Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo kako ćete se riješiti ružne i opasne navike grickanja noktiju

Evo kako ćete se riješiti ružne i opasne navike grickanja noktiju
1

Nokti i koža oko njih brana su tome da štetni mikroorganizmi uđu u tijelo, a njihovim grickanjem ugrožavate tu zaštitu i stvarate pogodno 'tlo' za razvoj bakterija i gljivica, odnosno infekcije

VIDEO

Nokti i zanoktice predstavljaju barijeru koja štiti organizam od mikroorganizama iz vanjskog svijeta. Slina koja sadrži enzime za razgradnju hrane rastvara i kožicu oko noktiju i same nokte, čineći ih slabijima i lomljivima, pa gljivice i bakterije lako mogu napasti to područje i izazvati infekcije, upozorava dermatologinja Rachel Nacazarian, iz tvrtke Schweiger iz New Yorka, dodavši kako je zato jako važno pokušati iskorijeniti naviku grizenja noktiju ako ju imate. Noviji priručnici iz dermatologije onihofagiju (naviku žvakanja noktiju) svrstavaju u neodređeni oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja, s čime se dr. Nazarian baš i ne slaže.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Rekla bih da razmišljanje o tome da je grickanje noktiju duboko ukorijenjeni dio vaše osobnosti podrazumijeva da se toga nemoguće riješiti. Međutim, to je samo loša navika, koja se može iskorijeniti, za što je potrebno puno vremena i velika predanost - pojašnjava svoj stav. 

Evo 9 savjeta stručnjaka koji bi mogli pomoći da se odviknete od grickanja noktiju: 

Otiđite na manikuru

Manicure

Želite li zaštititi nokte od zuba, potrošite novac na njih, savjetuje dermatologinja. Kaže kako se sama te navike riješila upravo na taj način, jer je počela uživati u tome da ima lijepo njegovane nokte. Neki lijepi prsten, dodaje, može samo pomoći u tome da ustrajete, jer će vas motivirati da imate lijepe ruke. 

Režite nokte na kratko

Tako će grickanje noktiju biti veći izazov nego s dužim noktima, kod kojih imate što zahvatiti zubima. 

8 savjeta za brži rast noktiju: Jedite špinat i hranite ih uljem
8 savjeta za brži rast noktiju: Jedite špinat i hranite ih uljem

Pretjerujte s kremom za ruke

S njegovanim i glatkim rukama neće biti suhe kože koju ćete poželjeti izgrickati. Osim toga, okus i miris kreme za ruke stalno će vas podsjećati na to da ne smijete gristi nokte. 

Gel ružnog okusa

Pronađite lak ili gel za nokte s gorkim okusom, namijenjen upravo za iskorjenjivanje navike grickanja noktiju, kako bi vas neugodan okus podsjećao na to da ih ne smijete gristi.

Zabavite ruke

Ako grickate nokte iz dosade, ili kad ste tjeskobni, usvojite neku naviku kojom ćete zabaviti ruke. Na primjer, kad vam je dosadno uzmite olovku i crtajte, ili uzmite u ruke loptice za vježbanje snage. 

Evo kako naribati sir za pizzu bez nereda i ribanja noktiju
Evo kako naribati sir za pizzu bez nereda i ribanja noktiju

Opustite se 

Naučite tehniku dubokog disanja, kako biste smirili nervozu ili tjeskobu, umjesto da to 'liječite' tako da navalite na nokte i zanoktice. 

Osvijestite okidače 

Pokušajte pratiti kada se navika grickanja noktiju 'aktivira', odnosno u kojim situacijama osjećate takvu potrebu. Pokušajte reagirati preventivno, prije nego se te situacije dogode.

I zavoj može biti rješenje

To je jedna od taktika koja mnogima pomaže - omotajte nokte zavojem, ili flasterom, kako zubima ne biste mogli do njih, ili navucite rukavice, piše portal Prevention.        

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa