakšali situaciju i stvorili povoljnije radno okruženje.

1. Prepoznajte okidače

Prije nego što se upustite u podrobnije razmišljanje o utjecaju stresa, razjasnite što točno na poslu predstavlja izvor stresa. Kako znate da ste pod stresom? O čemu tada mislite? Što se zbiva u vašem tijelu?

Mrzim posao! Moguće je ostati motiviran i vedra raspoloženja
Mrzim posao! Moguće je ostati motiviran i vedra raspoloženja


Obratite pažnju na to kako se osjećate na poslu u razdoblju od tjedan ili dva. Kako se osjećate fizički kad je riječ o tijelu i tjelesnim manifestacijama, emocionalno u srcu i umu te u konačnici mentalno? Zatim zabilježite sve situacije, događaje i ljude koji su doveli do negativne fizičke, mentalne ili emocionalne reakcije.

Prilikom svakog unosa u svoju evidenciju odgovorite na pitanja tko je bio uključen u situaciju, kakva je bila vaša reakcija te kako ste se osjećali prije, za vrijeme i poslije incidenta koji je izazvao stres.

Nakon dva tjedna procijenite što ste zabilježili. Možete pronaći očite stresore ili obrasce te primijetiti suptilne, ali uporne uzroke stresa kao što su specifični radni zadaci, interakcije s određenim ljudima ili neudoban radni prostor.

2. Postavite radne granice o kojima se ne može pregovarati

Činjenica je da posao nikad ne završava i uvijek ga ima. Ako već doživljavate stres na poslu, važno je da postanete vrlo jasni i strogi u pogledu granica koje ste postavili. Možda je ponekad neugodno uspostavljati ih, no važno je upamtiti da su nužne kako biste ostali zdravi i sretni. Ako nemate jasne granice, doživljavate više stresa na poslu.

Vlada li vašim životom stres i kako ga smanjiti otkrijte u testu
Vlada li vašim životom stres i kako ga smanjiti otkrijte u testu

Također je važno zapamtiti da je vaša odgovornost držati se svojih granica, a ne granica drugih ljudi. Ljudi će uvijek pokušavati pomaknuti granice koje ste postavili, a vaš je posao osigurati da u tome ne uspiju.

To se podjednako odnosi na granice oko radnog vremena, komunikacije, zadataka koje preuzimate i svih drugih trenutaka kada doživljavate stres na poslu. Postavite jasne granice za sebe i sve one oko vas.

3.Naučite kako riješiti sukobe

Stručnjaci kažu da su drugi glavni uzrok stresa na poslu odnosi i interakcije s kolegama i menadžerima. Ako nakon identificiranja okidača primijetite da stres na poslu uglavnom proizlazi iz odnosa, možda je vrijeme da procijenite svoje komunikacijske prakse.

Progovorite li kada osjećate da vas je netko povrijedio? Istaknete li kad netko prijeđe granicu koju ste postavili? Za kraj, zagovarate li sami sebe? Ako ne radite nijednu od ovih stvari, to bi moglo dovesti do sukoba i izazvati stres na poslu. U ovom slučaju, htjet ćete razviti jasno rješavanje sukoba i komunikacijske vještine koje vam omogućuju da zastupate svoje mišljenje.

Prevelik stres na poslu: Neki se previše trude postati savršeni
Prevelik stres na poslu: Neki se previše trude postati savršeni

U rješavanju sukoba na radnom mjestu pomaže vrlo jednostavan postupak. Za početak, utvrdite o čemu je točno riječ. Upoznajte se s izvorom konflikta i prenesite mu kako se osjećate imajući pritom na umu da komunikacija uključuje razgovor i slušanje. Identificirajte rješenje, a zatim ga provedite. I to je to.

4. Budite proaktivni oko svog oporavka

Kada ste dulje vrijeme bili u radnoj situaciji koja je bila stresna, postoji velika vjerojatnost da su vaši sustavi za reagiranje na stres preopterećeni. Tada počinje trauma, a u tom slučaju nestaje i sposobnost da se nosite sa situacijom.

Ako ste doživjeli kronični toksični stres s kojim se vaše tijelo nije moglo dobro nositi, to je utjecalo na promjenu mozga. Stres mijenja način na koji komunicirate i vidite svijet oko sebe te skraćuje vrijeme između događaja i reakcije na njega. Moglo bi se dogoditi da pretjerano reagirate na određene situacije na poslu ili da ste pod stresom brže i intenzivnije nego što biste očekivali.

beautiful happy girl with closed eyes practicing yoga in lotus position in bedroom in the morning

Pomno pratite zbivanja oko sebe i promijenite odgovore i interakciju sa svijetom. To vam može pomoći da se osjećate psihološki sigurno i percipirate svijet onakvim kakav jest, a ne kroz leću stresa. Imajte na umu da svjesni doživljaj svijeta nije tretman za kliničku traumu, već jednostavno strategija suočavanja koju možete koristiti za upravljanje stresom na poslu. Ako već godinama doživljavate kronični stres na poslu, terapija će biti važna komponenta vašeg izlječenja.

Imamo sve aparate, a vremena malo ili nimalo: To je paradoks kojemu se ipak može doskočiti
Imamo sve aparate, a vremena malo ili nimalo: To je paradoks kojemu se ipak može doskočiti

Na kraju, u nekom trenutku više se ne radi o upravljanju stresom ili o strategijama suočavanja i prevenciji stresa. Ako radite neusklađen posao, doživjet ćete stres i tu ne možete ništa učiniti. Možda je vrijeme da počnete smišljati izlaznu strategiju i pronađete drugi posao. Ako tražite znak koji će nedvojbeno reći da je vrijeme za odlazak, provjerite strahujete li od posla koji radite, osjećate li da vam je energija iscrpljena uz ugroženo fizičko i mentalno zdravlje. Također, ako nemate priliku za profesionalni rast, a unatoč činjenici da ste zadovoljni plaćom i dalje osjećate nezadovoljstvo poslom, vrijeme je za neke druge prilike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'

Čuvanje tajni unutar veze može dovesti do dugotrajne štete, često uzrokujući značajno kršenje povjerenja.

Ovo su omiljeni deserti svakog znaka zodijaka: Strijelci vole baklavu, a Lavovi banana split
SUPER SLASTICE

Ovo su omiljeni deserti svakog znaka zodijaka: Strijelci vole baklavu, a Lavovi banana split

Čak i ako niste gurman, nemojte preskočiti ovaj popis slastica jer prema astrologiji svaki horoskopski znak ima slatkiš koji savršeno odgovara njegovom jedinstvenom raspoloženju i osobnosti
Dnevni horoskop za nedjelju 16. lipnja: Rak će puno čitati, a Vodenjak se mora odmoriti
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za nedjelju 16. lipnja: Rak će puno čitati, a Vodenjak se mora odmoriti

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 16. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje