Lifestyle

Komentari 11

Evo kako pripremiti artičoke da one budu ukusne baš svaki put

Evo kako pripremiti artičoke da one budu ukusne baš svaki put

Artičoke imaju brojne ljekovite i nutritivne prednosti. Ne samo da su prepune antioksidansa, već obiluju vlaknima, vitaminom C i K te mineralima poput magnezija, fosfora, kalija i željeza

Artičoke su zapravo jako zdravo povrće, a najukusnije su kada se kuhaju na pari, na roštilju, ili kada se pirjaju. No većina ljudi prođe pokraj njih u trgovini jer se čine kompliciranima za kuhanje. Iako priprema artičoka može biti teži posao, kuhanje je poprilično jednostavno, a nakon što se naviknete, moći ćete ih kuhati kada god poželite, piše Real Simple.

POGLEDAJTE VIDEO: Bivša vojnikinja uzgaja povrće

Ako kuhanje artičoka nije za vas, postoji mnogo drugih načina da ih uključite u svoju prehranu kroz salate, predjela i glavna jela. Većina trgovina mješovitom robom prodaje već izrezane artičoke u konzervi, u staklenkama i smrznute, što olakšava pripremu obroka. Ne samo da su artičoke ukusne, one su također pune vitamina i minerala te imaju brojne nutritivne vrijednosti.

Što su artičoke?

Artičoka je trnovito povrće cvjetnog izgleda, a ono što ih čini jedinstvenima je to što su to zapravo nezreli cvjetni pupoljci čička koji se beru prije nego što procvjetaju.

One su također jedno od najstarijih povrća na svijetu, koje je poteklo iz Mediterana prije nekoliko stotina godina. 

Nutritivne prednosti artičoke

Budući da artičoke postoje već stoljećima, poznato je da imaju brojne ljekovite i nutritivne prednosti. Ne samo da su artičoke prepune antioksidansa, već su prepune vlakana, vitamina C i K te minerala poput magnezija, fosfora, kalija i željeza.

Artičoke su također poznate po tome što reguliraju krvni tlak, snižavaju šećer u krvi i poboljšavaju zdravlje jetre i probave. Studije pokazuju da redovito konzumiranje artičoka također može pomoći u snižavanju 'lošeg' LDL kolesterola i povećanju 'dobrog' HDL kolesterola.

Koliko dugo možete čuvati artičoke?

Ako kupujete cijele artičoke, one će ostati svježe oko pet do sedam dana u hladnjaku. Također možete pokušati produžiti rok trajanja artičoka tako da ih poprskate s malo vode i zatvorite u plastičnu vrećicu prije nego što ih stavite u hladnjak.

Kako kuhati i jesti artičoke?

Kuhanje artičoka općenito može biti pomalo zamoran proces, zbog čega mnogi ljudi radije kupuju artičoke u konzervi ili u staklenkama koje su već izrezane na polovice ili četvrtine. Evo kako pripremiti klasičnu artičoku na pari:

Nakon što su vaše artičoke gotove, uživajte u njima odmah umačući listove u umak od češnjaka ili svježi preljev od limuna.

Recept za fritatu od artičoka, češnjaka i ružmarina

Sastojci:

Priprema:

Najčitaniji članci