Detaljni vodič kako izrezati pile kao profesionalac | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo detaljnog vodiča za to kako izrezati pile kao profesionalac

Evo detaljnog vodiča za to kako izrezati pile kao profesionalac

Ako postoji vještina s nožem koja može biti korisna prvenstveno da se uštedi novac, ali i pomoći da u kuhinji izgledate 'cool', kao pravi profesionalac, onda je to stručno rezanje pileta

VIDEO

S obzirom da se cijelo pile nerijetko može kupiti po cijeni pakiranja pilećih prsa, nije naodmet dobro svladati tehniku rezanja pileta, kako biste za manje novca dobili više mesa. Osim toga, rezanje mesa na pravilne komade olakšava i planiranje i pripremu obroka, jer tako možete koristiti točno onu količinu mesa koja vam je potrebna. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako spremiti savršeni pileći file 

Pokretanje videa...

01:30

No, ako ne znate kako pravilno razrezati pile, namučit ćete se i vjerojatno nećete optimalno iskoristiti svo meso. Zato donosimo detaljan vodič koji će vam olakšati taj posao. Preporuka je, naravno, nabaviti pile iz domaćeg uzgoja, ili barem s farmi koje primjenjuju metodu slobodnog uzgoja, jer nema puno gorih stvari od nekvalitetne piletine koja je hranjena umjetnom hranom. 
Alat za rezanje piletine. 

24sata

Trebaju vam oštri noževi

Svaki majstor mora imati dobar alat, a za rezanje piletine treba vam oštar nož i dovoljno široka i čvrsta daska za rezanje. Dobro je imati klasičan nož, ali i onaj za otkoštavanje – s duljim i tankim vrhom, poput japanskog honesuki noža za otkoštavanje. Cijeli proces možete obaviti samo s dobrim nožem, iako je rezanje nekih debljih kostiju lakše sa škarama za perad, ili nožem za sjeckanje.

Recepti za fina variva u koja ide suho meso, govedina, piletina...
Recepti za fina variva u koja ide suho meso, govedina, piletina...

Kako razrezati pile na 4 komada

Započnite s rezanjem pileta na četiri dijela. Koristeći ovu metodu, dobit ćete četiri komada piletine tako da u svakom komadu ostane prsna kost s bijelim mesom i jednim krilom, te dvije četvrtine donjeg dijela pileta, svaka s jednim batkom. Uz to, možete skinuti tri komada piletine za pripremu temeljca: Vrhove s krila i zadnji dio leđa te dio vrata. Evo kako to učiniti: 

Korak 1: Uklanjanje vrhova krila i vratne kosti

Započnite rezanje s obrezivanjem vrhova krila. Odrežite vrh točno na spoju između vrha krila i ostatka te vrh odvojite za kombiniranje s komadima koje ćete koristiti za pripremu jušnog temeljca. 

Zatim uklonite višak kože s vrata (koji je također dobar za temeljac) i kost koja spaja prsne kosti kod pileta. Kad ste odvojili višak kože uz sam vrat, nožem zarežite oko te kosti i polako je izvucite ju tako da provučete prste oko nje i odvojite ju od mesa. Izvucite tu kost i dodajte komadima koje spremate za pripremu temeljca. 

Korak 2: Odrežite noge pileta 

Uhvatite pile za batak i povucite batak dalje od tijela, dok se koža ne nategne. Započnite rezanjem kože između batka  i tijela pileta. Nemojte rezati preduboko – samo kroz kožu. Prvi rez treba biti plitak. Zatim uhvatite batak jednom rukom i okrećite ga prema nazad, od tijela pileta, sve dok kuglasti zglob ne iskoči iz ležišta. Obično nije potrebna velika sila. Na kraju upotrijebite nož kako biste u potpunosti uklonili batak od tijela pileta tako što ćete zarezati spoj koji ste upravo otkrili, pazeći da uz batak dobijete i komadić mesa koji je najbliži pilećoj kralježnici. Ponovite ovaj postupak s drugom nogom.

Trikovi kako napraviti savršena pileća prsa, sočna i jako ukusna
Trikovi kako napraviti savršena pileća prsa, sočna i jako ukusna

Korak 3: Razdvojite leđa od prsne kosti

Držite pile za kralježnicu i postavite ga okomito na dasku za rezanje, sa stražnjicom okrenutom prema gore. Kuharskim nožem prerežite kožu i hrskavicu između grudi i leđa. Režite dok ne prođete kroz prvo ili drugo rebro. Zatim nožem ili škarama za perad prerežite kosti ramena s obje strane. Leđa bi sad trebala biti odvojena od prednjice pileta. 

Korak 4: Razdvojite pileća prsa

Da biste razdvojili pileća prsa, stavite ih kožom prema dolje na dasku kako biste stvorili ravnu površinu za rezanje. Zarežite s obje strane prsne kosti slobodnom rukom kako biste čvrsto pritisnuli oštricu dok ne pukne kroz kost.

Ako trebate samo četiri komada piletine, gotovi ste! 

POGLEDAJTE VIDEO: Precizne upute o tome kako razrezati pile kao profesionalac

Kako razrezati pile 8 komada 

S još četiri brza poteza nožem, možete razrezati pile i na četvrtine, tako da dobijete dvoja prsa s kostima, dva krila, dva batka s kostima i dva zabatka. 

Korak 5: Odvojite batke od zabatka

Vrškom prsta pronađite kuglasti zglob između bedra i batka. Ako na dasku stavite pileće noge s kožom prema dolje, zglob možete pronaći i po liniji bijele masnoće koja se proteže duž njega. Prerežite spoj, odvajajući batak od zabatka. Ponovite s drugom nogom.

Fini recept za večeru: Piletina s mahunama, artičokom i sirom
Fini recept za večeru: Piletina s mahunama, artičokom i sirom

Korak 6: Odvojite krila od prsa

Stavite polovicu pilećih prsa s kožom prema gore na dasku za rezanje. Pritisnite prsa i u isto vrijeme držite krilo nedominantnom rukom i pomičite ga kako biste locirali zglob. Prerežite spoj, odvajajući krilo od prsa. Ponovite s drugim komadom. I to je to! 

Uz malo vježbe, sigurno ćete postati pravi majstor, donosi portal Serious eats. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Šokiran sam tajnom koju već godinama skriva moja supruga, cijeli naš život je ispao laž'
BIZARNA SITUACIJA

'Šokiran sam tajnom koju već godinama skriva moja supruga, cijeli naš život je ispao laž'

Nakon što je na tabletu svoje supruge otkrio šokantnu tajnu, muškarac je to anonino podijelio na ruštvenim mrežama i zatražio savjet oko toga kako se postaviti: suočiti se s njom, ili pobjeći?